14 Ιούν 2024
READING

Τα σχέδια της Lamda Development για μια “έξυπνη” πόλη

4 MIN READ

Τα σχέδια της Lamda Development για μια “έξυπνη” πόλη

Τα σχέδια της Lamda Development για μια “έξυπνη” πόλη

Πώς η τεχνολογία και η βιωσιμότητα θα αλλάξουν και τις κατοικίες στο Ελληνικό

Το μέλλον του real estate εναρμονίζεται με τις ανάγκες για “πράσινους” χώρους εμπορικών χρήσεων και οικιστικού χαρακτήρα. Η ζήτηση για κτίρια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, φέρουν σειρά πιστοποιήσεων για το ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Lamda Development που αλλάζει τα δεδομένα την “έξυπνη” πόλη στο Ελληνικό.

Το The Ellinikon περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πλάνο πιστοποιήσεων βιώσιμων κτιρίων για εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, με σκοπό τη διασφάλιση, από ανεξάρτητο διεθνή φορέα, της βέλτιστης εφαρμογής στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο “πράσινος” Riviera Tower

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του βιώσιμου χαρακτήρα των κτιρίων του Ελληνικού αποτελεί ο Riviera Tower, ο πρώτος “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών στην Ελλάδα, και ένας από τους πιο “πράσινους” στην Ευρώπη.

Το νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, μοναδικής σημασίας και εμβέλειας, ύψους 200 μέτρων, θα έχει 50 ορόφους και 180 διαμερίσματα, όλα διαμπερή με ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός αισθητικά λιτού κτιρίου, με σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου που θα ενισχύει το βιοκλιματικό χαρακτήρα του.

Στην συγκεκριμένη οικιστική ανάπτυξη η φύση έρχεται μέσα στο κτίριο, μέσα από μια πράσινη σχισμή με κατακόρυφους κήπους που αποτελεί σύμβολο των αρχών του βιώσιμου και βιοφιλικού σχεδιασμού.

Ο συνδυασμός βλάστησης και υδάτινου στοιχείου ενισχύει τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου, ενώ ο σχεδιασμός του βασίζεται στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, την ορθή διαχείριση νερού και το ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα. Οι κήποι του ουρανοξύστη θα καλυφθούν από γηγενή φυτά, με μειωμένη ανάγκη για νερό, με στόχο τον περιορισμό της ανάγκης για άρδευση κατά 60%. Ο Riviera Tower έχει ήδη λάβει προ-πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold.

Κτίρια υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας

Το σύνολό των κτηρίων του Ελληνικού θα χαρακτηρίζεται από υψηλή ενεργειακή αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, ενώ θα αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια που πληρούν τα κριτήρια ESG.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι βασικές παράμετροι σχεδιασμού, με στόχο αφενός μεν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη λειτουργία, αφετέρου δε τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την παράλληλη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου με απώτερο στόχο τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

H Lamda Development συνεργάζεται με κορυφαία διεθνώς αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως είναι η Foster+Partners και η Kengo Kuma & Associates, και κατασκευαστικές εταιρείες με ηγετική θέση στην αγορά, όπως η Avax και η Intrakat, ώστε το όραμα για βιώσιμα, ενεργειακά αποδοτικά και αυτόνομα κτίρια να υλοποιηθεί με βάση τη στρατηγική της εταιρείας, για τη νέα πόλη του μέλλοντος.

Πώς θα μοιάζει η “έξυπνη” πόλη

Η ανάπτυξη του Ελληνικού θα κατασκευαστεί εξ αρχής, διαθέτοντας σύγχρονες υποδομές “έξυπνης” πόλης, κάνοντας χρήση προηγμένων υποδομών και καινοτόμων τεχνολογιών.

Ειδικότερα, για τη σωστή διαχείριση της ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, θα εγκατασταθούν στοιχεία “έξυπνου” ηλεκτρικού δίκτυο, τα οποία επιτρέπουν την παρακολούθηση, ανάλυση και έλεγχο των φορτίων, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Παράλληλα, στο έργο θα ενσωματώνονται και άλλες τεχνολογίες “έξυπνης πόλης” που θα εκτείνονται και στις οικιστικές αναπτύξεις. Αυτές οι τεχνολογίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εφαρμογές Internet of Things που θα μετατρέπουν κάθε κτίριο σε “έξυπνο”, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων, και 5G δίκτυο οπτικών ινών που θα προσφέρει συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων τελευταίας γενιάς.

Ενώ κάθε οικιστική ανάπτυξη θα είναι εξοπλισμένη με συστήματα που θα εξασφαλίζουν ενεργειακή αποδοτικότητα και υποδομή που θα μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κατοίκων. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα “έξυπνο” σπίτι ένα πλήθος καθημερινών λειτουργιών, από το σύστημα φωτισμού και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, έως την ασφάλεια και τα καθημερινά ψώνια της οικογένειας, όλα διευκολύνονται με τη χρήση τεχνολογίας. Ενώ με τη χρήση αισθητήρων, ο ιδιοκτήτης του “έξυπνου” σπιτιού θα μπορεί να παρακολουθεί εύκολα και γρήγορα τις εσωτερικές συνθήκες, τις καταναλώσεις, τα περιθώρια εξοικονόμησης αλλά και να ειδοποιείται σε περίπτωση κάποιας ιδιαίτερης ανάγκης όπως μία διαρροή. Ομοίως οι συσκευές θα έχουν δυνατότητα τηλεχειρισμού μέσω εφαρμογής και θα αυτοματοποιούνται ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης.

Μια πρώτη γεύση για το πώς θα μοιάζουν οι κατοικίες του μέλλοντος, μπορούν να έχουν οι επισκέπτες στο Experience Centre, που είναι ήδη σε λειτουργία. Μάλιστα στον τομέα Living Smart βλέπουν στην πράξη τι σημαίνει η λειτουργία ενός “έξυπνου” ψυγείου, πώς γίνεται η προσαρμογή του κλιματισμού με βάση την εξωτερική θερμοκρασία, αλλά και η ανάλυση και η οπτικοποίηση πληροφοριών για την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.