29 Απρ 2024
READING

Γιατί το resale βιώνει αλματώδη άνοδο;

4 MIN READ

Γιατί το resale βιώνει αλματώδη άνοδο;

Γιατί το resale βιώνει αλματώδη άνοδο;

Πώς η αγορά μεταχειρισμένων θα βοηθήσει τους retailers

Η second hand αγορά εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, από τις πωλήσεις σε γκαράζ και τα καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών σε εκτεταμένες ψηφιακές πλατφόρμες και εξελιγμένες αγορές κινητών τηλεφώνων. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μόνο στην Αμερική η αγορά αυτή είναι έτοιμη να φτάσει το εντυπωσιακό ποσό των 276 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028.

Σύμφωνα με την έκθεση Recommerce Report 2023 της mobile second hand marketplace OfferUp, το 85% των Αμερικανών καταναλωτών αγοράζουν ή πωλούν πλέον μεταχειρισμένα αντικείμενα. Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση 3% από το 2022, που αντανακλά μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών και μια αυξανόμενη αποδοχή της οικονομίας του second hand.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί, τελικά, το second-hand να σώσει τον πλανήτη;

Αλλαγή αντίληψης

Αυτή η στροφή δεν αφορά απλώς την εξοικονόμηση χρημάτων. Η αντίληψη γύρω από τις second hand αγορές αλλάζει, με το 76% των καταναλωτών να διαπιστώνουν ότι το στίγμα που προηγουμένως συνδεόταν με αυτές έχει μειωθεί. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, επίσης, ότι για το 41% των καταναλωτών, η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων δεν αφορά πλέον τη λιτότητα, αλλά αποτελεί από μόνη της σύμβολο κύρους.

Τι οδήγησε στην άνοδο του resale

  • Προσιτότητα σε αβέβαιους καιρούς: Με το 78% των καταναλωτών να ψωνίζουν μεταχειρισμένα για να εξασφαλίσουν μια καλύτερη προσφορά και το 58% να το κάνουν για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, είναι προφανές ότι τα οικονομικά κίνητρα είναι σημαντικά. Εάν η οικονομία οδεύσει προς την ύφεση, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα προβλέπουν την αύξηση της συμμετοχής τους στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων.
  • Περιβαλλοντική και ηθική συνείδηση: Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα απόβλητα και η ελκυστικότητα της βιωσιμότητας (55%) τροφοδοτούν, επίσης, την επανάσταση του second hand.

  • Ποικιλία και ανακάλυψη: Ο ενθουσιασμός της εύρεσης ενός μοναδικού αντικειμένου, σε συνδυασμό με την τεράστια ποικιλία που διατίθεται στην αγορά second hand, προσελκύει πολλούς καταναλωτές. Ενώ τα είδη ένδυσης αποτελούν το 23% των μεταχειρισμένων πωλήσεων, μια πληθώρα άλλων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών ειδών, των ειδών σπιτιού και των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, συμπληρώνουν τη μερίδα του λέοντος σε ποσοστό 77%.

Η μεταπώληση θα βοηθήσει το retail

Επιπλέον, οι οικονομικές επιπτώσεις για τους πωλητές είναι σημαντικές. Για το 69% από αυτούς, το resale έχει γίνει ένα βιώσιμο μέσο για τη διαχείριση των καθημερινών εξόδων. Σχεδόν το 40% αναγνωρίζουν ότι τα εγχειρήματά τους στην αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων τους βοηθούν να τα βγάλουν πέρα σε δύσκολους καιρούς.

Η προσθήκη μεταχειρισμένων προϊόντων στo χαρτοφυλάκιο ενός λιανοπωλητή δεν αποτελεί απλώς μια νέα ευκαιρία εσόδων. Βοηθά επίσης στην αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα και στους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς και στις πωλήσεις νέων ειδών – και αυτό ισχύει για όλες τις κατηγορίες και τα επίπεδα τιμών.

Η Ikea, για παράδειγμα, έχει διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα καταστήματά της για να αγοράσουν ή να πουλήσουν μεταχειρισμένα αντικείμενα, αγοράζουν και καινούργια. Αυτό προσθέτει έναν ακόμη λόγο, για τον οποίο οι retailers αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο το resale.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βελτιώσει το resale της αγοράς πολυτελείας;

Το ψηφιακό τοπίο της μεταπώλησης

Στην εποχή των ψηφιακών αγορών, οι πλατφόρμες μεταπώλησης αποκτούν τη δική τους αξία. Τρεις στους τέσσερις καταναλωτές τις προτιμούν έναντι των παραδοσιακών διαδικτυακών καταστημάτων και το 47% τις βρίσκει ακόμη πιο δελεαστικές από τα κανάλια αγορών των social media. Οι λόγοι; Οι ελκυστικές τιμές, η αφθονία μοναδικών αντικειμένων και η απόλυτη ευχαρίστηση της ανακάλυψης απροσδόκητων θησαυρών.

Το μέλλον της αγοράς μεταχειρισμένων φαίνεται λαμπρό και επεκτατικό. Καθώς οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο φειδωλοί στα έξοδά τους, ηθικοί και οικολογικά συνειδητοποιημένοι, η ελκυστικότητα του re-commerce είναι αδιαμφισβήτητη. Τα εμπορικά σήματα, οι επιχειρήσεις και οι πλατφόρμες που προσανατολίζονται και ευθυγραμμίζονται με αυτές τις μεταβαλλόμενες δυναμικές των καταναλωτών είναι βέβαιο πως θα ευδοκιμήσουν σε αυτό το αναπτυσσόμενο τοπίο της αγοράς.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash | Pinterest

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.