02 Μάι 2024
READING

Πού οφείλεται η άνοδος του Buy Now, Pay Later

4 MIN READ

Πού οφείλεται η άνοδος του Buy Now, Pay Later

Πού οφείλεται η άνοδος του Buy Now, Pay Later

Ποιες ηλικίες προτιμούν το BNPL;

Οι εφαρμογές Buy Now, Pay Later (BNPL) έχουν αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα από το 2021. Αυτές οι υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει έναν νέο τρόπο για τους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αγοράζουν άμεσα αντικείμενα και να τα πληρώνουν σε δόσεις σε βάθος χρόνου.

Εταιρείες όπως η Klarna, η Affirm και η Uplift είναι μεταξύ των γνωστών παρόχων υπηρεσιών BNPL. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν μικρές παραλλαγές στις προσφορές τους, η βασική ιδέα παραμένει η ίδια. Οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές για να πραγματοποιούν αγορές και στη συνέχεια να εξοφλούν το ποσό σε ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου, συχνά χωρίς τόκους ή πρόσθετες χρεώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Apple λανσάρει υπηρεσία Buy Now, Pay Later

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές πιστωτικές κάρτες, οι υπηρεσίες BNPL μπορεί να είναι ελκυστικές για διάφορους λόγους. Πρώτον, προσφέρουν μια πιο διαφανή δομή τελών, με λιγότερες ή καθόλου πρόσθετες χρεώσεις, όπως τόκοι ή τραπεζικά τέλη. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελές για άτομα που έχουν ήδη χρέη από πιστωτικές κάρτες και αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής.

Ποιοι προτιμούν το BNPL

Η υιοθέτηση των υπηρεσιών BNPL είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ηλικιωμένων δημογραφικών ομάδων, καθώς οι υπηρεσίες αυτές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Σύμφωνα με έρευνα της Afterpay στην Αμερική, ο αριθμός των παραγγελιών BNPL από καταναλωτές της Gen X αυξήθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι παραγγελίες από τους Boomers αυξήθηκαν κατά 12%.

Οι μεγαλύτερες γενιές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες BNPL για αγορές από πολυκαταστήματα, καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών, καθώς και σε τομείς όπως ο υπαίθριος εξοπλισμός, οι αποσκευές, τα παιχνίδια και τα ηλεκτρονικά είδη. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι παραγγελίες της Afterpay ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023, ποσό τριπλάσιο από το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Οι πάροχοι BNPL γνωρίζουν επίσης ανάπτυξη. Η υπηρεσία πληρωμών, Splitit, σημείωσε αύξηση 34% στον όγκο των πωλήσεων των εμπόρων σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ η PayPal ανέφερε αύξηση 160% σε ετήσια βάση στον παγκόσμιο όγκο των συναλλαγών της με BNPL το 2022.

Η απήχηση των υπηρεσιών BNPL

Οι υπηρεσίες BNPL απευθύνονται σε μια ποικιλία δημογραφικών ομάδων που αναζητούν μια ευέλικτη επιλογή χρηματοδότησης. Οι νεότεροι καταναλωτές χωρίς πιστωτικό ιστορικό βρίσκουν το BNPL ελκυστικό, ενώ οι συνταξιούχοι και όσοι έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό εκτιμούν τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις χωρίς τη συσσώρευση τόκων. Η ευκολία και η ευελιξία των υπηρεσιών BNPL έχουν κερδίσει δημοτικότητα, ιδίως μεταξύ των καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές πολυτελούς επιπέδου. Η Afterpay, για παράδειγμα, έχει διπλασιάσει τον αριθμό των επώνυμων σχεδιαστών που είναι διαθέσιμοι στην εφαρμογή της.

Στην Ελλάδα, τόσο η γνώση, όσο και η χρήση της μεθόδου πληρωμής BNPL παραμένουν σχετικά χαμηλές. Μόνο το 13% των καταναλωτών στη χώρα μας γνωρίζει το BNPL και μόλις το 4% το χρησιμοποιεί ενεργά. Μεταξύ των διαφόρων ηλικιακών ομάδων, τα νεαρά άτομα ηλικίας 18-24 ετών παρουσιάζουν μεγαλύτερη προτίμηση για την BNPL, με 8% να χρησιμοποιούν τη μέθοδο. Συγκριτικά, τα ποσοστά υιοθέτησης είναι χαμηλότερα μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων: 25-34 (5%), 35-44 (4%), 45-54 (1%), 55-64 (4%) και 65 ετών και άνω (2%).

Ανησυχίες

Πέρα από την ευκολία που προσφέρουν, έχουν εκφραστεί και ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των εν λόγω υπηρεσιών στις νεότερες δημογραφικές ομάδες, ιδίως σε σχέση με την υπερκατανάλωση και την προώθηση της “γρήγορης μόδας”. Από την άλλη πλευρά, το BNPL παρέχει στους καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και βιώσιμα οικονομικά αγαθά.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Klarna κάνει τη βιωσιμότητα πιο περιεκτική;

Σύμφωνα με την Klarna, οι καταναλωτές με πρόσβαση στο BNPL έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να ξοδέψουν 55% περισσότερα χρήματα, ενώ το 94% ήταν πιθανό να επαναλάβουν μια αγορά τουλάχιστον μία φορά. Τα στοιχεία αυτά δίνουν την εικόνα μιας υπηρεσίας που ενθαρρύνει τους νέους καταναλωτές, να αγοράζουν συχνά φθηνά ρούχα με χρήματα που δεν έχουν. Παράλληλα οι εταιρείες που επωφελούνται περισσότερο παράγουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας που δεν θα περάσουν αυτή τη δοκιμασία του χρόνου, με τους ακτιβιστές να τονίζουν ότι η τάση αυτή οδηγεί περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς τα προϊόντα που διαρκούν περισσότερο οδηγούν σε λιγότερα απόβλητα.

Όμως, το BNPL είναι απλώς ένα χρηματοοικονομικό εργαλείο, και όπως κάθε εργαλείο, ο καθοριστικός παράγοντας για το αν αποδεικνύεται χρήσιμο ή όχι, είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε. Με την αδιαμφισβήτητη ευκολία και την αυξανόμενη υιοθέτησή του, το μοντέλο αυτό αναδιαμορφώνει το τοπίο της καταναλωτικής χρηματοδότησης και επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τον προϋπολογισμό για τα επιθυμητά τους είδη.

Με πληροφορίες από Modern Retail

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.