02 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν τις viral τάσεις της μόδας

4 MIN READ

Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν τις viral τάσεις της μόδας

Πώς μπορούν τα brands να αξιοποιήσουν τις viral τάσεις της μόδας

Το φαινόμενο των viral τάσεων της μόδας

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της μόδας, τα viral trends έχουν γίνει μια ισχυρή δύναμη που διαμορφώνει τις προτιμήσεις των καταναλωτών και οδηγεί τις πωλήσεις. Από την άνοδο της ήσυχης πολυτέλειας μέχρι την εμφάνιση του Barbiecore, η βιομηχανία της μόδας γίνεται μάρτυρας ενός ανεμοστρόβιλου τάσεων που αιχμαλωτίζουν την προσοχή των μαζών.

Οι μέρες που οι πολυτελείς μάρκες υπαγόρευαν τις τάσεις και οι πασαρέλες καθόριζαν την ατζέντα της μόδας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι πλατφόρμες των social media, ιδίως το TikTok, έχουν εκδημοκρατίσει τη διαμόρφωση τάσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να διαμορφώνει τις τάσεις. Οι σημερινές τάσεις συχνά προέρχονται από τις μάζες, καθώς οι influencers, οι καταναλωτές, οι μάρκες και οι celebrities συμμετέχουν σε μια δυναμική συζήτηση που τροφοδοτεί την εξέλιξη της αισθητικής της μόδας. Αυτή η αλλαγή οδηγεί τις μάρκες να προσαρμοστούν στη νέα δυναμική της δημιουργίας και υιοθέτησης τάσεων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η μόδα πρέπει να αλλάξει το story για τη βιωσιμότητα

Η δυναμική της δημιουργίας τάσεων

Ο προσδιορισμός της έναρξης και του τέλους μιας viral τάσης έχει γίνει όλο και πιο δύσκολος. Οι τάσεις μπορούν πλέον να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως αρκετά χρόνια, και δεν είναι ασυνήθιστο να επικρατούν ταυτόχρονα αντιφατικές τάσεις. Παρά την πολυπλοκότητα αυτή, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροβιότητα και τη σημασία μιας τάσης.

Οι τάσεις που ευθυγραμμίζονται με ευρύτερα πολιτιστικά, κοινωνικά ή οικονομικά θέματα και προσφέρουν προσιτά και εύχρηστα κομμάτια τείνουν να παίρνουν φωτιά και να βρίσκουν απήχηση στους καταναλωτές. Η κατανόηση αυτών των δυναμικών είναι ζωτικής σημασίας για τα Brands που επιδιώκουν να περιηγηθούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο των τάσεων.

Ο ρόλος της pop κουλτούρας

Η pop κουλτούρα παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση και τη διατήρηση των τάσεων. Οι ταινίες, οι τηλεοπτικές εκπομπές και η μουσική έχουν τη δύναμη να ωθήσουν έναν όρο στην πολιτιστική συζήτηση, επεκτείνοντας τη σημασία του μέσω προωθητικών ενεργειών και τρέιλερ. Για παράδειγμα, ο θόρυβος γύρω από την επερχόμενη ταινία “Barbie” διατήρησε την αισθητική της Barbiecore στο προσκήνιο των συζητήσεων για τη μόδα.

Παρομοίως, τηλεοπτικές σειρές όπως το “Succession” του HBO έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον για την ήσυχη πολυτέλεια, ενώ η κυκλοφορία της ταινίας “Η Μικρή Γοργόνα” της Disney έχει προκαλέσει το “mermaidcore”. Τα brands που ευθυγραμμίζουν τα μηνύματα και τις προσφορές τους με αυτές τις pop-πολιτιστικές στιγμές μπορούν να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση του κοινού-στόχου τους.

Η ρευστή φύση του αντίκτυπου των τάσεων

Η μέτρηση του ακριβούς αντίκτυπου μιας τάσης στις πωλήσεις μπορεί να είναι δύσκολη. Ενώ ορισμένες τάσεις δημιουργούν άμεσες “εκρήξεις” στη ζήτηση, άλλες έχουν μια πιο διακριτική και διαρκή επιρροή. Πολλές φορές, οι καταναλωτές μπορεί να ασχολούνται με τις τάσεις ως ψυχαγωγία, αλλά δεν το μεταφράζουν απαραίτητα σε αγορές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τα εμπορικά σήματα να κάνουν διάκριση μεταξύ των παροδικών ευκαιριών marketing και των διαρκών αλλαγών στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η παρακολούθηση των συνηθειών, των στάσεων και της εμπλοκής των καταναλωτών με συγκεκριμένες τάσεις μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις στρατηγικές των brands.

Διαβάστε ακόμα: Οι 8 μεγαλύτερες τάσεις στο retail

Αξιοποίηση των τάσεων

Οι viral τάσεις προσφέρουν ένα πολύτιμο όχημα marketing για τις μάρκες και τους retailers. Ευθυγραμμίζοντας στρατηγικά τα μηνύματά τους, τις προσφορές προϊόντων και τη βελτιστοποίηση αναζήτησης με τις δημοφιλείς τάσεις, οι μάρκες μπορούν να προσελκύσουν νέο κοινό και να αυξήσουν τις πωλήσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τα brands να παραμείνουν πιστά στην ταυτότητά τους και να κατανοήσουν τι συνδέει με φυσικό τρόπο την πελατειακή τους βάση. Η αναγνώριση των δυνατοτήτων των εξειδικευμένων τάσεων που έχουν αφοσιωμένους και πιστούς οπαδούς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Ο κύκλος των τάσεων της βιομηχανίας της μόδας έχει γίνει ένα δυναμικό και ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον. Η κατανόηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση και τη βιωσιμότητα των viral τάσεων της μόδας είναι απαραίτητη για τα brands που επιδιώκουν να περιηγηθούν αποτελεσματικά σε αυτό το τοπίο. Αγκαλιάζοντας αυτές τις τάσεις ως ευκαιρίες για marketing, δέσμευση και λήψη στρατηγικών αποφάσεων, οι μάρκες μπορούν να τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων για τη μόδα και να επωφεληθούν από τις συνεχώς εξελισσόμενες προτιμήσεις του κοινού-στόχου τους.

 

Με πληροφορίες από Business Of Fashion

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.