02 Μάι 2024
READING

Η Aegean μεγαλώνει και άλλο

4 MIN READ

Η Aegean μεγαλώνει και άλλο

Η Aegean μεγαλώνει και άλλο

Στόχος, η βελτίωση του συνολικού επιπέδου κερδοφορίας

Συνεπής στον προγραμματισμό της για το γ’ και δ’ τρίμηνο της χρονιάς, η Aegean απολαμβάνει τα εξαιρετικά αποτελέσματα του προηγούμενου διαστήματος που την οδηγούν σε αποδόσεις μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Aegean μετέφερε συνολικά 6,7 εκατ. επιβάτες, 42% δηλαδή περισσότερους από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, προσφέροντας 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις, 34% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυξημένοι ήταν και οι συντελεστές πληρότητας που έφτασαν το 82% από 74% το 2022, βελτιώνοντας σημαντικά τα έσοδα ανά πτήση.

Η δραστηριότητα της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 διευρύνθηκε σημαντικά με 16 νέα δρομολόγια, συνολικά 27 μαζί με charter, στο εξωτερικό, αλλά και με την ενίσχυση συχνότητας δρομολογίων σε πολλούς προορισμούς επίσης στο εξωτερικό, σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιβηρική χερσόνησο και Μέση Ανατολή.

Τα θετικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς

Με τη θετική επίδραση του δεύτερου τριμήνου ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου 2023 υπερβαίνει κατά 51% τα αντίστοιχα μεγέθη του 2022, φτάνοντας τα 678,1 εκατ. ευρώ. Η σταδιακή αναβάθμιση του στόλου και η αποδοτική διαχείριση του κόστους παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλλαν στην επίτευξη EBITDA 3,7 φορές υψηλότερου, που μεταφράζεται σε 139,5 εκατ. ευρώ από 37,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων για το πρώτο εξάμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε 48,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών προ φόρων 30,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 37,1 εκατ. ευρώ από ζημίες μετά από φόρους 27,7 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σε ανοδική τροχιά η επιβατική κίνηση

Μέχρι και τον Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς, η αύξηση στην επιβατική κίνηση προήλθε κατά κύριο λόγο από το δίκτυο εξωτερικού, όπου ο όμιλος μετέφερε 4 εκατ. επιβάτες, 52% περισσότερους από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Αυξημένοι ήταν και οι συντελεστές πληρότητας που έφτασαν το 82% από 74% το 2022, βελτιώνοντας σημαντικά τα έσοδα ανά πτήση.

Ο ρόλος της επένδυσης στον στόλο

Η αεροπορική εταιρεία έχει ήδη παραλάβει 9 νέα αεροσκάφη, αγγίζοντας σήμερα σήμερα τα 28 JET αεροσκάφη A320 neo. Τα νέα αεροσκάφη καλύπτουν το 50% της συνολικής ετήσιας δραστηριότητας του συνολικού στόλου JΕΤ αεροσκαφών σε ώρες, πτήσεις και χιλιομετρικές θέσεις, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους, καθώς και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά επιβάτη.

Η Aegean επιχειρεί συνολικά με 76 αεροπλάνα το 2023 και θα προσφέρει στο σύνολο του έτους πάνω από 18 εκατ. θέσεις, με 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022. Το δίκτυο καλύπτει 46 χώρες σε 165 προορισμούς από συνολικά 10 βάσεις.

Τι αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς

Για το τρέχον τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2023 η εταιρεία θα επιχειρήσει με 10% και 15% αντίστοιχα περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις από το 2022 επενδύοντας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Με βάση τις ισχυρές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου και τα μέχρι σήμερα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η διοίκηση υπό τον Ευτύχη Βασιλάκη, εκτιμά ότι τα έσοδα ανά πτήση θα κινηθούν στα επίπεδα του εξαιρετικού περσινού αντίστοιχου τριμήνου. Για το σύνολο του έτους αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντική βελτίωση του συνολικού επιπέδου κερδοφορίας φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά.

Ταυτόχρονα εκτιμάται πως το δεύτερο εξάμηνο δεν θα έχει τόσο μεγάλη αύξηση σε σχέση με το περσινό, αλλά θα εμφανίσει αύξηση της δυναμικότητας 10% στο τρίτο τρίμηνο και 15% στο τέταρτο, οδηγώντας σε άνοδο μεγεθών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας εξάλλου, η ζήτηση από την ελληνική αγορά ανακάμπτει και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του δανεισμού, η ζήτηση κινείται ανοδικά κάτι που φαίνεται στη σημαντική αύξηση της ελληνικής επιβατικής κίνησης.

Συμπληρώνοντας ένα έτος επιτυχημένης συνεργασίας, μάλιστα, η Aegean με την Emirates ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συμφωνία τους για πτήσεις κοινού κωδικού. Μέσω αυτής, οι επιβάτες της Emirates αποκτούν τη δυνατότητα μέσω Αθήνας να ταξιδεύουν σε 8 ελληνικούς προορισμούς, με ένα εισιτήριο και ενιαία πολιτική αποσκευών. Ενώ η Aegean παρέχει τη δυνατότητα στους δικούς της επιβάτες να επωφεληθούν από την αυξημένη συνδεσιμότητα του δικτύου της Emirates προς διεθνείς προορισμούς μέσω του Ντουμπάι, διαθέτοντας πτήσεις μεταξύ του Εμιράτου και της Αθήνας, και πλέον συνδέοντας την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.