29 Απρ 2024
READING

Πώς προσελκύεται τελικά η Gen Z;

4 MIN READ

Πώς προσελκύεται τελικά η Gen Z;

Πώς προσελκύεται τελικά η Gen Z;

Από την εξατομίκευση στις συνεργασίες και το storytelling

Η κατανόηση της Gen Ζ και των προτιμήσεών της είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν να κερδίσουν την προσοχή και την αφοσίωσή της. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις και τα προγράμματα πιστότητας που κάποτε λειτουργούσαν δεν είναι πλέον αποτελεσματικά για αυτό το ξεχωριστό δημογραφικό κοινό.

Οι καταναλωτές της Gen Z έχουν την τάση να εξερευνούν τις επιλογές τους, να κάνουν window shopping και να λαμβάνουν καλά ενημερωμένες αποφάσεις. Για να ευδοκιμήσουν, λοιπόν, σε αυτή τη δυναμική αγορά, οι εταιρείες καλούνται να προχωρήσουν πέρα από την επιφανειακή πληροφόρηση και να κατανοήσουν πραγματικά τη νοοτροπία των Gen Z-ers. Με την αποκάλυψη των εξελισσόμενων προτιμήσεων και προτεραιοτήτων τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα που πυροδοτούν τη φαντασία τους και ανταποκρίνονται στις μοναδικές τους ανάγκες.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Gen Z εστιάζει τόσο πολύ στην αμοιβή

Η υιοθέτηση νέων στρατηγικών, η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, η προσφορά εξατομικευμένων εμπειριών και η αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων είναι απαραίτητες για τις μάρκες ώστε να δημιουργήσουν γνήσιες σχέσεις με την Gen Z. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα που όχι μόνο θα τραβήξουν την προσοχή αυτής της γενιάς, αλλά και θα έχουν βαθιά απήχηση στις αξίες και τις φιλοδοξίες της.

Η δύναμη της αφήγησης και των συνεργασιών

Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι retailers πρέπει να εστιάσουν στην αφήγηση ιστοριών για να προσελκύσουν το κοινό τους. Τα DTC brands κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, ωθώντας τις καθιερωμένες μάρκες να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους και να βρουν τρόπους να κρατήσουν τους πελάτες τους δεσμευμένους.

Οι συνεργασίες αναδεικνύονται, επίσης, ως βασική στρατηγική για την κατάκτηση και τη δέσμευση των καταναλωτών της Gen Z. Συνεργαζόμενοι με γνωστά brands οι retailers μπορούν να αξιοποιήσουν νέα δίκτυα καταναλωτών και να δημιουργήσουν μια κοινότητα ενθουσιασμένων πελατών.

Αλλάζοντας το επίκεντρο

Στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο, οι επικεφαλής marketing (CMOs) ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν μια πιο ολιστική και δημιουργική νοοτροπία. Τοποθετώντας το εμπορικό σήμα στο επίκεντρο των στρατηγικών τους και υιοθετώντας μια προσέγγιση με προτεραιότητα την ψηφιακή τεχνολογία και το προϊόν, οι CMOs έχουν τη δύναμη να οδηγούν σε αποφάσεις με αντίκτυπο και να ωθούν τους οργανισμούς τους στην επιτυχία.

Με άλλα λόγια, μετατοπίζοντας την εστίαση προς μια προσέγγιση με γνώμονα το εμπορικό σήμα, οι εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους για να δημιουργήσουν συναρπαστικές αφηγήσεις, να δεσμεύσουν τους πελάτες μέσω του storytelling και να ενισχύσουν την αφοσίωση στο εμπορικό σήμα.

Το παράδειγμα της Macy’s

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κολοσσού του retail, Macy’s, που αποφάσισε να μετασχηματίσει τη δομή του για την αξιοποίηση πολύτιμων δεδομένων και πληροφοριών. Αναγνωρίζοντας ότι οι καταναλωτές έλκονται εγγενώς από την επιρροή και τα προϊόντα μιας μάρκας, η Macy’s επένδυσε συστηματικά στην καλλιέργεια μιας αφοσιωμένης κοινότητας, με τους influencers του TikTok να παίζουν σημαντικό ρόλο στα επιτεύγματά της, κατανοώντας ταυτόχρονα την προσωπική και στενή σχέση που δημιουργούν οι πελάτες με τη μάρκα μέσα από το συγκεκριμένο κανάλι.

Αναβαθμίζοντας την εμπειρία του καταναλωτή

Στη διαρκώς εξελισσόμενη βιομηχανία ομορφιάς, η ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των καταναλωτών είναι πολύ σημαντική. Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης σε προσωπικό επίπεδο, όπου brands και retailers συνεργάζονται στενά, επιτρέπει τη βαθιά κατανόηση των επιθυμιών των καταναλωτών και την παροχή εξατομικευμένων εμπειριών.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά, το snacking είναι θέμα γενιάς;

Στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης βρίσκεται η σημασία της εξατομίκευσης. Οι εταιρείες -όπως η συνδρομητική πλατφόρμα ομορφιάς, IPSY- αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιούν εξατομικευμένα πακέτα ομορφιάς που ανταποκρίνονται στις ατομικές προτιμήσεις. Ωστόσο, η εξατομίκευση επεκτείνεται πέρα από την προσαρμογή των προϊόντων. Η IPSY, εστιάζοντας στην omnichannel εμπειρία, χρησιμοποιεί τη συλλογή δεδομένων, την ιδιόκτητη μηχανική μάθηση και την ανατροφοδότηση των πελατών. Ο στόχος της εταιρείας είναι να επιμεληθεί μια επιλογή προϊόντων που ανταποκρίνονται σε μοναδικές ανάγκες και να εισαγάγει τους πελάτες σε νέες ανακαλύψεις.

Η κατανόηση των προτεραιοτήτων των Gen Z-ers και η ανάπτυξη προϊόντων που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία τους είναι υψίστης σημασίας για τις επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο. Αγκαλιάζοντας νέες στρατηγικές, συνεργασίες και εξατομίκευση, οι μάρκες μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τους καταναλωτές της Gen Z, επιτρέποντάς τους να ευδοκιμήσουν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.