02 Μάι 2024
READING

Κινδυνεύουμε από τη χρήση των QR Codes;

4 MIN READ

Κινδυνεύουμε από τη χρήση των QR Codes;

Κινδυνεύουμε από τη χρήση των QR Codes;

Το παράδοξο των κωδικών QR

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι κωδικοί ταχείας απόκρισης (QR) έχουν γίνει ένα σημαντικό μέρος των στρατηγικών marketing των επιχειρήσεων. Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, μετατράπηκαν ταχύτατα από μια ενδιαφέρουσα καινοτομία σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι κωδικοί QR παρέχουν έναν ελκυστικό συνδυασμό ευκολίας και λειτουργικότητας, είτε πρόκειται για γρήγορη περιήγηση στο μενού ενός εστιατορίου, είτε για ανέπαφες πληρωμές, είτε για πρόσβαση στις λεπτομέρειες ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

Ωστόσο, μαζί με την καινοτομία και τα πλεονεκτήματα, υπάρχει ένας λανθάνων κίνδυνος που συνδέεται με τη χρήση των κωδικών QR και τον οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις: οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι πελάτες των εστιατορίων γυρνούν την πλάτη στα QR code menus

Η άνοδος των κωδικών QR

Οι κώδικες QR, οι δισδιάστατοι γραμμωτοί κώδικες, έχουν αποδείξει την αξία τους στον κόσμο του digital marketing, κατακτώντας πολλούς κλάδους, όπως το λιανικό εμπόριο, την φιλοξενία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η μεγάλη αποθηκευτική τους ικανότητα, σε συνδυασμό με την πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα των smartphones, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν πιο άμεσα με τους καταναλωτές, βελτιώνοντας τη δέσμευση των πελατών, ενισχύοντας τις πωλήσεις και βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες.

Έχουν επίσης ενεργοποιήσει την έννοια της σύνδεσης με κωδικό QR (QR code login), η οποία παρέχει μια ασφαλή μέθοδο για τους χρήστες να συνδέονται σε εφαρμογές και ιστότοπους χωρίς την ανάγκη κωδικών πρόσβασης.

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι των κωδικών QR

Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια αυτών των βολικών γραμμωτών κωδικών υπάρχει ένας εγγενής κίνδυνος: ασφάλεια χωρίς πλαίσιο. Η αδιαφανής φύση των κωδικών QR σημαίνει ότι οι χρήστες δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη λειτουργία τους μέχρι να τους σαρώσουν. Αυτό αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να τους χειραγωγήσουν για κακόβουλους σκοπούς.

Κακόβουλοι φορείς μπορούν να χειραγωγήσουν τους κωδικούς QR για να κατευθύνουν τους χρήστες σε ιστότοπους phishing ή να περιέχουν ενσωματωμένο κακόβουλο λογισμικό που, μόλις σαρωθεί, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κινητή συσκευή του χρήστη και να κλέψει προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες. Και όλα αυτά, τη στιγμή ενώ οι χρήστες συχνά σαρώνουν κωδικούς QR χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους πιθανούς κινδύνους. Η αναγνώριση αυτών των απειλών είναι δύσκολη, καθώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μοτίβα κουκκίδων των κωδικών QR για να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητά τους.

Η τέχνη της απάτης των κωδικών QR

Οι επιτήδειοι είναι δημιουργικοί με την κατάχρηση κωδικών QR. Η ομάδα έρευνας απειλών της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας, HP, (HP Threat Research Team) παρατήρησε σχεδόν καθημερινά περιπτώσεις εκστρατειών “scan scam” (απάτης σάρωσης). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να παραποιήσουν τους κωδικούς QR τροποποιώντας ορισμένες περιοχές, αντιγράφοντας έναν κωδικό QR σύνδεσης σε μια πλαστή σελίδα σύνδεσης ή εκτελώντας μια επίθεση κατάληψης QRL. Η επίθεση QRL-jacking επιτρέπει στους επιτιθέμενους να υποκλέψουν τη συνεδρία σύνδεσης ενός ατόμου με κωδικό QR, να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό του χρήστη και να διεξάγουν δόλιες δραστηριότητες.

Αυτές οι απάτες συχνά περιλαμβάνουν social engineering, με την οποία ο απατεώνας χειραγωγεί τον χρήστη ώστε να σαρώσει τον κακόβουλο κωδικό QR. Τέτοιες απάτες έχουν βρει επιτυχία σε κοινωνίες που μεταβαίνουν σε συναλλαγές χωρίς μετρητά, εκμεταλλευόμενες καθημερινές δραστηριότητες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστα θύματα.

Πρόληψη της εκμετάλλευσης κώδικα QR

Παρά τις απειλές αυτές, η ευκολία και η λειτουργικότητα των κωδικών QR είναι αναμφισβήτητα πολύτιμες. Ωστόσο, οι χρήστες οφείλουν να είναι προσεκτικοί. Απλές πρακτικές, όπως η σάρωση κωδικών QR μόνο από γνωστές πηγές, η χρήση εφαρμογών QR code scanner με ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας και ο διπλός έλεγχος της νομιμότητας των διευθύνσεων URL που ανακατευθύνονται, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι marketers αγάπησαν τα QR Codes

Η προσθήκη ενός πρόσθετου επιπέδου ελέγχου ταυτότητας σε διαδικτυακούς λογαριασμούς και η ενημέρωση του λογισμικού της συσκευής αποτελούν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της ασφαλούς χρήσης κωδικών QR. Οι καταναλωτές θα πρέπει να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι σε κάθε κωδικό QR που τους προτρέπει να κατεβάσουν ή να εγκαταστήσουν οτιδήποτε στη συσκευή τους.

Ενώ, λοιπόν, οι κωδικοί QR έχουν μεταμορφώσει το ψηφιακό marketing και έχουν εξορθολογήσει τις εμπειρίες των καταναλωτών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε επίγνωση των δυνατοτήτων τους ως εργαλείο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Η ραγδαία άνοδος των κωδικών QR καταδεικνύει τη συνεχή εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών και την αντίστοιχη ανάγκη να μένουμε ένα βήμα μπροστά από πιθανούς κινδύνους ασφαλείας. Ως εκ τούτου, ακόμη και καθώς αγκαλιάζουμε αυτές τις νέες τεχνολογίες, η επαγρύπνηση και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο θα πρέπει πάντα να παραμένουν υψίστης σημασίας.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.