29 Απρ 2024
READING

Γιατί το TikTok μπαίνει στο e-commerce

4 MIN READ

Γιατί το TikTok μπαίνει στο e-commerce

Γιατί το TikTok μπαίνει στο e-commerce

Επανάσταση στο Social Commerce

Το TikTok, η ευρέως δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο τα βίντεο, μπήκε επίσημα στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου με την έναρξη λειτουργίας του TikTok Shop στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια διακριτική δοκιμαστική φάση που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, και μάλιστα εγκαίρως για την περίοδο των εορταστικών αγορών.

Βελτίωση της εμπειρίας αγορών

Το TikTok Shop φέρνει μια σειρά από χαρακτηριστικά ηλεκτρονικού εμπορίου στην πλατφόρμα του, βελτιώνοντας την εμπειρία αγορών για τους πάνω από 150 εκατομμύρια χρήστες του στις ΗΠΑ. Αυτή η νέα προσφορά παρουσιάζει βίντεο και livestreams με δυνατότητα αγορών απευθείας στις ροές ” For You” των χρηστών. Οι χρήστες μπορούν πλέον να ψωνίζουν προϊόντα που εμφανίζονται σε βίντεο και livestreams απρόσκοπτα, κάνοντας τη μετάβαση από την ανακάλυψη στην αγορά πιο ομαλή από ποτέ.

Διαβάστε ακόμα: Πώς το Pinterest κατέκτησε τους trendsetters της Gen Z

Επιπλέον, μια λειτουργία παρουσίασης προϊόντων επιτρέπει στους καταναλωτές να εξερευνήσουν τις λεπτομέρειες των προϊόντων, να διαβάσουν κριτικές και να πραγματοποιήσουν αγορές απευθείας από το προφίλ μιας μάρκας, όλα μέσα από μια μόνο καρτέλα.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες

Για τις επιχειρήσεις, το TikTok Shop προσφέρει τη δυνατότητα να επιμεληθούν προσαρμοσμένες συλλογές προϊόντων στις σελίδες του προφίλ τους, δίνοντάς τους μια μοναδική δυνατότητα σύνδεσης με το κοινό τους. Την ίδια στιγμή, ένα πρόγραμμα συνεργατών δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς περιεχομένου να συνεργαστούν με τους πωλητές μέσω ευκαιριών product marketing με βάση την προμήθεια. Οι δημιουργοί μπορούν να μοιράζονται τα αγαπημένα τους προϊόντα μέσω σύντομων βίντεο και livestreams, ενώ οι πωλητές μπορούν να επιλέξουν ένα πρόγραμμα συνεργατών για να προωθήσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους.

Διαφήμιση και υπηρεσίες Logistics

Το TikTok Shop εισάγει επίσης τις διαφημίσεις TikTok Shop Ads, οι οποίες επιτρέπουν στους πωλητές να προωθήσουν τα καταστήματά τους σε ένα ευρύτερο κοινό, καθώς και μια λύση logistics σε συνεργασία με τη Flowspace που αναλαμβάνει την αποθήκευση, τη συλλογή, τη συσκευασία και την αποστολή προϊόντων για τους εμπόρους. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους retailers να διαχειρίζονται τις πωλήσεις τους στο TikTok Shop απευθείας μέσω διαφόρων πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Shopify, WooCommerce, Salesforce Commerce Cloud, BigCommerce και Magento.

Διασφάλιση ασφάλειας και απορρήτου

Η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητας του TikTok, ιδίως μεταξύ των γενεών Alpha, Z και των νεότερων Millennials, έχει τραβήξει την προσοχή των Αρχών. Οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τον χειρισμό των δεδομένων έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς και απαγορεύσεις του TikTok σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ οι ομοσπονδιακές έρευνες σχετικά με τις πρακτικές προστασίας της ιδιωτικής ζωής συνεχίζονται.

Παρά αυτές τις νομικές προκλήσεις, μια πρόσφατη έρευνα του Capterra -ενός προμηθευτή διαδικτυακής αγοράς που λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ αγοραστών και προμηθευτών τεχνολογίας στη βιομηχανία λογισμικού-αποκάλυψε ότι το 75% των Αμερικανών marketers σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους στο TikTok το επόμενο έτος, ενώ το 87% πιστεύει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της πλατφόρμας στο marketing.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το TikTok επεκτείνεται στο e-commerce

Από την πλευρά της, η πλατφόρμα τονίζει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών, δηλώνοντας ότι όλα τα δεδομένα των χρηστών στις ΗΠΑ και οι πληροφορίες πληρωμής αποθηκεύονται και διαχειρίζονται σύμφωνα με τους αμερικανικούς νόμους και πολιτικές. Ακόμα, διαβεβαιώνει τους χρήστες για ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον αγορών από την ανακάλυψη των προϊόντων έως την ολοκλήρωση της πληρωμής. Το TikTok εφαρμόζει τις διαδικασίες ασφαλείας του μέσω ενός συνδυασμού τεχνολογίας και χειροκίνητης μετριοπάθειας και είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση εμπόρων και προϊόντων που παραβιάζουν τους κανόνες του.

Το μέλλον του TikTok στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Καθώς το TikTok συνεχίζει να αναπτύσσεται, η είσοδός του στο ηλεκτρονικό εμπόριο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς στην πορεία της πλατφόρμας να γίνει ένας ολοκληρωμένος κόμβος κοινωνικού εμπορίου. Προσφέροντας στους χρήστες μια απρόσκοπτη εμπειρία αγορών εντός της εφαρμογής και αξιοποιώντας τις viral τάσεις, το TikTok στοχεύει να διαμορφώσει το δικό του χώρο στο ανταγωνιστικό τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Mένει να δούμε αν θα μπορέσει να επαναλάβει την κινεζική επιτυχία του και να επιτύχει την ευρεία υιοθέτηση των αγορών εντός της ροής στις δυτικές αγορές.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.