02 Μάι 2024
READING

Πώς προχωρούν οι επενδύσεις της Retail & More

4 MIN READ

Πώς προχωρούν οι επενδύσεις της Retail & More

Πώς προχωρούν οι επενδύσεις της Retail & More

Η θυγατρική του ομίλου AVE εστιάζει στο δίκτυο Carrefour και στα τρόφιμα

To μοντέλο λειτουργίας της Retail & More βασίζεται στο δυνατό “know how” του retail των super markets και του κλάδου των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG), στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων, αλλά και στη διαφορετικότητα. Με αυτά τα εφόδια, η θυγατρική του ομίλου AVE, συμφερόντων Νίκου Βαρδινογιάννη, επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του σήματος της Carrefour σε αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς.

Παγκοσμίως, ο όμιλος Carrefour είχε τζίρο 90 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες. Η εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1999, αποχώρησε τον Ιούνιο του 2012 από την εγχώρια αγορά και πούλησε το μερίδιο του 50% που διατηρούσε στην Carrefour – Μαρινόπουλος, στον όμιλο Μαρινόπουλου.

Ο λόγος για τον οποίο διάλεξε τότε να αποχωρήσει η γαλλική αλυσίδα, ήταν διότι έβλεπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν από τις αγορές που παρουσίαζαν προοπτική ανάπτυξης. Στο τέλος Μαρτίου του 2017 αφαιρέθηκαν οριστικά και οι τελευταίες ταμπέλες Carrefour, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα και την απορρόφηση του ομίλου Μαρινόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Η νέα παρουσία της Carrefour στην Ελλάδα

Η δεύτερη ευκαιρία για το σήμα της Carrefour στην Ελλάδα εμφανίστηκε πέρυσι, όταν η Retail & More, το επανέφερε στην ελληνική αγορά, δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του.

Ως δικαιοπάροχος του σήματος, η εταιρεία υλοποιεί την Master Franchise Agreement με την Carrefour, με βασική δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων), όπως και την διανομή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Τα πρώτα καταστήματα Carrefour άνοιξαν το καλοκαίρι του 2022 με την μέθοδο franchise και μέχρι το τέλος του 2022 λειτουργούσαν συνολικά 16 καταστήματα, που εμφάνισαν πωλήσεις άνω των 7,5 εκατ. ευρώ.

Στο πλάνο είναι η ανάπτυξη των σημάτων Carrefour Express, Carrefour Market, Carrefour Bio, Carrefour Flash και Supeco.

Εντατικοποίηση πλάνου ανάπτυξης το 2023

Με τη συμμετοχή του ομίλου να φτάνει σήμερα στο 65%, η θυγατρική σημείωσε το 2022 κύκλο εργασιών μόλις 952 χιλ. ευρώ και ζημία 992 χιλ. ευρώ, (καθώς βρέθηκε στο στάδιο που ανέπτυσσε τις υποδομές της), ενώ τα ίδια κεφάλαιά της είναι χαμηλά, παρά την ΑΜΚ του ενός εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε. Έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με 27 franchise καταστήματα και ένα εταιρικό στην περιοχή του Πειραιά, ενώ είναι στη διαδικασία ανοίγματος και δεύτερου εταιρικού σημείου στη Αγορά Μοδιάνο, στη Θεσσαλονίκη.

Για το 2023 η επιχείρηση προγραμματίζει την εντατικοποίηση του πλάνου ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour. Στον υφιστάμενο σχεδιασμό έχει ενσωματωθεί η ωρίμανση των καταστημάτων που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2022. Προβλέπεται εκτός των άλλων η διεύρυνση του δικτύου της αλυσίδας, αφενός με την έναρξη λειτουργίας 20 νέων καταστημάτων με τη μέθοδο του franchise και με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στις τουριστικές περιοχές και στην ελληνική περιφέρεια. Και αφετέρου με την ενίσχυση των εταιρικών καταστημάτων σε στρατηγικά σημεία στα αστικά κέντρα.

Ο μητρικός όμιλος AVE εξετάζει ταυτόχρονα την αξιοποίηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν ως συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου. Είναι ένας τρόπος να μεγαλώσει ταχύτερα, πέραν της οργανικής ανάπτυξης, εντάσσοντας καταστήματα-σημεία πώλησης στο δίκτυο της Carrefour και επιτυγχάνοντας αύξηση τζίρου και ενίσχυση του εκτοπίσματος της αλυσίδας.

Εστίαση του ομίλου στα τρόφιμα

Στα βασικά σημεία λειτουργίας και στρατηγικής για την Carrefour στην Ελλάδα είναι εξάλλου η αντιπροσώπευση και διανομή προϊόντων (τροφίμων-ποτών) για λογαριασμό τρίτων. Ο όμιλος της AVE έχει εισέλθει στο χονδρικό εμπόριο προϊόντων ευρείας κατανάλωσης -συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων-, αναζητώντας πιο επικερδείς δραστηριότητες που θα προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και ισχυρότερες ταμειακές ροές.

Ήδη από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου προχώρησε στη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία “AVE Dairy Industry Μονοπρόσωπη Α.Ε.” και βασικό αντικείμενο εργασιών την αγορά και επεξεργασία γάλακτος παντός είδους και την παραγωγή γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

Παράλληλα έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες του χώρου, όπως οι READY, FERRO και ΙΝΑΧΟΣ. Η READY, είναι αμερικάνικη εταιρεία, παραγωγής Premium Sports Drink, στην οποία έχει συμμετοχή και η οικογένεια Αντετοκούμπο ενώ η FERRO είναι εταιρεία παραγωγής αρτοποιημάτων με ιστορία πάνω από 100 χρόνια. Η εταιρεία INAΧΟΣ, που βρίσκεται στη Γραμμένη Φθιώτιδας, παράγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα ετικέτας “Ρούμελη”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.