09 Μάι 2024
READING

Η γλυκά ιστορία των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη

3 MIN READ

Η γλυκά ιστορία των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη

Η γλυκά ιστορία των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη

Απο τη Μικρά Ασία στην πρωτεύουσα με το φημισμένο μιλφέιγ

Στο πώς μπορούν να τονώσουν την απόδοση της εκατονταετούς πλέον επιχείρησής τους στρέφονται πλέον τα μέλη της οικογένειας Κωνσταντινίδη, που είδαν τα μεγέθη των ομώνυμων ζαχαροπλαστείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να βαίνουν μειούμενα, συνεπεία της αύξησης των πρώτων υλών και της ενεργειακής κρίσης που έπληξαν το 2022.

Η ιστορία της οικογένειας Κωνσταντινίδη ξεκίνησε το 1920 στη Νίγδη της Μικράς Ασίας, όπου ο δάσκαλος Γρηγόρης Κωνσταντινίδης ερωτεύτηκε τη ζαχαροπλαστική και αποφάσισε να στήσει το πρώτο κατάστημα γλυκών. Τρία χρόνια μετά η Μικρασιατική Καταστροφή οδήγησε την οικογένεια στη Λάρισα και το 1925 οι δύο γιοι του Λάζαρος και Στέλιος Κωνσταντινίδης, έστησαν ένα ζαχαροπλαστείο στη Λάρισα με το όνομα “Η Νεολαία” σε μια παράγκα από αυτές που παραχωρούσαν τότε στους πρόσφυγες, όπου διέθεταν προϊόντα που είχαν ως βάση τους το μέλι και τα αγνά υλικά.

Η εμβληματική συνταγή του μιλφέιγ

Ο Λάζαρος Κωνσταντινίδης ήταν εκείνος που μαθήτευσε στο πλευρό κορυφαίων Ελλήνων ζαχαροπλαστών και φημισμένων Γάλλων σεφ στην Αθήνα, όπου έμαθε τα μυστικά παρασκευής του θρυλικού μιλφέιγ. Το 1932, στην οδό Παναγούλη στη Λάρισα, άνοιξε το πρώτο σύγχρονο ζαχαροπλαστείο με το όνομα “Κυψέλη”, ενώ το 1954 η οικογένεια δημιούργησε τη δική της συνταγή μιλφέιγ.

Η δημιουργία ενός γλυκού θεσμού

Το 1979 ήταν ένα έτος-σταθμός για την ιστορία του ζαχαροπλαστείου, αφού μπήκε τέλος στη φημισμένη “Κυψέλη” και η οικογένεια αποφάσισε την επιχειρηματική της επέκταση καθιστώντας το επώνυμό της ως το νέο brand. Στη δεκαετία του ’90 το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα ήταν γεγονός, ενώ το 1999 εγκαινιάστηκε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης, πάντα δίνοντας έμφαση στο εμβληματικό μιλφέιγ και την καινομία του “ανοιχτού παρασκευαστηρίου”.

To 2018, ωστόσο, λίγο πριν την επέτειο των 100 χρόνων των ζαχαροπλαστείων, βρήκε τα εγγόνια του ιδρυτή της εταιρείας, αδέρφια Θεόδωρο και Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, να ερίζουν σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα της φίρμας για τα καταστήματα της αλυσίδας. Σήμερα η εταιρεία του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη έχει ένα δίκτυο 12 καταστημάτων με το σήμα “Κωνσταντινίδης” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απασχολώντας 190 εργαζόμενους.

Το αποτύπωμα της πανδημίας

Η διανομή κατ΄ οίκον καθώς και οι συνεργασίες με πλατφόρμες delivery φαγητού ήταν οι στρατηγικές κινήσεις που έδωσαν μια νέα δυναμική στην αλυσίδα ζαχαροπλαστείων της εταιρείας Γρ. Κωνσταντινίδης Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ. Παρά την υγειονομική κρίση και τα lockdown, η εταιρεία κατάφερε να τρέξει με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, σημειώνοντας τζίρο 9,1 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις

Ήταν η ίδια περίοδος κατά την οποία η εταιρεία η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων πραγματοποίησε επενδύσεις 182.524 ευρώ εκ των οποίων τα 109.075 ευρώ επενδύθηκαν για τις εργασίες κατασκευής του νέου καταστήματος στο Περιστέρι.

Ομοίως το 2022 και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις 463.000 ευρώ που αφορούσαν στη δημιουργία νέου καταστήματος στη Λεωφ. Κηφισίας, σε ανακαινίσεις του υφιστάμενου δικτύου, σε αγορές ψυγείων και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού.

Τα μεγέθη

Η αλυσίδα εμφάνισε κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση οριακά αυξημένο τζίρο στα 10 εκατ. ευρώ έναντι 9,8 εκατ. ευρώ το 2021. Το περιθώριο καθαρού κέρδους ωστόσο μειώθηκε στο 2% σε σχέση με το 7% του 2021, κάτι που η διοίκηση αποδίδει στην αύξηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, του κόστους αγορών πρώτων υλών και εμπορευμάτων, του κόστους αποστολής εμπορευμάτων (delivery), των ενοικίων τόσο για το νέο κατάστημα στη Λεωφόρο Κηφισίας όσο και για τη μίσθωση καινούργιων αυτοκινήτων, αλλά και του κόστους μισθοδοσίας συνολικά στη χρήση.

Τα αποτελέσματα προ φόρων στην παρούσα χρήση ανήλθαν σε κέρδη 333.000 ευρώ έναντι κερδών 862.000 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση κατά 528.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 61% περίπου. Ενώ τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στις 249.000 ευρώ έναντι 661.000 ευρώ το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.