02 Μάι 2024
READING

Πώς πληρώνουν οι καταναλωτές στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης

3 MIN READ

Πώς πληρώνουν οι καταναλωτές στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης

Πώς πληρώνουν οι καταναλωτές στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης

Η χρεωστική κάρτα στην πρώτη θέση

Με την πάροδο του χρόνου, και ειδικότερα μετά την πανδημία που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της σε πολλούς κλάδους, οι τρόποι πληρωμής έχουν υποστεί με τη σειρά τους μια σειρά από αλλαγές – και μάλιστα επαναστατικές. Το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες αγορές και συναλλαγές πραγματοποιούνται ψηφιακά με το e-commerce να έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του, είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθούν στην αγορά και την καθημερινότητα όλων νέοι τρόποι πληρωμής.

Σε μια εποχή γεμάτη ψηφιακές καινοτομίες, η “ταπεινή” χρεωστική κάρτα συνεχίζει να είναι ο βασιλιάς των πληρωμών, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, λογισμικού και πληροφοριών καταναλωτών, J.D. Power. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει η μελέτη, το τοπίο των πληρωμών είναι περίπλοκο και ποικιλόμορφο, δίνοντας την εικόνα μιας καταναλωτικής βάσης που διαφοροποιεί τις οικονομικές της συνήθειες.

Διαβάστε ακόμα: Η εξυπηρέτηση πελατών στην ψηφιακή εποχή

Χρεωστική κάρτα: Ο αδιαμφισβήτητος νικητής

Παραδόξως, ακόμη και με μια σειρά διαθέσιμων ψηφιακών μεθόδων πληρωμής, το 78% των καταναλωτών προτιμά τη χρήση χρεωστικών καρτών στο POS. Τα μετρητά παραμένουν σταθερός αντίπαλος, με το 74% να τα προτιμά. Οι πιστωτικές κάρτες, επίσης, διατηρούν τη θέση τους στο 66%. Ωστόσο, υπάρχει μια αξιοσημείωτη στροφή προς νεότερες, ψηφιακές μορφές πληρωμής, όπως τα ψηφιακά πορτοφόλια (36%) και οι επιλογές buy-now-pay-later (BNPL) (28%).

Η άνοδος της ψηφιακής τεχνολογίας

Τους τελευταίους τρεις μήνες, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (55%) έχουν ενσωματώσει στη ρουτίνα τους μη παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής. Επικεφαλής αυτής της ψηφιακής επανάστασης είναι τα ψηφιακά πορτοφόλια (digital wallets), τα οποία αντιπροσωπεύουν πλέον το 36% των εν λόγω συναλλαγών, με τη μέθοδο BNPL να ακολουθεί από κοντά.

Πολλές επιλογές για πολλούς τύπους καταναλωτών

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της εν λόγω μελέτης είναι η ποικιλία των μεθόδων πληρωμής. Οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται από έναν μόνο τρόπο πληρωμής – μάλιστα, κατά μέσο όρο, χρησιμοποιούν 4,1 διαφορετικές μεθόδους. Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η ευκολία ή τόσο περίπλοκο όσο το αντιληπτό κοινωνικό κύρος που συνδέεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο πληρωμής. Αυτό αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του κάθε καταναλωτή.

Εμβαθύνοντας στην ψυχοσύνθεση των σύγχρονων καταναλωτών, η J.D. Power έχει εντοπίσει έξι διαφορετικές προσωπικότητες:

– Πειραματιστές: Είναι πάντα σε αναζήτηση των πιο πρόσφατων μεθόδων πληρωμής.

– Δανειολήπτες: Συχνά εξαρτώνται από την πίστωση ή τις επιλογές αναβολής πληρωμής.

– Κυνηγοί ανταμοιβών: Αποφασίζουν με γνώμονα τους πόντους, τις επιστροφές μετρητών και άλλα κίνητρα.

– Αναζητούν ασφάλεια: Δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι όλων των άλλων.

Διαβάστε ακόμα: Πού οφείλεται η άνοδος του Buy Now, Pay Later

– Προϋπολογιστές: Τηρούν αυστηρό οικονομικό πλάνο, χρησιμοποιώντας συχνά προπληρωμένες ή χρεωστικές επιλογές.

– Μινιμαλιστές: Προτιμούν λιγότερες, απλούστερες μεθόδους πληρωμής, συχνά μένοντας στα μετρητά ή σε μια κύρια κάρτα.

Ο κόσμος των πληρωμών βρίσκεται σε ένα σημείο τομής μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας. Ενώ οι χρεωστικές κάρτες και τα μετρητά εξακολουθούν να διατηρούν σημαντικό έδαφος, υπάρχει σαφής τάση προς τις ψηφιακές μεθόδους. Για τις μάρκες, το κλειδί έγκειται στην κατανόηση και την ευθυγράμμιση με αυτή την πολύπλευρη συμπεριφορά των καταναλωτών. Καθώς το τοπίο εξελίσσεται, εκείνοι που ανταποκρίνονται στις ποικίλες ανάγκες των καταναλωτών είναι εκείνοι που θα έχουν σίγουρη επιτυχία.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.