01 Μάι 2024
READING

Τα Lidl στην δεύτερη θέση της αγοράς των super market

4 MIN READ

Τα Lidl στην δεύτερη θέση της αγοράς των super market

Τα Lidl στην δεύτερη θέση της αγοράς των super market

Οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για ρυθμά ανάπτυξης 11% το 2023

Παρά το γεγονός ότι μόνο το 30% με 35% από το σύνολο των καταναλωτών έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά ένα κατάστημα Lidl, οι προοπτικές ανάπτυξης του hard discounter που συμπληρώνει 25 χρόνια στην ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα μερίδιο που ανέρχεται στο 18% – 20% των πωλήσεων του συνόλου του οργανωμένου ελληνικού λιανεμπορίου.

Τα πρώτα καταστηματα της Lidl στην Ελλάδα άνοιξαν το 1999 ταυτόχρονα σε δέκα πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Τα πρώτα σημεία της αλυσίδας εγκαινιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Περαία, στη Σκύδρα, στο Κιλκίς, στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στη Λαμία και στη Λιβαδειά, ενώ είχε φροντίσει να αποκτήσει χώρους ακινήτων και σε άλλες πόλεις, στις οποίες άνοιξε καταστήματα αργότερα. Η πρώτη συνταγή της επιτυχίας περιλάμβανε καταστήματα με έκταση περίπου 1.000 τ.μ., τυποποιημένη εμφάνιση και διάθεση πάρκινγκ, ενώ τα προϊόντα που πουλούσαν ήταν private label τελευταίας γενιάς.

Και όχι μόνο. Ήταν ο hard discounter που το μακρινό 1999 ακολουθούσε ένα μοντέλο ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Οι καταναλωτές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με ανώνυμα προϊόντα, προβολή σε παλέτες, χωρίς εστίαση στην εξυπηρέτηση πελατών και αποδείχτηκε η επιλογή για όσους δεν είχαν μεγάλη οικονομική δυνατότητα και για όσους γνώριζαν το επιτυχημένο μοντέλο από την επαφή τους με το εξωτερικό.

Τι μεσολάβησε σε 25 χρόνια;

Η αλλαγή στρατηγικής της σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας μέρα με την ημέρα άρχισαν να προστίθενται στη γκάμα των προϊόντων της Lidl όλο και περισσότεροι κωδικοί που προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς. Ενώ από το 2006 άρχισε να εντάσσει και επώνυμους κωδικούς στα καταστήματά της.

Η “καθαρότητα” του μηνύματος που εκπέμπει, η συνέπεια σε επίπεδο γερμανικής πειθαρχίας στον τρόπο που επιχειρεί και η τόλμη που έδειξε στο επίπεδο διάθεσης των προϊόντων της, ήταν που έφεραν τη Lidl από επιλογή ανάγκης σε συνειδητή επιλογή όχι για όσους δεν μπορούν, αλλά για όλους.

Η εταιρεία δεν δίστασε να εμπλουτίσει την γκάμα της με υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα σειρά “Νώμα” με τοπικά προϊόντα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, με την πιο δυνατή υπογραφή γεύσης και ποιότητας. Όπως και να συνεργαστεί με 400 Έλληνες προμηθευτές προϊόντων, με το 60% του τζίρου της να προέρχεται από τα δικά τους προϊόντα. Συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα να δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε γνωστά εμπορικά σήματα και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Η υπεραξία των PL

Προβάλλοντας σταθερά τα δικά της προϊόντα έχτισε αξία για την μάρκα της, πρόβαλε την ποιότητα στα προϊόντα της, επικοινώνησε την ελληνικότητά της αφού συνεργάστηκε με Έλληνες παραγωγούς και ταυτόχρονα διατήρησε χωρίς κανένα πρόβλημα τον χαρακτήρα του hard discounter. Επικοινώνησε εν ολίγοις με επιτυχία το μήνυμα ότι είναι έναν hard discounter που προσθέτει αξία και ποιότητα στην μάρκα του.

Απενοχοποιώντας κάθε προκατάληψη για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και κάνοντάς τα και προσιτά και “μοδάτα, η Lidl πέτυχε να απευθυνθεί στη μέση τάξη και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, αποτυπώνοντας την αλλαγή αυτή σε αριθμούς.

Ανοδικός ρυθμός ανάπτυξης

Οι εκτιμήσεις μιλούν για διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 11% στη διάρκεια του 2023 για την Lidl Ελλάς, κάτι που της δίνει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού της σε μια αγορά που κατά το πρώτο πεντάμηνο “τρέχει” με ρυθμό 9,5%.

Η εξέλιξη αυτή την φέρνει στη δεύτερη θέση, πίσω από τον σταθερά πρώτο Σκλαβενίτη που εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς 11%, αφήνοντας τον τρίτο παίκτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, σε απόσταση ακόμα και 10%.

Οι συνολικές της επενδύσεις στην Ελλάδα από το 1999 που ξεκίνησε με το πρώτο της κατάστημα έως και σήμερα ακολουθούν τη στρατηγική της οργανικής ανάπτυξης, ξεπερνώντας τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και συνεχίζονται, δείχνοντας την τάση και για τα επόμενα χρόνια. Με την παροχή και την καταχώριση στοιχείων, μάλιστα, από την NielsenIQ, θα αποτυπωθεί με ακρίβεια η πραγματική θέση του hard discounter στην ελληνική αγορά, αποκαλύπτοντας τη συμβολή των PL του στους γενικούς δείκτες διείσδυσης της ιδιωτικής ετικέτας στην ελληνική αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.