02 Μάι 2024
READING

Πώς η Adidas σχεδιάζει να ανακτήσει το θρόνο από τη Nike

4 MIN READ

Πώς η Adidas σχεδιάζει να ανακτήσει το θρόνο από τη Nike

Πώς η Adidas σχεδιάζει να ανακτήσει το θρόνο από τη Nike

Adidas vs. Nike: Μπορεί το αουτσάιντερ να ανακτήσει την παλιά του δόξα;

Στον έντονα ανταγωνιστικό κόσμο των αθλητικών ειδών, δύο μεγάλοι παίκτες ανταγωνίζονται για την κυριαρχία: η Adidas και η Nike. Ενώ και οι δύο εταιρείες έχουν απολαύσει την επιτυχία τους όλα αυτά τα χρόνια, η Adidas παλεύει με προκλήσεις που την έχουν ωθήσει να μείνει πολύ πίσω από τον μεγάλο της αντίπαλο, τη Nike. Από τις προβληματικές συνεργασίες μέχρι το μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς, η Adidas βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη συγκυρία που απαιτεί στρατηγική επανατοποθέτηση και καινοτομία για να διεκδικήσει τη θέση της ως ένα τρομερό παγκόσμιο εμπορικό σήμα.

Η πτώση του Yeezy

Η συνεργασία της Adidas με τον Kanye West και τη σειρά Yeezy, που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως ένα παιχνίδι που άλλαξε τα δεδομένα, έφερε ένα τεράστιο κύμα δημοτικότητας και προσοχής στη μάρκα. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή ναυάγησε λόγω αμφιλεγόμενων δηλώσεων και συμπεριφοράς του διάσημου σχεδιαστή και ράπερ. Η απόφαση της εταιρείας να διακόψει τους δεσμούς με τον Kanye West δεν είχε μόνο οικονομικές απώλειες, αλλά άφησε επίσης την Adidas με πλεονάζοντα αποθέματα Yeezy, αμαυρώνοντας την εικόνα της μάρκας. Προχωρώντας προς τα εμπρός, η πρόκληση έγκειται στην εύρεση ενός νέου πρεσβευτή που θα μπορεί να φέρει το ίδιο επίπεδο αξιοπιστίας και απήχησης της μάρκας που πέτυχε ο Ye.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas κόβει οριστικά τους δεσμούς με τον Kanye West

Η συνεργασία με την Beyoncé

Άλλη μια συνεργασία υψηλού προφίλ που έμεινε πίσω από τις προσδοκίες ήταν η συνεργασία της Adidas με την Beyoncé για τη σειρά Ivy Park. Παρά την παγκόσμια δημοτικότητα της καλλιτέχνιδας, η σειρά Ivy Park φέρεται να μην είχε ικανοποιητικές επιδόσεις, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική της Adidas όσον αφορά τη στόχευση του επιθυμητού καταναλωτικού τμήματος. Η κατανόηση των λανθασμένων βημάτων και η αναπροσαρμογή της προσέγγισης για μελλοντικές συνεργασίες θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της μάρκας.

Αλλαγή στρατηγικής marketing

Η μεγάλη εξάρτηση της Adidas από τις συνεργασίες έχει συγκεντρώσει την προσοχή των social media, αλλά ο αντίκτυπος στις συνολικές πωλήσεις παραμένει σχετικά μέτριος. Η μάρκα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των αποκλειστικών συνεργασιών και της αποτελεσματικής εμπορίας των προϊόντων για ένα ευρύτερο κοινό. Μια στροφή προς μια πιο ισορροπημένη στρατηγική marketing που εστιάζει τόσο σε συνεργασίες υψηλού προφίλ όσο και σε βασικά αθλητικά προϊόντα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της θέσης της Adidas στην αγορά.

Επανατοποθέτηση του brand

Ενώ αντιμετωπίζει άμεσες προκλήσεις, η πτώση του Yeezy παρουσιάζει στην Adidas μια μοναδική ευκαιρία για επανατοποθέτηση της μάρκας. Η εταιρεία έχει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τις βασικές της αξίες, να στοχεύσει σε νέα τμήματα καταναλωτών και να δημιουργήσει μια συναρπαστική αφήγηση που θα έχει απήχηση στο ποικιλόμορφο παγκόσμιο κοινό της. Η υιοθέτηση μιας τοπικής προσέγγισης και η αξιοποίηση των περιφερειακών γνώσεων θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Adidas να συνδεθεί καλύτερα με τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Για παράδειγμα, η προσέγγιση της Adidas στην αγορά των ΗΠΑ έχει επικριθεί για υπερβολικά “ευρωκεντρική” προσέγγιση, με μεγαλύτερη έμφαση στο ποδόσφαιρο παρά στο μπάσκετ, το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία στο αμερικανικό αθλητικό τοπίο. Με την ανταγωνίστρια Nike να κατέχει ασφυκτικά την αγορά του μπάσκετ, η Adidas χρειάζεται να αλλάξει τη στρατηγική της για να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο αμερικανικό κοινό και να παρέχει προϊόντα που βρίσκουν απήχηση και στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ηγεσία και καινοτομία

Με τον πρόσφατο διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου Bjørn Gulden -ο οποίος “πήρε μεταγραφή” από την Puma-, η Adidas στοχεύει να αναζωογονήσει τη δυναμική της ανάπτυξής της και να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της μάρκας της. Η προηγούμενη εμπειρία του Gulden στην Adidas και η επιτυχημένη πορεία του στην Puma θα μπορούσαν να φέρουν νέες προοπτικές και καινοτόμο σκέψη στην εταιρεία. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα δημιουργικότητας και υιοθετώντας την καινοτομία με επίκεντρο τον καταναλωτή, η Adidas μπορεί να πλοηγηθεί στο δυναμικό τοπίο της αγοράς και να ανακτήσει την παλιά της δόξα.

Διαβάστε ακόμα: Μαθήματα retail από τη Nike

Θα τα καταφέρει η Adidas;

Καθώς ο ανταγωνισμός με τη Nike συνεχίζει να εντείνεται, η Adidas βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Για να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, η μάρκα πρέπει να υιοθετήσει μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει την εύρεση των κατάλληλων πρεσβευτών της μάρκας, την επανεκτίμηση των στρατηγικών μάρκετινγκ και την υιοθέτηση της καινοτομίας.

Με ένα ανανεωμένο όραμα, η Adidas έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της ως παγκόσμια αθλητική μάρκα και να γίνει και πάλι ένας ισχυρός διεκδικητής στην κούρσα απέναντι στη Nike. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η Adidas μπορεί να μετατρέψει αυτό το σημείο καμπής σε καταλύτη για ανάπτυξη και επιτυχία στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο της αθλητικής ένδυσης.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.