01 Μάι 2024
READING

Το Public στρέφει την προσοχή του στην κυριαρχία του στο retail

4 MIN READ

Το Public στρέφει την προσοχή του στην κυριαρχία του στο retail

Το Public στρέφει την προσοχή του στην κυριαρχία του στο retail

Εστιάζει στο επενδυτικό της πλάνο στο omnichannel

Παρά τις αλλαγές που προμηνύονται στην εγχώρια αγορά ηλεκτρονικών/ηλεκτρικών ειδών από το πωλητήριο που έβαλε η βρετανική Currys στον Κωτσόβολο και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε πρόσφατα το Πλαίσιο για μια ενδεχόμενη εξαγορά, ο όμιλος Public φαίνεται πως μένει προσηλωμένος στο επενδυτικό πλάνο που εγκαινίασε πέρυσι. Με βάση τη θετική πορεία του 2022 και τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης των πρώτων μηνών του 2023, εστιάζει το ενδιαφέρον του στην αναπτυξιακή του στρατηγική, προκειμένου να καταστεί η ηγετική δύναμη στο omnichannel.

Το 2023 αναμένεται ακόμα καλύτερο για την Public, καθώς τα μεγέθη της εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 30% έναντι της περασμένης χρονιάς. Το Public Group είχε προαναγγείλει ότι θα ακολουθήσει μια νέα δυναμική στρατηγική, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ σε νέας γενιάς καταστήματα, διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας και προσθήκη σύγχρονων υπηρεσιών, με τον όμιλο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο digital κομμάτι μέσα και από νέες συνεργασίες.

Το αναπτυξιακό πλάνο

Μέσα στο πλαίσιο του Public2, του νέου στρατηγικού του οράματος, ο όμιλος έθεσε ως στόχο να διευρύνει τη δραστηριότητά του, να δώσει έμφαση στον πολυκαναλικό στρατηγικό σχεδιασμό της Public, να προσφέρει στον πελάτη περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Στις στρατηγικές πρωτοβουλίες του περιλαμβάνεται και η ένταξη των οικιακών συσκευών στο χαρτοφυλάκιο της Public, η αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και υπηρεσιών logistics, η ανάπτυξη νέων assets όπως είναι το hub καινοτομίας του Public Next, αλλά και οι επενδύσεις σε νέες υπηρεσίες και συνεργασίες.

Διείσδυση στο online

Οι πρόσφατες επενδύσεις και οι διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες σε digital και logistics scale ups έχουν οδηγήσει την Public σε μία πρωτοποριακή θέση στο ψηφιακό περιβάλλον. Οι συνέργειες που έχει δημιουργήσει με τις εταιρείες Klarna, Revolut, Box Now, Douleutaras και Bookvoice.gr αναβαθμίζουν την omnichannel εμπειρία πελάτη, με αποτέλεσμα η διείσδυση του online να ξεπερνά το 25% του συνολικού τζίρου της. Στόχος του Public Group είναι το ποσοστό των online πωλήσεων να αγγίξει το 50% τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα τους πρώτους μήνες του 2023, οι ψηφιακές πωλήσεις της Public αναπτύσσονται με υψηλό διψήφιο ρυθμό, την ίδια στιγμή που τα έσοδα του νέου Public Marketplace έχουν διπλασιαστεί, σε μια online αγορά που παραμένει σταθερή μετά την πανδημία. Η συγκεκριμένη δυναμική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα σειράς πρωτοβουλιών όπως: η αναβάθμιση της τεχνολογικής πλατφόρμας eCommerce, η εισαγωγή νέων προϊοντικών κατηγοριών στο νέο Public Marketplace που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και ανάγκες των καταναλωτών, οι καινοτόμες eCommerce υπηρεσίες payments & delivery που δίνουν ευελιξία και ευκολία στους πελάτες, αλλά και οι επενδύσεις ύψους 30 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου οικοσυστήματος scale ups.

Η καινοτομία

Όχημα για τις κινήσεις αυτές αποτελεί το Public Capital Partners, ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου στον τομέα της καινοτομίας. Ο επενδυτικός φορέας ξεκίνησε με κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, τα οποία εξάντλησε και αναμένεται να αξιοποιήσει προσεχώς νέα κεφάλαια που προορίζονται για νέες επενδύσεις.

Ανάμεσα στις επενδύσεις που πραγματοποίησε ξεχώρισε αυτή στην εταιρεία SVUUM, με στόχο την ανάπτυξη του πιο πελατοκεντρικού και καινοτόμου “Hand to Hand Delivery” στην Ελλάδα. Όπως και τα lockers κατόπιν συνεργασίας με την Emma Capital -γνωστή από τον ΟΠΑΠ-, με τοποθέτηση στη Box Now, στο πλαίσιο επενδύσεων που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα στο last mile, ενώ στις τοποθετήσεις του βραχίονα περιλαμβάνεται και εκείνη στην πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικών συναλλαγών Buy-Now-Pay-Later, Klarna, η οποία πρόσφατα λανσαρίστηκε και στα φυσικά καταστήματα εκτός από το e-shop.

Οι καινοτόμες υπηρεσίες που έχουν ήδη υλοποιηθεί αφορούν και τη γρήγορη επισκευή smartphones, laptops και tablets μέσω της iRepair, τη next-day παράδοση από το logistics center σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, την εγκατάσταση οικιακών συσκευών μέσω της πλατφόρμας Douleutaras.gr, αλλά και τα Audiobooks, μέσω της πλατφόρμας Bookvoice.gr, όπως και το αποκλειστικό λανσάρισμα του δημοφιλούς Revolut Pay με σημαντική αποδοχή από δυναμικά κοινά χρηστών.

Τα καταστήματα Νέας Γενιάς

Εκτός από το digital κανάλι, το Public Group δίνει έμφαση στην αναβάθμιση των φυσικών καταστημάτων στο πλαίσιο της τελικής φάσης για την πλήρη απορρόφηση της μάρκας MediaMarkt κάτω από το brand Public. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούνται εργασίες αναβάθμισης 13 mega καταστημάτων MediaMarkt σε καταστήματα Νέας Γενιάς, με μια επένδυση 10 εκατ. ευρώ. Ήδη η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των δύο καταστημάτων σε Λεωφόρου Συγγρού και στο Μαρούσι σε “Νέας Γενιάς”.

Οι οικιακές συσκευές

Κατόπιν αυτού, το σύνολο του δικτύου που θα προσφέρει συσκευές για το σπίτι και όλες τις σχετικές υπηρεσίες θα φτάσει τα 30 καταστήματα το φθινόπωρο του 2023. Ουσιαστικά τα μισά καταστήματα θα προσφέρουν ηλεκτρικές συσκευές για το σπίτι, αφού συνολικά το δίκτυο αριθμεί 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Μέσα ένα χρόνο επενδύσεων στο μοντέλο αυτό, το Public Group αυξάνει διαρκώς το μερίδιό του στις οικιακές συσκευές που αγγίζει ακόμη και το 20% των πωλήσεων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.