02 Μάι 2024
READING

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το Ellinikon Commercial Hub

5 MIN READ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το Ellinikon Commercial Hub

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το Ellinikon Commercial Hub

Ένταση εργασιών για Vouliagmenis Mall, Retail Park, MUT και κτίρια γραφείων

Έναν πρωτοποριακό προορισμό που προσφέρει ασύγκριτες εμπειρίες αγορών, ψυχαγωγίας και επιχειρηματικότητας, φιλοδοξεί να αποτελέσει όταν ολοκληρωθεί το Ellinikon Commercial Hub. Το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα στη Νότια Ευρώπη, με έκταση 185.000 τ.μ., με τη σφραγίδα της Lamda Development, θα αποτελείται από το Vouliagmenis Mall, το Retail Park, το Mixed Use Tower και τα γραφεία.

Το Vouliagmenis Mall

Το εμπορικό κέντρο, στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 129.424,64 τ.μ. και θα εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Ο πρωτοποριακός υβριδικός σχεδιασμός του συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και πολυλειτουργικό σχήμα, με σύγχρονες υποδομές και υψηλή αισθητική.

Εμπορικοί χώροι και χώροι συνάθροισης κοινού όπως εστιατόρια και κινηματογράφοι, θα συνυπάρχουν αρμονικά στο κτίριο του Vouliagmenis Mall που διαρθρώνεται σε διαφορετικά επίπεδα, λόγω της κλίσης του οικοπέδου, ισορροπώντας τους κλειστούς με τους υπαίθριους χώρους. Θα φιλοξενεί 280 καταστήματα νέας γενιάς από τα δημοφιλέστερα, αλλά και ανερχόμενα ελληνικά και διεθνή brands. Ενδεικτικό είναι ότι η Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. έχει ήδη δεσμεύσει το δικό της χώρο.

Επίσης, θα υπάρχουν ζώνες πρασίνου πλαισιώνουν τους επιμέρους κτιριακούς όγκους, σε όλα τα επίπεδα, προωθώντας τις αρχές της βιοφιλίας στον σχεδιασμό. Ενώ ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες θα κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από το εμπορικό κέντρο, διευκολύνοντας επιπλέον την πρόσβαση σε όλους τους ορόφους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η δημιουργία ηλιακών αιθρίων που διαπερνούν το σώμα του κτιρίου, δημιουργώντας εσωτερικούς πυρήνες φυσικού φωτός, συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του σχεδιασμού, της μικτής εμπειρίας εσωτερικού/εξωτερικού χώρου.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS, το νέας γενιάς mall θα είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο του The Mall Athens και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, με την ολοκλήρωσή του η αξία του, θα διαμορφωθεί σε 620-760 εκατ. ευρώ, θα έχει EBITDA 41-50 εκατ. ευρώ και απόδοση 6,5%.

Για το Vouliagmenis Mall, έχει, ήδη, υπογραφεί, τους προηγούμενους μήνες, η σχετική σύμβαση για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την κατασκευή με τις εταιρείες Rizanni-Avax, ενώ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αναδειχθεί και η εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τα χωματουργικά έργα στην περιοχή. Σύμφωνα με το παρόν χρονοδιάγραμμα, η έναρξη των εργασιών του Mall αναμένονται για το 2024, ενώ η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στις αρχές του 2027.

Το Retail Park

Εκτός του εμπορικού κέντρου, θα αναπτύσσονται και άλλοι εμπορικοί χώροι που συνθέτουν το Retail Park. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων, με συνολική δόμηση 28.540,31 τ.μ., που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub.

Η περιοχή αυτή αποτελεί μία αυτόνομη ζώνη με ανεξάρτητες εισόδους για τους επισκέπτες. Οι εγκαταστάσεις του οργανώνονται γύρω από μια πλατεία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες φόρτο- εκφόρτωσης στο επίπεδο του ισογείου, ενώ ο σχεδιασμός του προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με τη συνολική σχεδιαστική στρατηγική του έργου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τους επισκέπτες και η παροχή φυσικής και οπτικής σύνδεσης μεταξύ του εμπορικού κέντρου και των εμπορικών καταστημάτων, μέσω των κοινόχρηστων χώρων.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της ροής των επισκεπτών, το επίπεδο της εισόδου και η κεντρική πλατεία των εμπορικών καταστημάτων έχουν δύο μέτρα υψομετρική διαφορά από το σε χαμηλότερο επίπεδο ισόγειο του εμπορικού κέντρου. Μια ήπια ράμπα και κυλιόμενοι διάδρομοι παρέχουν άμεση πρόσβαση από και προς το Vouliagmenis Mall.

Ο Mixed-Use Tower

Ο Mixed Use Tower-MUT αφορά ψηλό κτήριο-τοπόσημο μέχρι 200 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, επί της Λεοφώρου Ποσειδώνος και επένδυση 200 εκατ. ευρώ. Η Lamda έχει ανακοινώσει συμφωνία πλαίσιο με εταιρεία του ομίλου Brook Lane Capital (επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα το Λονδίνο). Οι δύο εταιρείες θα υλοποιήσουν το δεύτερο αυτό πύργο στο Ελληνικό, μεικτής επιφάνειας 49.000 τ.μ. μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού με ποσοστά η κάθε μία 30% και 70% αντίστοιχα. O σχεδιασμός του έχει επίσης ανατεθεί στο AEDAS, ενώ τη διαχείριση του ξενοδοχείου και των κατοικιών θα αναλάβει εταιρεία διαχείρισης (hotel operator).

Ο πύργος μεικτής χρήσης, που θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, κατοικίες και γραφειακούς χώρους, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της πρώτης πενταετίας ανάπτυξης του έργου, καθώς πρόκειται για έργο της πρώτης φάσης ανάπτυξης του Ελληνικού.

Τα κτίρια γραφείων

Τα γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα, με συνολική επιφάνεια δόμησης 27.483,65 τ.μ. Είναι διατεταγμένα σε διαφορετικά επίπεδα και η κάτοψή τους οργανώνεται σε δύο διακριτά “μισοφέγγαρα”.

Ειδικότερα, ο γραφειακός όγκος που βρίσκεται στον πυρήνα του οικοπέδου κατανέμει τους χώρους του στο τρίτο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ οι άλλοι τρείς όγκοι καταλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις δομήσιμες επιφάνειες στον δεύτερο και τρίτο όροφο, ενώ η πρόσβασή τους γίνεται από το τρίτο ισόγειο.

Ο σχεδιασμός του χώρου των γραφείων περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και συνεδριάσεων, ενιαίους χώρους ανοιχτών γραφείων και άλλα κλειστά, καθώς και μικρές βοηθητικές κουζίνες.

Όλα τα κτιριακά συγκροτήματα διαθέτουν ξεχωριστή υποδοχή στο επίπεδο του ισογείου, με αποκλειστικούς ανελκυστήρες που συνδέουν απευθείας τα γραφεία με τις καθορισμένες ζώνες στάθμευσης στα κατώτερα επίπεδα.

Tο σύνολο των εργαζομένων στο Commercial Hub εκτιμάται σε περίπου 3.700 θέσεις στο Vouliagmenis Mall και το Retail Park και σε περίπου 2.700 θέσεις στα γραφεία. Το σύνολο των επισκεπτών που εκτιμάται ότι θα υποδέχεται ανέρχεται σε 17.000.000 άτομα ετησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.