24 Ιούλ 2024
READING

Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στο franchise

4 MIN READ

Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στο franchise

Η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει στο franchise

Τα μελλοντικά σχέδια εκτιμούν ότι θα λειτουργού 300 συνολικά καταστήματα μέσω δικαιόχρησης

Υλοποιώντας το επενδυτικό πλάνο για την ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων της, η ΑΒ Βασιλόπουλος εστιάζει στη διεύρυνση του δικτύου franchise, που σήμερα μετράει 238 καταστήματα με πανελλαδική κάλυψη και αναμένεται να αγγίζει τα 300 εμφανίζοντας μεγάλη δυναμική.

Το 2002 αποτέλεσε μια κομβική χρονιά για την ανάπτυξη της ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς τότε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ομίλου εισήχθη ένας νέος άξονας, το σύστημα δικαιόχρησης. Το francshise έμελε να αποτελέσει πρωταρχικό στρατηγικό στόχο για την εταιρεία, αφού εντάχθηκε στην οργανική της σύνθεση και αναπτύχθηκε σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα ταχύτατα.

Ο τομέας franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος μετρά ήδη 21 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και υποστηρίζεται από δύο διαφορετικά concepts και 238 σημεία πώλησης, τα οποία διαχειρίζονται συνεργάτες δικαιοδόχοι της αλυσίδας, από τα σχεδόν 600 καταστήματα που έχει στο δίκτυό της η επιχείρηση.

Η έμφαση στα καταστήματα ευκολίας

Ο τομέας του convenience είναι μία αγορά που γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γρήγορες αγορές, μικρότερο μέσο καλάθι αλλά και μεγαλύτερη ευκολία για τον καταναλωτή που αναζητά ένα κατάστημα κοντά στο σπίτι του, όπου μπορεί να αναζητήσει συγκεκριμένα και αναγκαία αγαθά στην καθημερινότητά του μέσα στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Η αλυσίδα είχε αφουγκραστεί από νωρίς την ανάγκη των καταναλωτών για αγορές σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, εγκαινιάζοντας το 2003 έναν νέο τύπου μικρού καταστήματος, το ΑΒ City, που είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί γρήγορα και εύκολα τις βασικές καθημερινές ανάγκες του καταναλωτή.

Το ΑΒ Shop & Go

Το πέρασμά της στον όμιλο Ahold Delhaize το 2016, της έδωσε τη δυνατότητα να εξελίξει τη φιλοσοφία της, προτείνοντας ένα νέο πιο ευέλικτο concept, το AB Shop & Go, που θα ανταποκρινόταν και στην εστίαση στην κατά τόπους κατανάλωση και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του συστήματος δικαιόχρησης. Μέσα σε δύο χρόνια, η αλυσίδα έθεσε σε λειτουργία 14 νέα σημεία, ενώ το 2019 ακόμη 20 στη Βόρεια Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο σχήμα franchise αφορά καταστήματα ευκολίας που αρχικά προσανατολίστηκαν στην εξυπηρέτηση καθημερινών, έκτακτων ή συμπληρωματικών αναγκών, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν το νέο κατάστημα της γειτονιάς, ξεπερνώντας τα στενά όρια του mini market που είχε αποτυπωθεί στην αγοραστική συνείδηση. Μετά την πανδημία που έστρεψε τους καταναλωτές στις αποκεντρωμένες αγορές, το ΑΒ Shop & Go εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο κατάστημα πόλης με διευρυμένο ωράριο, έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καταναλωτών για γρήγορες και εύκολες αγορές κοντά στο σπίτι ή το γραφείο.

Σήμερα υπάρχουν 155 καταστήματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα οποία “τρέχουν” συνεργάτες franchisees της εταιρείας, όπως επισημαίνεται και στις ταμπέλες των σημείων.

Τα AB Food Market

Αντίστοιχα, ανέπτυξε και ένα σχήμα που αφορούσε ανάλογα καταστήματα στην περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα σε μικρές και μεσαίες κωμοπόλεις έως 10.000 κατοίκους, κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες και κοντά σε σημεία αναφοράς όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες.

Στόχος των 83 σημείων των ΑΒ Food Market που λειτουργούν αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα, είναι η διάθεση ποικιλίας προϊόντων με περισσότερους από πάνω από 6.000 κωδικούς, αποτελώντας το βραχίονα της αλυσίδας και σε παραθεριστικές περιοχές, της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Τι θα γίνει στο μέλλον

Σε ευρύτερο πλαίσιο για το επόμενο χρονικό διάστημα, η διοίκηση προτεραιοποιεί την ευθυγράμμιση της δυναμικής των εσόδων της εταιρείας με τη συνολική πορεία που εμφανίζει η αγορά της οργανωμένης λιανικής, την αναδιαμόρφωση της εμπορικής πολιτικής με εστίαση στο χαρτοφυλάκιο των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, την αλλαγή του perception των καταναλωτών για το προφίλ της αλυσίδας, την ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων, τη συνέχιση του ψηφιακού μετασχηματισμού, την ενίσχυση των logistics και την αύξηση των παροχών στους εργαζομένους.

Σύμφωνα με το υπάρχον πλάνο και απώτερο στόχο να αγγίξουν τα 300 σημεία μέσα στην επόμενη διετία, η εταιρεία προγραμματίζει τη δημιουργία 50 τουλάχιστον νέων καταστημάτων franchise, με την εμπορική τους πολιτική να βρίσκεται σε σύγκλιση με τα ΑΒ εταιρικά καταστήματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.