04 Μάι 2024
READING

Πώς κινούνται οι επενδύσεις της HIG Capital στην Ορφεύς Βεϊνόγλου

4 MIN READ

Πώς κινούνται οι επενδύσεις της HIG Capital στην Ορφεύς Βεϊνόγλου

Πώς κινούνται οι επενδύσεις της HIG Capital στην Ορφεύς Βεϊνόγλου
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Η εξαγορά οδήγησε το fund να κατέχει 18% στην αγορά logistics

Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 40% της Ορφεύς Βεϊνόγλου στην HIG Capital, έφερε μαζί της την πρόσβαση σε μια σειρά αγορές του εξωτερικού, νέες υπηρεσίες και σειρά επενδύσεων σε αποθηκευτικούς χώρους, με στόχο να ενισχυθεί το ανταγωνιστικό της προφίλ.

Το αμερικανικό fund HIG Capital αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα private equity στον κόσμο, απασχολώντας 4.500 εργαζόμενους, που από το 2018 δημιούργησε δύο μεγάλες πλατφόρμες σε logistics και φιλοξενία, τομείς όπου θα συνεχίσει να επενδύει εντός κι εκτός Ελλάδος με ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση για περαιτέρω μεγέθυνση.

Ο πυλώνας ανάπτυξης των logistics

Ο συνολικός τζίρος των δράσεων της HIG, που εκπροσωπείται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την Inventio, ανέρχεται σε περίπου 420 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. από τα logistics, που αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες δραστηριοποίησης και ανάπτυξής της, με το όνομα “Streem”.

Ήδη το αμερικανικό fund έχει προχωρήσει σε σχετικές επενδυτικές κινήσεις, εξαγοράζοντας τρεις εταιρείες της μεταφορικής Olympias Κανδύλη (Επενδυτική Ψυκτική, Εμπορική Αξία και Ατλαντίς) οι οποίες συγχωνεύτηκαν. Eπίσης έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της Makios Logistics η οποία προωθεί τη δημιουργία νέων αποθηκών 20.000 τ.μ. Ενώ έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Χαλυβουργίας Ελλάδος και σχεδιάζει τη λειτουργία ενός σύγχρονου logistics center 100.000 τ.μ. στις εγκαταστάσεις της.

Τι είδε η HIG στην Ορφεύς Βεϊνόγλου

Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Ορφεύς Βεϊνόγλου πριν από μερικούς μήνες, προσέφερε στο επενδυτικό fund τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τη διείσδυσή της στον κλάδο των logistics. Και όχι άδικα, αφού συμπληρώνοντας έναν ολόκληρο αιώνα δραστηριοποίησης στον κλάδο μεταφορών και logistics, η Ορφεύς Βεϊνόγλου πέτυχε να αναπτυχθεί πέρα από τα ελλαδικά σύνορα και να πρωτοπορήσει με καινοτόμες για κάθε εποχή υπηρεσίες, επιδεικνύοντας γρήγορα αντακλαστικά στις αλλαγές, όπως και διορατικότητα, ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Από τις μετακομίσεις σπιτιών και τις γενικές μεταφορές από και προς τις γειτονικές χώρες, μεταπολεμικά η εταιρεία έκανε το βήμα προς την διεθνοποίηση μέσω της επαφή της με μεγάλες ξένες μεταφορικές εταιρείες των οποίων έγινε ανταποκριτής, απέκτησε ιδιόκτητες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, δημιούργησε αεροπορικό τμήμα ήδη από το 1978, ενώ επεκτάθηκε νωρίς μέσω θυγατρικής της στην κυπριακή αγορά.

Η εδραίωση της εταιρείας στη συνείδηση των πελατών της δημιούργησε νέες απαιτήσεις που οδήγησαν σε ναυτιλιακό τμήμα, οδικές μεταφορές, διεθνείς και ενδοκοινοτικές μεταφορές με γραφεία και αποθήκες και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ειδικό τμήμα για εξειδικευμένες μεταφορές έργων Τέχνης και εκθέσεων.

Η περαιτέρω επέκταση της Ορφεύς Βεϊνόγλου σε χώρες εκτός της Ελλάδας, εξελίχθηκε με την επωνυμία “ORBIT” (Orphee Beinoglou International Transport), ενώ υπέγραψε την αποκλειστική αντιπροσώπευση της αμερικάνικης εταιρείας μεταφορών FEDEX και ίδρυσε την ORBIT COURIERS SA για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στον χώρο των Διεθνών Ταχυμεταφορών.

Ήταν το 2019 όταν η εταιρεία επέκτεινε τη δραστηριότητά της στη Σερβία και το Κόσοβο, ενώ εξαγόρασε το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο στην Easy Mail για περαιτέρω ανάπτυξη στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών εντός Ελλάδος.

Θετικό οικονομικό αποτύπωμα και επενδύσεις

Ως προς τα μεγέθη, η Ορφεύς Βεϊνόγλου το 2022 κατέγραψε κύκλο εργασιών 100,6 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 16,6%, μεικτό αποτέλεσμα 16,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 24,5% και καθαρά κέρδη αυξημένα στα 5,3 από 3,3 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμά ότι για το 2023 τα οικονομικά μεγέθη της θα παρουσιάσουν βελτίωση, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 12% και το EBITDA κατά 25%.

Για το 2023 προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 15 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούν κυρίως σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Οι επενδύσεις της Ορφεύς Βεϊνόγλου θα χρηματοδοτηθούν και μέσω τραπεζικού δανεισμού. Εντός του 2023 το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 61,5 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τη Eurobank και θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας.

Με την απόκτηση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας μεταφορών και logistics στη χώρα η HIG Capital ανέβασε το μερίδιό της σε 18% στην αγορά των logistics, ενώ μέσω των επενδύσεων αναμένεται η περαιτέρω ανάπτυξη της Ορφεύς Βεϊνόγλου προκειμένου να καταστεί ισάξια των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών της σε μέγεθος. Η εξαγορά αυτή οδήγησε τον όμιλο να έχει υπό τη σκέπη του 6 εταιρείες με συνολικό τζίρο 320-350 εκατ. ευρώ, που απασχολούν πάνω από 2.500 υπαλλήλους, με παρουσία σε 7-8 χώρες.

Βασικό σχέδιο του ομίλου είναι να αυξήσει τα υπό διαχείριση τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει στην Ελλάδα από 400.000 τ.μ. σήμερα σε περίπου 600.000 τ.μ. με επενδύσεις κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ώστε ο βραχίονας της HIG στα logistics, η Streem, να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που συνδέονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. Στις μελλοντικές κινήσεις της, δε, περιλαμβάνονται και υπηρεσίες που αφορούν το courier και το last mile εντός Ελλάδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.