02 Μάι 2024
READING

Προετοιμάζεται η Quest για την Κωτσόβολος;

4 MIN READ

Προετοιμάζεται η Quest για την Κωτσόβολος;

Προετοιμάζεται η Quest για την Κωτσόβολος;

Ίδρυσε νέα εταιρεία retail για την πώληση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

Κρατώντας σταθερά το βλέμμα της στραμμένο στην απόκτηση της Κωτσόβολος, η Quest προχώρησε αθόρυβα στην ίδρυση της Retaicom Hellenic, μιας νέας εταιρείας που θα δραστηριοποιείται τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στην εμπορία ενέργειας.

Με την κίνηση αυτή, η Quest συμφερόντων του Θεόδωρου Φέσσα και της Έφης Κουτσουρέλη, που διατηρεί σημαντική παρουσία στη λιανική, αποκτά ακόμη ένα έρεισμα. Ο τομέας εμπορικής δραστηριότητας του ομίλου περιλαμβάνει τις Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest (Gree), Γ.Ε. Δημητρίου (Toyotomi, Singer, Kerosun), FoQus και Έπαφος, συνθέτοντας ένα κερδοφόρο branch. Ο συγκεκριμένος τομέας σημείωσε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+13,2%) το α’ εξάμηνο του 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν σχεδόν σταθερά (-0,5%), σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η προοπτική με την Κωτσόβολος

Η επιθυμία της να αναπτύξει περαιτέρω τη θέση της τον κλάδο της λιανικής ήταν που οδήγησε την Quest να λάβει ξεκάθαρη θέση άμα τη ανακοινώσει του πωλητηρίου που έβαλε η Currys στης Κωτσόβολος στις αρχές του καλοκαιριού.

Μία πιθανή εξαγορά της Κωτσόβολος θα μπορούσε να συμβάλλει μελλοντικά στην ανάπτυξη σημαντικών συνεργειών μεταξύ των δραστηριοτήτων χονδρικής που διαθέτει ο όμιλος αλλά και του δικτύου λιανικής που έχει η Κωτσόβολος. Επιπροσθέτως η Quest μέσα από μία τέτοια κίνηση έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να φτάσει σε τζίρο περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι σήμερα.

Και φυσικά θα ανοίξει βήμα στη λιανική, με τον Κωτσόβολο να έχει έως τώρα 95 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και την Κύπρο και να αποτελεί τον μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών λιανικής, με τζίρο 730 εκατομμύρια ευρώ και με σημαντική απόσταση από τους άλλους δύο παίκτες της ίδιας αγοράς την Public και το Πλαίσιο.

Αυτές οι προοπτικές ήταν που την οδήγησαν να καταθέσει αρχική εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος. Μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση διά στόματος Απόστολου Γεωργαντζή, του Διευθύνοντος Συμβούλου της μητρικής εταιρείας του ομίλου Quest, της Quest Συμμετοχών, ότι έχει επιλεγεί στην δεύτερη φάση της κλειστής διαγωνιστικής διαδικασίας για την αγορά της υπό πώληση από την βρετανική Currys ελληνικής θυγατρικής της, η Quest βαδίζει στο επόμενο βήμα όπου απαιτειται να μελετηθούν τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, να αξιολογηθούν και να εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής μιας δεσμευτικής πλέον προσφοράς.

Η Retaico Hellenic

Δεν είναι όμως το μόνο βήμα. Πριν από λίγες ημέρες προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας Retaico Hellenic που ενδεχομένως να αποτελέσει το όχημά της για τη διαχείριση του brand Κωτσόβολος, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία της εξαγοράς.

Πρόεδρος και CEO στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας είναι ο Απόστολος Γεωργατζής, ενώ μέλος είναι ο Θεόδωρος Φέσσας, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και πρόεδρος του ομίλου Quest. Επίσης μέλη Δ.Σ. της Retaico Hellenic είναι και η Ευτυχία Κουτσουρέλη, αντιπρόεδρος της Quest, όπως και ο Μάρκος Μπιτσάκος αναπληρωτής CEO της Quest.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις δραστηριότητες και τους σκοπούς της νεοσυσταθείσας επιχείρησης περιλαμβάνεται η με οιονδήποτε τρόπο και μέσο (φυσικό ή ηλεκτρονικό) εν γένει εμπορία, αντιπροσώπευση, εισαγωγή, εξαγωγή παντός είδους σκευών, συσκευών (ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών κ.λπ.), επίπλων, κατασκευών, εργαλείων, ταμειακών μηχανών, αριθμομηχανών, μηχανημάτων χειρός, ειδών καθαρισμού, ειδών ταξιδίου, καθώς και ειδών οικιακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων εις αυτά ενδεικτικώς ειδών κουζίνας, λευκών ειδών, ειδών διακόσμησης, ειδών καθαρισμού.

Πρόκειται για τις κατηγορίες στις οποίες ούτως ή άλλως δραστηριοποιείται η Κωτσόβολος, ενώ το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών αποτελεί την κυρίως δραστηριότητα της νέας εταιρείας, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεση της Quest να στραφεί και στο εν λόγω πεδίο – και μάλιστα ανεξάρτητα από την έκβαση της εξαγοράς.

Ενέργεια και logistics στο παιχνίδι

Επιπλέον, η Retaico Hellenic θα αποσκοπεί στην εκμετάλλευση και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, την παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης και διαχείρισης αποθήκευσης, διανομής και διακίνησης πάσης φύσεως ειδών, προϊόντων και αγαθών (συμπεριλαμβανομένων και εμπορευμάτων τρίτων) και στην παροχή λογιστικής και συναφούς διαχειριστικής υποστηρίξεως προς τρίτου, η εκμετάλλευση, διαχείριση και αξιοποίηση υπερκαταστημάτων, πολυκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων και αποθηκευτικών εν γένει εγκαταστάσεων για λογαριασμό της ή για λογαριασμό άλλων ή κατά συμμετοχή, καθώς και στις επενδύσεις γενικώς με κάθε νόμιμο τρόπο και ιδιαίτερα με αγορές εταιρειών ή χαρτοφυλακίων και με συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου άλλων εταιρειών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.