02 Μάι 2024
READING

Υψηλή κερδοφορία για την Quest από την Apple

4 MIN READ

Υψηλή κερδοφορία για την Quest από την Apple

Υψηλή κερδοφορία για την Quest από την Apple

Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 180 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023

Παρά το υψηλό κόστος κτήσης, τα προϊοντα της Apple -και δη τα smartphones- παραμένουν ως ευπώλητα με θυγατρική της Quest, iSquare Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην εμπορία προϊόντων της Apple, όσο και ο βραχίονας της λιανικής με αιχμή του δόρατος τα καταστήματα iStorm, να συνεχίζουν να εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις. Η αγορά τώρα αναμένει με ενδιαφέρον το πώς θα επηρεαστούν περαιτέρω οι πωλήσεις με το λανσάρισμα του iPhone 15 και της Apple Watch Series 9 στις 22 Σεπτεμβρίου.

Παρά τη γενικότερη αρνητική τάση που παρουσίασε η αγορά της τεχνολογίας το 2022, το οικοσύστημα της Apple αποδείχτηκε η απρόσμενα θετική εξέλιξη για τον όμιλο Quest και το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Οι πωλήσεις για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2023 ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 180 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 25%, ενώ η κερδοφορία κινήθηκε επίσης ανοδικά, κατά 13%.

Σε αντιδιαστολή με το 2021 όταν για ένα διάστημα στις αρχές του έτους τα καταστήματα ήταν κλειστά, τα δεδομένα της αγοράς για το 2022 ήταν εντελώς διαφορετικά με την αγορά να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Με την επαναφορά διαθεσιμότητας των προϊόντων Apple, και κόντρα σε αυτό το περιβάλλον η θυγατρική της Quest παρουσίασε αύξηση τζίρου κατά 24% στο αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2022, καθώς έφτασε στα 144 εκατομμύρια ευρώ.

Κάτω από την ομπρέλα του εμπορικού τομέα δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες διανομής, η Infoquest και η iSquare, οι οποίες από κοινού κατέχουν μερίδιο πάνω από 40% στην εγχώρια αγορά διανομής τεχνολογίας καθώς και δύο εταιρείες λιανικής, η iStorm με ένα δίκτυο branded Apple καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και το online κατάστημα you.gr.

Η πρωτοκαθεδρία του iPhone

Η iSquare κατάφερε να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο και συνέχισε την ισχυρά ανοδική πορεία της με ισχυρά διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, το 2022 η εταιρεία έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 37% ξεπερνώντας τα 342 εκατ. ευρώ και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται με ηγέτη της ανάπτυξης το iPhone το οποίο και κατέγραψε αύξηση πάνω από 42% σε σύγκριση με το 2021.

Τι συνέβη με τα iPad

Τόσο το α’ εξάμηνο της περσινής χρονιάς είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση μεριδίων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που κινούνταν από τη συγκεκριμένη θυγατρική, όσο και τη φετινή περίοδο όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων της Apple στην Ελλάδα είχαν ισχυρή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των μεριδίων σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Μοναδική εξαίρεση οι πωλήσεις iPad που επηρεάστηκαν άρδην από τη διακοπή της Δράσης «Ψηφιακή Μέριμνα», με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις υπολογιστών και tablets κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Επενδύσεις στο δίκτυο

Ήδη από πέρυσι η εταιρεία υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο στο δίκτυο λιανικής των συνεργατών της με νέα σημεία και χώρους Apple στα καταστήματα των μεγάλων retailers τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Έτσι το 2022 πρόσθεσε ακόμα 12 νέα σημεία Apple Programs (σημεία πώλησης προϊόντων Apple σε καταστήματα τρίτων), με το σύνολο πλέον των Apple Programs σημείων να ανέρχεται σε 95 χώρους υψηλής αισθητικής, λειτουργικότητας και εμπειρίας.

Ενώ σήμερα η iStorm μετρά 10 καταστήματα στην ελληνική επικράτεια και άλλα 4 στην Κύπρο, όπου πιστεύεται ότι καλύπτονται οι ανάγκες των τοπικών καταναλωτών. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ομίλου Quest προσβλέπει στην περαιτέρω επέκτασή τους σε έναν αριθμό 17-18 καταστημάτων ή και περισσότερων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η θυγατρικής της Apple και το νέο μοντέλο διανομής

Η ελληνική θυγατρική, Apple Ltd, ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την αγορά και στενή επαφή με τους πελάτες.

Η συγκεκριμένη εταιρεία διατηρεί συνεργασία με όλες τις μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου ηλεκτρονικών ειδών της ελληνικής αγοράς, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την δημιουργία νέου Apple Shop πριν από λίγες ημέρες στο κατάστημα Κωτσόβολος στο The Mall Athens. Το Apple Shop αναβαθμίστηκε και διαμορφώθηκε με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές που ορίζει η μητρική εταιρεία, ώστε να παρέχει στους καταναλωτές την ευκαιρία να γνωρίσουν με νέους διαδραστικούς τρόπους τα προϊόντα της Apple, με τη βοήθεια εξειδικευμένου και πιστοποιημένου από την εταιρεία προσωπικού, νέων τεχνολογιών και live demo.

Ήδη από την 1η Ιουλίου, ωστόσο, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο μοντέλο διανομής των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα, με ενεργό εμπλοκή του τοπικού γραφείου της Apple στη χώρα μας ως Sales & Marketing Office. Γεγονός που αναμένεται να περιορίσει τα μεικτά περιθώρια κέρδους στη δραστηριότητα της iSquare, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.