02 Μάι 2024
READING

Hondos Center, Galerie de Beauté και Sephora και Kiko Milano στην αγορά ομορφιάς

6 MIN READ

Hondos Center, Galerie de Beauté και Sephora και Kiko Milano στην αγορά ομορφιάς

Hondos Center, Galerie de Beauté και Sephora και Kiko Milano στην αγορά ομορφιάς

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό για τους μεγάλους παίκτες

Μετά την άνοδο των online πωλήσεων κατά την πανδημική διετία, η εγχώρια αγορά καλλυντικών μετρά ολοένα και περισσότερες αφίξεις νέων παικτών, με τον τζίρο να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ του 2022. Χαρακτηριστικό της υψηλής ζήτησης είναι ότι πέρυσι οι Ελληνες δαπάνησαν 102 ευρώ για την αγορά καλλυντικών έναντι 93 ευρώ το 2021, μέσα από τις μεγάλες καθιερωμένες αλυσίδες ομορφιάς Hondos Center, Galerie de Beauté και Sephora. Μαζί με τη νεοεισερχόμενη το 2020 Kiko Milano διαμορφώνουν ένα ανταγωνιστικό πεδίο προς όφελος των καταναλωτών με νέα προϊόντα, προσφορές, εκπτώσεις αλλά και υπηρεσίες.

Στοιχεία της Circana κατέδειξαν ότι το 2022 η αύξηση πωλήσεων στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς κινήθηκε στο 1,7% σε αξία και στο 8% στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής, ενώ με όρους όγκου σημειώθηκε πτώση 3,9% και 3,8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), εξάλλου, ο τζίρος σε βασικές κατηγορίες καλλυντικών αυξήθηκε κατά 3,5% σε όρους αξίας σε σύγκριση με το 2021, αύξηση που επηρεάστηκε και από τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Σε επίπεδα αντίστοιχα με το 2022 προβλέπεται να κυμανθεί η αύξηση πωλήσεων και τη φετινή χρονιά, οπότε και η βιομηχανία καλλυντικών αναμένεται να ανακάμψει από το πανδημικό σοκ των προηγούμενων ετών, ξεπερνώντας σε αξία τις πωλήσεις που καταγράφηκαν το 2019.

Ειδικότερα, η κατηγορία του μακιγιάζ εκτιμάται πως θα ενισχυθεί κατά 16,3% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ακολουθούμενη από εκείνη των αρωμάτων (+7,7%). Παρά το διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, η κατηγορία του μακιγιάζ δεν έχει καταφέρει να επανέλθει στα επίπεδα του 2018. Από την άλλη, είδη καλλυντικών που ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των lockdowns, όπως η περιποίηση προσώπου και σώματος αναμένεται να υποχωρήσουν ελαφρώς.

Hondos Center: το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο 

Έτος επανόδου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποδείχθηκε το 2022 για τα 74 πολυκαταστήματα Hondos Center σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, η ΑΤΗΝΗ Χόντος Aνώμυμη Eμπορική Eταιρεία – Πολυκατάστημα που λειτουργεί τα πολυκαταστήματα Hondos Center σε Γλυφάδα και Ομόνοια, κατέγραψε μέσα στο 2022 αύξηση κατά 24% στον κύκλο εργασιών της, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, επωφελούμενη ιδιαιτέρως από την αύξηση των τουριστικών ροών τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και στα νότια προάστια της πόλης.

Ομοίως, σε θετικό έδαφος βρέθηκαν επίσης τα μεγέθη της εταιρείας Hondos Center AEE Πολυκαταστήματα, που ελέγχει τα αντίστοιχα πολυκαταστήματα σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας, είτε δικά της είτε με το σύστημα franchising, ενώ λειτουργεί επίσης το ομώνυμο e-shop, ήδη από το 2019. Οι πωλήσεις της κατέγραψαν αύξηση 8,65% ξεπερνώντας τα 45,586 εκατ. ευρώ από 41,95 εκατ ευρώ το 2021 και 37 εκατ ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 67,48% στα 1,46 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 81,8% ανερχόμενα στις 846.003 ευρώ.

Κατά την περσινή χρονιά, μάλιστα, υλοποιήθηκε και αναβάθμισης του e-shop από την εταιρεία, καθώς προστέθηκαν ακόμα περισσότερες λειτουργίες σε αυτό, αλλά και προσφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κάτι το οποίο αναμένεται να εξακολουθήσει και το 2023.

Τα Galerie de Beauté

Η ελληνική αλυσίδα καταστημάτων που, από το 1999, δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια, μετρά σήμερα 35 ανεξάρτητα καταστήματα και παρουσία στα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα όλης της Ελλάδας, όπως και δύο σημεία Smashbox στην Αθήνα και ένα κατάστημα NYX στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη.

Με επικεφαλής τον Σπύρο Σπυριδωνίδη και τον Ιωάννη Ντόλα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αντίστοιχα, η αλυσίδα είδε περαιτέρω αύξηση κερδών και πωλήσεων για το 2022. Η εταιρεία πέτυχε εξαλλου αύξηση των πωλήσεών της κατά 5% το 2021, συγκριτικά με το 2020, με τον τζίρο της να ανέρχεται σε 23,34 εκατ ευρώ, από 22,22 εκατ. ευρώ, και τα αποτελέσματα μετά φόρων να ανακάμπτουν σε κέρδη ύψους 738.561 ευρώ, από ζημίες ύψους 1,11 εκατ ευρώ το 2020.

Η εταιρεία κέντρισε το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού όταν το 2018 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερά της καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Ομονοίας, στο ισόγειο του παλιού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, έκτασης 4.162 τ.μ. που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Τον περασμένο Οκτώβριο η διοίκηση αποφάσισε την αποεπένδυση από τη συγκεκριμένη περιοχή, κλείνοντας οριστικά τις πόρτες του καταστήματος.

Η γαλλική Sephora

Έχοντας πίσω της μια χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων, το ελληνικό branch της Sephora -μέρος του Moet Hennessy Louis Vuitton Group (LVMH Group) από το 1997- ακολουθεί ένα πλάνο που έχει άμεση σχέση με την ενίσχυση της στρατηγικής τοποθέτησης καταστημάτων σε κομβικές τουριστικές περιοχές, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτύπωμα του τουρισμού στον τζίρο της. Η εστίαση στα τουριστικά ρεύματα οφείλεται στο γεγονός πως η Sephora αποτελεί ένα brand αναγνωρίσιμο στους περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Σήμερα η εταιρεία διατηρεί ένα δίκτυο από 34 καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρόδο, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Σέρρες, Βόλο, Πάτρα, Χαλκίδα, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Καβάλα, Μύκονο, Βέροια, Ιωάννινα, Ξάνθη, όπως και το e-shop που εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις κατά την πανδημικη διετία. Ως προς τα μεγέθη, το 2021 η Sephora Greece A.E. εμφάνισε αυξημένο τζίρο κατά 19,1% συγκριτικά με το 2020, συνολικού ύψους 38,8 εκατ ευρώ, ενώ αυξημένο κατά 5,1 εκατ ευρώ ήταν το μικτό κέρδος.

Πρόσφατα μάλιστα η εταιρεία προχώρησε στο επαναλανσάρισμα του app της για android και iOS συσκευές προκειμένου να απευθυνθεί στο δυναμικό νεανικό κοινό για εύκολες, ασφαλείς, γρήγορες και προσωποποιημένες αγορές, με κριτικές προϊόντων και εικονικά εργαλεία δοκιμής. Η απόδοση της κίνησης αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι η εφαρμογή αρχίζει να έχει ένα μεγάλο μερίδιο των ηλεκτρονικών πωλήσεων, φτάνοντας ακόμη και πάνω από το 30%.

Η Kiko Milano

Υλοποιώντας τη συμφωνία του με την ιταλική Kiko Milano τον Σεπτέμβριο του 2020, ο όμιλος Φάις δημιούργησε ένα δίκτυο 15 καταστημάτων και το ομώνυμο e-shop που ακολουθεί ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης. Ξεπερνώντας τα 3 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις κατά την πρώτη της οικονομική χρήση το 2021, το brand διαθέτει shop-in-shop στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά, στη Γλυφάδα και στο κέντρο της Αθήνας, εντός του Notos Galleries, ενώ διαθέτει και σημεία πώλησης και στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσφατα μάλιστα άνοιξε τις πύλες του νέο κατάστημα Kiko Milano στο εμπορικό κέντρο των δυτικών προαστίων River West, ενώ ο όμιλος προγραμματίζει το opening σε Τρικαλα, Λάρισα και Ιωάννινα μέχρις τις αρχές του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή διατηρεί 4 σημεία στην Κύπρο και προετοιμάζεται για είσοδο στη Βουλγαρία με σημεία στη Σόφια, στα εμπορικά κέντρα Paradise Mall και Serdika Center.

Απέναντι στους εδραιωμένους παίκτες, η Dust+Cream άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2012 με own branded προϊόντα και έπειτα από ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης την τελευταία πενταετία μετρά πλέον πάνω από 80 σημεία. Ενώ τον Απρίλιο του 2021 έκανε την εμφάνισή της η Lily Drogerie, η αλυσίδα λιανικής πώλησης προϊόντων ομορφιάς, υγείας, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων με καταγωγή από τη Σερβία με 3 καταστήματα σε Πειραιά, Ζωγράφου και Καλλιθέα, όπου διαθέτει και προϊόντα από 10 διαφορετικά δικά της brand.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.