02 Μάι 2024
READING

Με ποιο τρόπο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στοχεύουν στον “τουριστικό” τζίρο

5 MIN READ

Με ποιο τρόπο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στοχεύουν στον “τουριστικό” τζίρο

Με ποιο τρόπο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στοχεύουν στον “τουριστικό” τζίρο

Νέα φυσικά καταστήματα και εξαγορές στηρίζουν την παρουσία των αλυσίδων στην τουριστική Ελλάδα

Ο τουρισμός έρχεται να ενισχύσει την ανάπτυξη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε δημοφιλείς προορισμούς, με το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων και την ενίσχυση της παρουσίας τους μέσω εξαγορών μικρότερων αλυσίδων. Και είναι λογικό. Οι επισκέπτες που είτε έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους είτε μετακινούναι από τα αστικά κέντρα προς παραθεριστικούς προορισμούς αναζητούν με κάθε τρόπο σημεία για να πραγματοποιήσουν τις αγορές για τις καθημερινές τους ανάγκες. Και όσο διαρκεί η θερινή σεζόν, ο ανταγωνισμός καλά κρατεί.

Με βάση τα στοιχεία των εταιρειών μετρήσεων και τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου της οργανωμένης λιανικής, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, προσμετρώντας ακόμα και μικρού μεγέθους καταστήματα.

Σε ηγετική θέση βρίσκεται η Κρήτη, που όπως και πέρυσι κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξη εσόδων της τάξεως του 9,2% με βάση τις μετρήσεις της NielsenIQ, έτσι και φέτος συνεχίζει με έντονους ρυθμούς.

Ο Σκλαβενίτης

Ο Σκλαβενίτης -η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα- διαθέτει 455 καταστήματα, απασχολεί περίπου από 31.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 600.000 πελάτες την ημέρα. Η εταιρεία έχει παρουσία στα νησιά, έχοντας αποκτήσει έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων από τον Μαρινόπουλο, ενώ έχει αναπτύξει και δικά της σημεία. Στις Σποράδες έχει 3 καταστήματα, στο Ιόνιο 4, στις Κυκλάδες 7 και στα Δωδεκάνησα 8. Εξαγοράζοντας το 2014 το 60% της αλυσίδας Χαλκιαδάκης στην Κρήτη, διεύρυνε σημαντικά την παρουσία του στο νησί που σήμερα έχει φτάσει στα 16 καταστήματα. Ο πραγματικός αριθμός των καταστημάτων του ομίλου ωστόσο είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν 40 καταστήματα Χαλκιαδάκης σε όλο το νησί, 23 των οποίων βρίσκονται μόνο στην πόλη του Ηρακλείου.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έκανε πρόσφατα ένα ακόμα βήμα στην Κρήτη, εγκαθιστώντας το νέο της κατάστημα στο νησί και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα. To νέο super market, που βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Παχιάς Άμμου και πρόκειται για το δωδέκατο σημείο που διατηρεί η θυγατρική της Ahold Delhaize στην Κρήτη. Αναπτύσσεται σε οικόπεδο 2.200 τ.μ., διαθέτοντας σχεδόν 1.300τ.μ. χώρο πώλησης. Την ίδια στιγμή έχει αναπτύξει στο Ιόνιο 13 καταστήματα, στις Κυκλάδες 16, ενώ στα Δωδεκάνησα 23 σημεία.

Η επέκταση του Κρητικού

Ο Κρητικός από την άλλη έχει καταφέρει επίσης να διευρύνει την παρουσία του στα νησιά. Μέσα από την εξαγορά των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών, απέκτησε καταστήματα στη Χαλκιδική με την ταμπέλα “Ελληνικά Μάρκετ”, τα οποία ενέταξε στο δίκτυό του. Είναι καταστήματα που άλλοτε ανήκαν στο δίκτυο της Μαρινόπουλος, στη συνέχεια αποκτήθηκαν από τον επιχειρηματία και πρώην επικεφαλής των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών και κατ’ επέκταση περιήλθαν στην κατοχή του Κρητικού μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Επίσης η Κρητικός εγκαινίασε φέτος κατάστημα στον Καβρό Αποκορώνου στα Χανιά, ενώ είχαν προηγηθεί καταστήματα στον Ωροπό το 2022 καθώς και η εξαγορά της τοπικής αλυσίδας Μαθιουδάκης, γεγονός που προσέθεσε στο δίκτυό του 17 καταστήματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Ο Μασούτης

Η επέκταση στα νησιά ξεκίνησε ήδη μετά την δημιουργία κοινής εταιρείας με τη συμμετοχή και του ομίλου ΣΥΝΚΑ Χανίων και την απόκτηση από πλευράς Μασούτη των καταστημάτων σε Άνδρο, Τήνο και Κέρκυρα.

Όμως η Μασούτης δεν έμεινε μόνο στη συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ, εξαγοράζοντας τα 14 καταστήματα της αλυσίδας Δεναξάς, αποτελώντας έτσι ουσιαστικά τον πρώτο λιανέμπορο που μπήκε στο νησί της Μυκόνου με δικό του εταιρικό κατάστημα.
Από τον περσινό Ιούνιο και ύστερα όταν η Μασούτης άνοιξε το κατάστημά της στη Σαντορίνη σε σούπερ μάρκετ της Βιδάλης, εντάχθηκαν στο δίκτυό της και 15 καταστήματα σε Κάλυμνο, Μήλιο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο και Χίο αλλά και στην Κέρκυρα 18 καταστήματα που ανήκαν στην επιχείρηση Γαλαξίας Α.Ε. (Δήμητρα-Μαρκάτο).

Η περίπτωση της Lidl

Αναμενόμενο και για τη Lidl να έχει αναπτύξει το δίκτυο της στα ελληνικά νησιά με σημαντική παρουσία στην Κρήτη, όπου διατηρεί 15 καταστήματα, αλλά και σημεία πώλησης σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Σύρο, Ρόδο, Λέσβο, Χίο και Κω.

Η Market In

Η επιχείρηση εκτός του ότι το 2022 εξαγόρασε την αλυσίδα Χαρά στη Χίο, εντός του 2023 και μάλιστα προ μερικών ημερών εγκαινίασε σημείο πώλησης στην Άνδρο, το οποίο ήταν το τρίτο που άνοιξε η αλυσίδα στο συγκεκριμένο νησί. Αντίστοιχου χαρακτήρα επένδυση είναι και η έναρξη λειτουργίας καταστήματος στο Βραχάτι Κορινθίας. Στην Άνδρο μάλιστα είχε συνέστησε και ένα ακόμη κατάστημα, το οποίο άνοιξε λίγο πριν το Πάσχα στην περιοχή Πελεκάνια του νησιού των Κυκλάδων.

Η OK! Anytime Markets

Η αλυσίδα κάνει διαρκώς κινήσεις επέκτασης στη νησιωτική Ελλάδα αξιοποιώντας το μοντέλο του franchise. Τα νέα καταστήματά της βρίσκονται σε Ικαρία, Κάρπαθο και Λευκάδα. Το σύνολο των καταστημάτων με την ταμπέλα “ΟΚ Αnytime Markets” υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε 150, ενώ στο δίκτυό της υφίστανται και 215 συνεργαζόμενα καταστήματα, τα οποία δεν φέρουν τον διακριτικό τίτλο της εταιρείας και στο πλάνο είναι αρκετά από αυτά να μετατραπούν σε “ΟΚ!” κατά το προσεχές μέλλον.

Η επαναφορά της Carrefour

Η Carrefour μέσω της εταιρείας Retail & More του ομίλου AVE, συμφερόντων του Νίκου Βαρδινογιάννη, ξεκίνησε την επαναδραστηριοποίησή της στην Ελλάδα, με αφετηρία τη Χαλκιδική και τη Ζάκυνθο και εκτός από την Αττική και τον Πειραιά όπου επίσης έχει παρουσία, συνεχίζει να επεκτείνεται στη νησιωτική Ελλάδα με νέα σημεία πώλησης. Σήμερα διατηρεί 28 καταστήματα κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς.

Από τον τουριστικό “χορό” δεν λείπει και ο όμιλος Metro, συμφερόντων Παντελιάδη, που διατηρεί παρουσία με την αλυσίδα My Market στο νησί της Ρόδου με 5 σημεία, στη Λέσβο με 2 και στη Χίο με 3, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του στο Ιόνιο όπου διατηρεί 1 σημείο στη Λευκάδα, 1 στην Κεφαλλονιά και 4 στην Ζάκυνθο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.