02 Μάι 2024
READING

Σε πορεία ανάπτυξης η Vitex

4 MIN READ

Σε πορεία ανάπτυξης η Vitex

Σε πορεία ανάπτυξης η Vitex

Το 2022 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 13,48%

Διαβλέποντας την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων σε α΄ ύλες, ενέργεια, κόστος μεταφορών το 2022, η Vitex προχώρησε εγκαίρως σε αυξημένες αγορές πρώτων υλών με σκοπό την ενίσχυση των αποθεμάτων με χαμηλότερο κόστος αγοράς, προετοιμάζοντας με αυτό τον τρόπο τη θετική της απόδοση. Κάτι που οδήγησε σε αύξηση πωλήσεων 13,4% και βελτίωση ρευστότητας, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη και την επόμενη χρονιά.

Η ιστορία της Vitex άρχισε να ξετυλίγεται το 1932 με δραστηριοποίηση στο εμπόριο ασφαλτικών μεμβρανών για τη μόνωση κτιρίων και συνεχίστηκε με τη δημιουργία εγκαταστάσεων μαζικής παραγωγής υπό την επωνυμία “Ερμής”. Το 1960 ήταν η χρονιά κατά την οποία η εταιρεία αποφάσισε να εισέλθει στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών, δημιουργώντας ταυτόχρονα και το brand της Vitex, του πρώτου προϊόντος της εταιρείας στον κλάδο του οικοδομικού χρώματος.

Συνεργασίες και εμπορική πολιτική

Η επιτυχία του προϊόντος βασίστηκε στο γεγονός ότι στέγνωνε γρήγορα. Η συνέχεια όμως ήταν ακόμη καλύτερη, αφού η εταιρεία εφάρμοσε μια εμπορική πολιτική που στόχευε στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής σε ένα ευρύ δίκτυο χρωματοπωλείων της Ελλάδας. Και τα κατάφερε αφού εξελίχθηκε σε μια υπολογίσιμη δύναμη με ελληνική ιδιοκτησία -της οικογένειας Γιαννίδη- απέναντι στην πολυεθνικών συμφερόντων Vivechrom.

Η Vitex ανέλαβε την κατάλληλη στιγμή μια σειρά πρωτοβουλιών στον εμπορικό τομέα αλλά και στον τομέα των επενδύσεων, προκειμένου να ενισχύσει τη δύναμη και τη δυναμική της.

Στο πλαίσιο αυτό ανέλαβε την τροφοδοσία των καταστημάτων Praktiker εντός του 2021, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προκάτοχό της και μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Vivechrom, στο μεγαλύτερο αυτήν τη στιγμή κατάστημα της χώρας στην κατηγορία των προϊόντων Do it Yourself (DIY).

Ταυτόχρονα, το μέγεθος της αγοράς χρωμάτων στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά περίπου 30% από το 2012 έως και το 2021. Η εταιρεία έλαβε πέρυσι ώθηση από την εμπορική πολιτική προσφορών και παροχών που ακολούθησε, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το εμπορικό δίκτυο των συνεργατών της, που πιέστηκε λόγω της πανδημίας.

Μεγέθη σε ανιούσα

Το 2021 η Vitex έγραψε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης των πωλήσεών της σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, το οποίο ανήλθε σε 16,7%, με τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 8 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020. Ο κύκλος εργασιών της από 47,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020, έφτασε στα 55,7 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η Vitex κατάφερε να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε σύγκριση με το ιστορικό χαμηλό που είχε φτάσει το 2012 με 25,5 εκατ. ευρώ, έχοντας επηρεαστεί τότε από τις συνέπειες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Επί της ουσίας, η Vitex στη διάρκεια του 2021 ενίσχυσε τον τζίρο της κατά 118% σε σχέση με το 2012. Ταυτόχρονα, το μέγεθος της αγοράς χρωμάτων στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά περίπου 30% από το 2012 έως και το 2021.

Το 2022 τα μεγέθη εμφανίστηκαν αισθητά βελτιωμένα. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 63,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε απόλυτα αξία κατά 7,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Το μεικτό αποτέλεσμα αυξήθηκε σε 16 εκατ. ευρώ έναντι 15,6 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα χρήσης ανέρχονται στο ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ της χρήσης 2021.

Οι επενδύσεις

Το 2021 εξάλλου ήταν η χρονιά κατά την οποία, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της παραγωγικής και αποθηκευτικής δυναμικότητας για τα προϊόντα του Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης VitexTherm, αλλά και για να εκσυγχρονίσει τη μονάδα παραγωγής ασφαλτικών μονωτικών Hermes. Η επένδυση αφορούσε τη λειτουργία εξειδικευμένης παραγωγικής μονάδας έτοιμων επιχρισμάτων Granikot, με παραγωγικές δυνατότητες 12.000 τόνων τον χρόνο, καθώς και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων του κέντρου logistics με 2.500 τ.μ.

Εκτός από την εσωτερική αγορά, η Vitex έχει παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες. Διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής, όπως και δύο θυγατρικές σε Βουλγαρία και Σερβία. Το 2022 από το συνολικό της τζίρο τα 51,9 εκατ. παράγονται στην εσωτερική αγορά. Η συνεισφορά στις πωλήσεις από τις εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσης ανέρχεται σε 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2021 και σε τρίτες χώρες σε 4,6 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ το 2021.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.