02 Μάι 2024
READING

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της “Messi Mania” στο retail;

4 MIN READ

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της “Messi Mania” στο retail;

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της “Messi Mania” στο retail;

Ο Messi πουλάει και οι retailers αποκομίζουν τους καρπούς

Η άφιξη του Lionel Messi στην Inter Miami προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού τόσο στους οπαδούς όσο και στους retailers. Καθώς ο Αργεντινός σούπερ σταρ έκανε το ντεμπούτο του στο Major League Soccer (MLS), οι εταιρείες λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών παρατηρούν μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης για τα είδη φιλάθλων, ιδίως τις πολυπόθητες φανέλες με τον αριθμό 10.

Τα είδη φιλάθλων (fan items), επίσης γνωστά ως fan merchandise ή fan gear, πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τους οπαδούς μιας συγκεκριμένης αθλητικής ομάδας, ενός αθλητή ή μιας μορφής ψυχαγωγίας. Δημιουργούνται για να αξιοποιήσουν τη δημοτικότητα και την αφοσίωση των οπαδών, επιτρέποντάς τους να δείξουν την υποστήριξη και το πάθος τους για τις αγαπημένες τους ομάδες ή τα είδωλά τους.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas κατακτά τον τελικό του Μουντιάλ

Αυτά τα είδη φιλάθλων δεν χρησιμεύουν μόνο ως ένας τρόπος για τους οπαδούς να εκφράσουν την αφοσίωση και την υπερηφάνειά τους για τις αγαπημένες τους ομάδες ή τους αγαπημένους τους αθλητές, αλλά συμβάλλουν επίσης σημαντικά στις ροές εσόδων των λιανοπωλητών αθλητικών ειδών, ιδίως σε περιόδους αυξημένου ενθουσιασμού, όπως όταν ένας σούπερ σταρ όπως ο Messi εντάσσεται σε μια νέα ομάδα.

Ο αντίκτυπος της “Messi Mania” στις πωλήσεις εμπορευμάτων

Η είδηση της εισόδου του Messi στο MLS προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο και ξεσήκωσε ένα αγοραστικό κύμα μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του. Το Soccer.com, ένας κορυφαίος ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου ποδοσφαιρικού εξοπλισμού και εμπορευμάτων, πούλησε φανέλες της Inter Miami αξίας “έξι μηνών” μέσα σε μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση. Οι επίσημες φανέλες του MLS που φέρουν το όνομα του Messi εξακολουθούν να παραγγέλλονται μέχρι τον Οκτώβριο και η Adidas, η κατασκευάστρια εταιρεία, επιτάχυνε την παραγωγή για να ανταποκριθεί στην αλματώδη ζήτηση.

Η τεράστια δημοτικότητα του θρυλικού ποδοσφαιριστή εκτείνεται πολύ πέρα από την ατομική του ομάδα, καθιστώντας τον έναν από τους πιο εμπορεύσιμους αθλητές παγκοσμίως. Αυτή η δύναμη του Messi έχει δημιουργήσει μια μοναδική κατηγορία εμπορευμάτων, οδηγώντας τους οπαδούς να αγοράζουν όχι μόνο είδη που αφορούν την ομάδα, αλλά και εμπορεύματα που σχετίζονται με τον ίδιο τον αθλητή. Οι προηγούμενες επιτυχίες του, συμπεριλαμβανομένων των κατακτήσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA και της θητείας του στην Paris Saint-Germain FC και την FC Barcelona, είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των πωλήσεων εμπορευμάτων για τις ομάδες αυτές.

Και η Inter Miami κερδίζει

Ο ιδιοκτήτης της Inter Miami αναμένει διπλασιασμό των εσόδων του συλλόγου τον επόμενο χρόνο, χάρη στην πολυαναμενόμενη άφιξη του Messi. Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων δεν περιορίζεται μόνο στις πωλήσεις εμπορευμάτων. Οι τιμές των εισιτηρίων για τους εντός έδρας αγώνες της Inter Miami έχουν εκτοξευθεί κατά το εκπληκτικό 459%, ενώ τα εισιτήρια των εκτός έδρας αγώνων έχουν σημειώσει ακόμη πιο σημαντική αύξηση 558%, σύμφωνα με το TicketIQ. Ο αντίκτυπος του Messi στις οικονομικές προοπτικές της Inter Miami είναι ανεπανάληπτος και πρόκειται να αφήσει μια διαρκή κληρονομιά στην οικονομική τύχη του συλλόγου.

Το Soccer.com ακολουθεί το κύμα του Messi

Ως ο κύριος κόμβος για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου που αναζητούν επίσημα εμπορεύματα, το Soccer.com έχει παρατηρήσει μια αύξηση της οργανικής επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα στις σελίδες που παρουσιάζουν αντικείμενα για τους οπαδούς του Messi και προϊόντα με θέμα την Inter Miami. Οι προβολές σελίδων της εταιρείας για τα εμπορεύματα Messi έχουν εκτοξευθεί κατά ένα εντυπωσιακό 400% από την ανακοίνωση, ενώ η σελίδα προορισμού για την Inter Miami σημείωσε μια εντυπωσιακή αύξηση 866%. Επιπλέον, το Soccer.com επένδυσε σε καμπάνιες πληρωμένου marketing αναζήτησης και κοινωνικής δικτύωσης για να μεγιστοποιήσει την προβολή του και να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμα: Ο Messi στην καμπάνια “Τα επόμενα 90 λεπτά”

Ο προβληματισμός των retailers για τα αποθέματα

Ενώ η εκρηκτική ζήτηση των εμπορευμάτων αποτελεί αναμφίβολα μια προσοδοφόρα ευκαιρία για τους retailers, η διαχείριση των αποθεμάτων αποτελεί σημαντική πρόκληση. Το απρόβλεπτο της έξαρσης της ζήτησης, σε συνδυασμό με την απουσία προηγούμενων σημείων αναφοράς για τη μέτρηση της κλίμακας του αντίκτυπου του Messi, έχει καταστήσει τον προγραμματισμό των αποθεμάτων ένα δύσκολο έργο. Οι έμποροι λιανικής πρέπει να είναι προσεκτικοί, αποφεύγοντας τον κίνδυνο υπεραποθεμάτων εμπορευμάτων και αντιμετωπίζοντας πιθανές μειώσεις τιμών εάν η ζήτηση υπολείπεται των προσδοκιών.

Καθώς, λοιπόν, ο Lionel Messi χαρίζει στο MLS το ταλέντο και το χάρισμά του, η “Μανία του Messi” σαρώνει τη βιομηχανία λιανικής πώλησης ποδοσφαίρου, τροφοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για εμπορεύματα οπαδών. Και, φυσικά, οι retailers αθλητικών ειδών είναι έτοιμοι να καρπωθούν τα οφέλη αυτού του παγκόσμιου φαινομένου.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.