29 Απρ 2024
READING

Θα αλλάξει το Amazon την υγειονομική περίθαλψη;

3 MIN READ

Θα αλλάξει το Amazon την υγειονομική περίθαλψη;

Θα αλλάξει το Amazon την υγειονομική περίθαλψη;

Amazon Clinic: Πρωτοποριακή διαφάνεια τιμών στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ

Η υγειονομική περίθαλψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί επίμαχο ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια, ιδίως όσον αφορά την αδιαφανή φύση των συστημάτων τιμολόγησης. Σε αντίθεση με τους περισσότερους καταναλωτικούς τομείς όπου η τιμολόγηση είναι διαφανής, οι ιατρικές αμοιβές μπορεί να παραμένουν άγνωστες μέχρι και εβδομάδες μετά την παροχή της υπηρεσίας. Το Amazon στοχεύει να διαταράξει αυτόν τον κανόνα με την εισαγωγή του Amazon Clinic, προσφέροντας διαφανή τιμολόγηση à la carte.

Γεφύρωση του χάσματος διαφάνειας στην υγειονομική περίθαλψη

Πολλοί ασθενείς αιφνιδιάζονται από το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τους, καθώς το μαθαίνουν μόνο κατά την παραλαβή του λογαριασμού. Αυτή η έλλειψη εκ των προτέρων τιμολόγησης οφείλεται σε ένα δαιδαλώδες οικοσύστημα πληρωμών, στο οποίο κυριαρχούν περίπλοκες διαπραγματεύσεις μεταξύ παρόχων υπηρεσιών, ασφαλιστών και κυβερνητικών φορέων.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon επενδύει στην υγειονομική περίθαλψη

Το Amazon Clinic, ωστόσο, επιδιώκει να αποσαφηνίσει αυτό το θολό περιβάλλον τιμολόγησης. Η πλατφόρμα παρουσιάζει διαφανείς χρεώσεις με βάση την απαιτούμενη υπηρεσία. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει διαγνωστεί με Covid-19 μπορεί να επιλέξει μια διαβούλευση μέσω chat με 35 δολάρια, περιμένοντας έως και 105 λεπτά, ή να πληρώσει επιπλέον 5 δολάρια για μια απάντηση εντός 30 λεπτών. Οι διαβουλεύσεις μέσω βίντεο τιμολογούνται στα 74 δολάρια, με παρόμοιες επιλογές αναμονής.

Αντί να παρέχει απευθείας ιατρικές υπηρεσίες, το Amazon Clinic συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας υγείας. Οι συνεργασίες με τις Hello Alpha και Curai Health εξυπηρετούν την ασύγχρονη φροντίδα, ενώ οι Wheel και SteadyMD προσφέρουν τόσο ασύγχρονες όσο και live υπηρεσίες. Το Amazon προωθεί αυτή την υπηρεσία ως “εικονική βιτρίνα”, συνδέοντας τους χρήστες με εμπειρογνώμονες υγείας τρίτων.

Σύντομο ιστορικό

Το Amazon Clinic έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2022 και αρχικά εξυπηρετούσε 32 πολιτείες με διαβουλεύσεις βάσει μηνυμάτων, διευκολύνοντας την ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ ασθενών και γιατρών. Η πρόσφατη επέκταση της πλατφόρμας περιλαμβάνει πλέον ασύγχρονες διαβουλεύσεις σε 34 πολιτείες και συνομιλίες μέσω βίντεο σε πραγματικό χρόνο και στις 50 πολιτείες.

Λίγους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της κλινικής, ο retailer εξαγόρασε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης One Medical. Σε συνδυασμό με τη μηνιαία συνδρομή των 5 δολαρίων για τα μέλη του Prime στις ΗΠΑ (που καλύπτει τα γενόσημα φάρμακα και τις παραδόσεις κατ’ οίκον), το Amazon συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση του στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, διερευνώντας δρόμους όπως η τηλεϊατρική, οι παραδόσεις φαρμάκων, τα fitness trackers, ακόμη και η έρευνα για τον καρκίνο.

Απόρρητο δεδομένων και επιπτώσεις

Δεδομένου του κολοσσιαίου οικοσυστήματος δεδομένων του Amazon, υπάρχουν φυσικά ανησυχίες σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων. Ωστόσο η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι το Amazon Clinic λειτουργεί εντός ενός “πλασίου”, διασφαλίζοντας τον διαχωρισμό των δεδομένων υγείας από το υπόλοιπο οικοσύστημα του Amazon.

Η πιο σημαντική, όμως, επίπτωση του Amazon Clinic είναι η δυνατότητά του να υποκινήσει τη διαφανή τιμολόγηση σε ολόκληρο τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το εν λόγω μοντέλο μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές, επειδή επωφελούνται άμεσα από την εξοικονόμηση κόστους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς τα πήγε το Amazon με τους στόχους βιωσιμότητας το 2022

Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δαπάνες υγείας των ΗΠΑ, οι οποίες ανέρχονται σε 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, η πρωτοβουλία διαφανούς τιμολόγησης του Amazon για επιλεγμένες ιατρικές υπηρεσίες είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό.

Ενώ η τρέχουσα στρατηγική του Amazon φαίνεται διερευνητική, οι υπαινιγμοί της εταιρείας για πιθανή ασφαλιστική ενσωμάτωση στο άμεσο μέλλον υποδηλώνουν ότι το Amazon Clinic θα μπορούσε να προαναγγείλει μια μετασχηματιστική εποχή στην υγειονομική περίθαλψη των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.