02 Μάι 2024
READING

Με 2 εκατ. επιπλέον θέσεις υποστηρίζει η Aegean το φετινό στοίχημα του τουρισμού

3 MIN READ

Με 2 εκατ. επιπλέον θέσεις υποστηρίζει η Aegean το φετινό στοίχημα του τουρισμού

Με 2 εκατ. επιπλέον θέσεις υποστηρίζει η Aegean το φετινό στοίχημα του τουρισμού

Θετικό το πρόσημο για το πρώτο εξάμηνο του έτους

Το 2023 αποδεικνύεται για την Aegean ένα έτος ιδιαίτερα δυναμικής ανάπτυξης, καθώς προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες δηλαδή συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Χάρη στις επενδύσεις του προηγούμενου διαστήματος, η εταιρεία επιχειρεί σε 165 προορισμούς, σε 46 χώρες με 272 απευθείας δρομολόγια και ένα στόλο 76 αεροσκαφών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Aegean μετέφερε συνολικά 6,7 εκατ. επιβάτες, 42% δηλαδή περισσότερους από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, προσφέροντας 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις, 34% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυξημένοι ήταν και οι συντελεστές πληρότητας που έφτασαν το 82% από 74% το 2022, βελτιώνοντας σημαντικά τα έσοδα ανά πτήση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, εξάλλου, η δραστηριότητα της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει διευρυνθεί σημαντικά με 16 νέα δρομολόγια, συνολικά 27 μαζί με charter, στο εξωτερικό, αλλά και με την ενίσχυση συχνότητας δρομολογίων σε πολλούς προορισμούς επίσης στο εξωτερικό. Έτσι η Aegean πετά πλέον σε 11 προορισμούς στην Γαλλία, 13 στην Γερμανία, 10 στην Ιταλία όπως και στην Ιβηρική χερσόνησο ενώ και στο δίκτυο της Μέσης Ανατολής μετράει πλέον 10 προορισμούς.

Τα μεγέθη

Με βάση όλα τα παραπάνω, εκτιμάται ότι τα μεγέθη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις επιδόσεις του 2022 που ήταν η καλύτερη έως τώρα χρήση της εταιρείας. Το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,34 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 98% σε σχέση με το 2021 -όπου η κίνηση ήταν μηδενική λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας-, τα EBITDA έφτασαν τα 275 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 106,8 εκατ. ευρώ τα μεγέθη θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις επιδόσεις του 2022 που ήταν η καλύτερη έως τώρα χρήση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως το 2022 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,34 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 98% σε σχέση με το 2021, τα EBITDA έφτασαν τα 275 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 106,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 57,6 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι επενδύσεις στον στόλο

Η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού γίνεται μέσα από έναν στόλο που αριθμεί 76 αεροπλάνα, ανάμεσά τους και ο στόλος των καινούργιων αεροσκαφών Airbus A320 και Α321 neo. Συγκεκριμένα μέσα στη χρονιά η Aegean παρέλαβε 7 νέα αεροσκάφη, ενώ 2 ακόμη αναμένονται τις επόμενες μέρες φτάνοντας τα 28 neo αεροσκάφη συνολικά μέχρι σήμερα.

Τι θα συμβεί μέχρι το τέλους του έτους;

Τα ποιοτικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2023 ανά πτήση και κυρίως τα έσοδα ανά πτήση εκτιμάται επίσης ότι θα κινηθούν περίπου στα επίπεδα του επίσης εξαιρετικού τρίτου τριμήνου του 2022. Έτσι με βάση την μέχρι σήμερα εικόνα που έχει η διοίκηση της Aegean, εκτιμάται ότι για το σύνολο του έτους θα υπάρξει σημαντική βελτίωση του συνολικού επιπέδου κερδοφορίας σε σχέση με το επίσης ισχυρό, 2022 φτάνοντάς σε νέα ιστορικά υψηλά.

Τόσο στο διάστημα αυτό όσο και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, η Aegean βάσει προγραμματισμού θα πετά με 10% και 15% αντίστοιχα περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις από το 2022, επενδύοντας σε περισσότερους προορισμούς και στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αύξηση των μεταφορών στα μικρότερα νησιά της χώρας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες που κινήθηκαν από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου σε νησιά όπως η Ικαρία, η Λέρος, η Νάξος, η Σκύρος, η Κάρπαθος αλλά και το αεροδρόμιο της Σητείας αυξήθηκαν από 20% έως 77% σε σχέση με το 2022.

To μέλλον της Aegean προβλέπεται τουλάχιστον ευοίωνο. Εάν κανείς εξετάσει τις κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, θα δει την επένδυση στη δημιουργία υποδομών, με την εγκατάσταση του πρώτου Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων στην τεχνική της βάση. Αλλά και το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Η συνολική επένδυση και στις δύο αυτές περιπτώσεις αγγίζει τα 140 εκατομμύρια ευρώ και δείχνει με σαφήνεια ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της εταιρείας στο εξής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.