02 Μάι 2024
READING

Πώς ενισχύεται ο τομέας των γαλακτοκομικών της Vivartia

4 MIN READ

Πώς ενισχύεται ο τομέας των γαλακτοκομικών της Vivartia

Πώς ενισχύεται ο τομέας των γαλακτοκομικών της Vivartia

Τι θα φέρει η εξαγορά του 25% της Δωδώνη

Ο Δεκέμβριος του 2020 έμελε να αλλάξει την πορεία του μεγαλύτερου επισιτιστικού ομίλου στην Ελλάδα, μετά και την εξαγορά της Vivartia από το αμερικανικών συμφερόντων επενδυτικό fund CVC Capital Partners προς 600 εκατ. ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, η οργανωτική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της σε τρεις πυλώνες, γαλακτοκομικών, κατεψυγμένων και εστίασης, δημιούργησε και έναν οδικό χάρτη για το πώς θα αξιοποιηθούν οι επενδύσεις του CVC.

Ήδη μέχρι και πέρυσι, το fund είχε προβεί σε επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στους κλάδους της υγείας, των τροφίμων και του ηλεκτρονικού εμπορίου, εξετάζοντας νέες επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον την επόμενη τριετία.

Οι εξελίξεις με τη Δωδώνη

Στο επίκεντρο του ενδαιφέροντος βρέθηκε από νωρίς η ηπειρώτικη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων. Η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην ρωσικών συμφερόντων SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd που απέκτησε το 2019 την εταιρεία παραγωγής σνακ από το Κιλκίς U&S Unismack ΑΒΕΕ.

Από την ιδιωτικοποίηση της αυτή μέχρι τον Απρίλιο 2021 όταν και εξαγοράστηκε το πλειοψηφικό της πακέτο (75%) από την CVC Capital Partners μέχρι και σήμερα, που δρομολογείται η απορρόφησή της από τη Vivartia, είχε επιτευχθεί σημαντική αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Το fund ακολουθώντας την πρακτική των επενδύσεων σε όλο το φάσμα των τομέων όπου δραστηριοποιείται, κατηύθυνε σημαντικά κεφάλαια στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας του brand. Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις της Δωδώνη να διπλασιαστούν, με το 50% αυτών να προέρχεται από τη σημαντική ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 55 χώρες σε όλες τις ηπείρους με τα εμβληματικά της προϊόντα φέτα και χαλούμι τα οποία εξάλλου είδε να μπαίνουν και στα ράφια μεγάλων retailers του εξωτερικού κατά το παρελθόν, όπως η φέτα στα Marks & Spencer και το χαλούμι στο Whole Foods.

Η ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας εξάλλου βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου με ορίζοντα πενταετίας που εφαρμόζεται ήδη από το 2020 επί ιδιοκτησίας της ρωσικών συμφερόντων SI Foods Ltd.

Σήμερα πλέον, με τζίρο 150 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 5,6 εκατ. ευρώ το 2022, η Δωδώνη αναμένεται να περάσει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της CVC Capital Partners, μετά και την εξαγορά του υπόλοιπου 25% από την SI Foods.

Η περίπτωση της Δέλτα

Με τις κινήσεις αυτές το CVC δίνει νέα ώθηση στον κλάδο των γαλακτοκομικών της Vivartia, όπου μέχρι σήμερα ναυαρχίδα ήταν η Δέλτα. Ήδη από τον Απρίλιο η διοίκηση υπό τον Χρήστο Τσόλκα είχε δείξει τις προθέσεις της για τη μετεξέλιξη της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας με την προσθήκη νέων προϊοντικών κατηγοριών.

Παρά το γεγονός ότι προέβη σε αλλαγή του λογοτύπου της Δέλτα και σε μετονομασία σε Δέλτα Τρόφιμα, καθώς 71 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας από τον Αριστείδη Δασκαλόπουλο, αφαιρέθηκε η γυναικεία μορφή που κρατούσε μια καρδάρα με γάλα, τα γαλακτοκομικά εξακολουθούν να αποτελούν βασικό στοιχείο της εταιρείας.

Στρέφοντας το βλέμμα στα plant based, υγιεινά και λειτουργικά προϊόντα προχώρησε στην εξαγορά της Κουρέλλας Α.Ε., της πρώτης εταιρείας παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, με περισσότερα από 60 χρόνια καταξιωμένης παρουσίας και εφαρμογής καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών στην κτηνοτροφία και την παραγωγή προϊόντων καλής διατροφής.

Με την προσθήκη των προϊόντων, της τεχνογνωσίας, του ανθρώπινου δυναμικού, του δικτύου και του οράματος της Κουρέλλας Α.Ε., η Δέλτα ενίσχυσε τον στρατηγικό της στόχο για τη διάθεση περισσότερων επιλογών καλής διατροφής που ενισχύουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των καταναλωτών, σε όλο το φάσμα και σε κάθε περίσταση της ζωής τους, με οδηγό τη δέσμευσή της στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ποικιλίας του χαρτοφυλακίου της εξάλλου είχε κινηθεί και ένα χρόνο πριν όταν απέκτησε τον έλεγχο της Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός ΑΕ που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με χαρακτηριστικό το Ιρλανδικό Ρεγκάτο.

Το 2022, ο όμιλος Vivartia εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 26,8% στα 684 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στα 52 εκατ. ευρώ από 50 εκατ. ευρώ το 2021 και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός διαμορφώθηκε στα 415 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση εξαγοράς της Δωδώνη θα αποτελέσει μια κίνηση που αποσκοπά στην απλοποίηση της δομής του τομέα, στον οποίο θα ανήκει πλέον μαζί με τη Δέλτα, με απώτερο στόχο το ενιαίο σχήμα να καταστεί ισχυρότερο χρηματοοικονομικά, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή της αναπτυξιακά σχέδια της μητρικής εταιρείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.