02 Μάι 2024
READING

Πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη της Kaizen στο εξωτερικό

3 MIN READ

Πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη της Kaizen στο εξωτερικό

Πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη της Kaizen στο εξωτερικό

Η εταιρεία πραγματοποιεί ταυτόχρονη είσοδο σε πολλαπλές αγορές του πλανήτη με όχημα το Betano

Ξεκινώντας από το 2012, όταν δημιούργησε το ελληνικό brand Stoiximan, η Kaizen Gaming ακολουθεί μια απρόσκοπτη πορεία ανάπτυξης και εξωστρέφειας, που αντικατοπτρίζεται στην επιτυχία των brands της και την εξέλιξή της σε μία από τις κορυφαίες GameTech εταιρείες στην Ευρώπη.

Με το Stoiximan, που στόχο είχε, σε πρώτη φάση, να κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, η Kaizen Gaming αξιοποίησε τη θετική τάση της εποχής, για μεταφορά του αθλητικού στοιχηματισμού από τα δίκτυα φυσικής παρουσίας στο διαδίκτυο. Έτσι, από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, ανέπτυξε μια μεγάλη δυναμική, καταφέρνοντας σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει βασική επιλογή των Ελλήνων παικτών και να επεκταθεί το 2015 και στην κυπριακή αγορά.

Μια εξελικτική διαδικασία

Η περαιτέρω ανάπτυξη βασίστηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες, τη δημιουργία τεχνολογίας, την κατάκτηση ξένων αγορών και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά εφαλτήριο για την εξέλιξή της στάθηκε η μετάβαση της εταιρείας από παρόχου διαδικτυακών παιγνίων σε GameTech οργανισμού.

Ο μετασχηματισμός αυτός, που της επέτρεψε να διευρύνει τη δραστηριότητα και τη λειτουργία της, επετεύχθη χάρη στην ανάπτυξη δικής της τεχνολογίας, αλλά και στην επένδυση σε ανθρώπους που θα υλοποιούσαν νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Έτσι, κατάφερε να εξελίξει τόσο την πλατφόρμα της όσο και τις υπηρεσίες που μπορούσε να παρέχει.

Τα βήματα εξωστρέφειας

Με τη δυναμική και την τεχνογνωσία, πλέον, μιας GameTech εταιρείας, η Kaizen Gaming συγκρότησε και σχεδίασε το 2017 ένα φιλόδοξο πλάνο επέκτασης σε αγορές του εξωτερικού, με όχημα ένα νέο brand, το Betano, που λανσαρίστηκε εκείνη τη χρονιά αρχικά στη Ρουμανία, και στη συνέχεια σε Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Χιλή, Περού, Εκουαδόρ και Οντάριο στον Καναδά.

Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια η Kaizen επιχειρεί μια ταυτόχρονη είσοδο σε πολλαπλές αγορές του πλανήτη, με έμφαση στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και πιο πρόσφατα και την Αφρική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Allwyn Entertainment, μητρική εταιρεία του ΟΠΑΠ και κάτοχος του 36,75% των μετοχών της Kaizen (Betano), τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας για το α’ εξάμηνο του 2023 περίπου τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 675 εκατ. ευρώ, από 230,9 εκατ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Απογείωση κερδών

Tα μεγέθη αυτά αφορούν ακαθάριστα έσοδα, που αντιστοιχούν στον τζίρο των προσφερόμενων τυχερών παιγνίων, μείον τις διανομές κερδών στους παίκτες. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη της Kaizen (Betano) απογειώθηκαν στα 117,2 εκατ. ευρώ, από 6,3 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, με την αναλογία της Allwyn στα κέρδη αυτά να διαμορφώνεται σε περίπου 43 εκατ. ευρώ.

Τα μεγέθη της Kaizen (Betano) δεν περιλαμβάνουν τα μεγέθη της εταιρείας Kaizen (Stoiximan), η οποία ελέγχει τις δραστηριότητές της εντός Ελλάδας και Κύπρου. Η τελευταία ελέγχεται κατά 85% από τον ΟΠΑΠ και πλέον διαχωρίζεται πλήρως από την Kaizen (Betano) ενώ μετονομάζεται σε Stoiximan. Η τελευταία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, στο α’ εξάμηνο του έτους είχε έσοδα 216,5 εκατ. ευρώ και κέρδη 28,7 εκατ. ευρώ.

Αθροιζόμενα τα μεγέθη της Kaizen (Betano) και της Stoiximan, φαίνεται να πλησιάζουν εκείνα του ΟΠΑΠ. Συγκεκριμένα, τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη των δύο εταιρειών στο α’ εξάμηνο του 2023 διαμορφώνονται στο 83% και το 67% των αντίστοιχων μεγεθών του ΟΠΑΠ.

Πλάνο επέκτασης

Η Kaizen ακολουθεί έναν στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο η ίδια η εταιρεία ονομάζει “Kaizen 2626”, με στόχο μέχρι το 2026 να έχει παρουσία σε 26 αγορές, με 2 έως και 3 νέες αγορές να εντάσσονται ανά έτος στο δίκτυο της ανάπτυξης δραστηριότητάς της. Στο επίκεντρο της ανάπτυξης της Kaizen για τα επόμενα χρόνια βρίσκονται περιοχές που μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.