29 Απρ 2024
READING

Εντατικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο εξάμηνο του ’23 για τη Nova

3 MIN READ

Εντατικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο εξάμηνο του ’23 για τη Nova

Εντατικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο εξάμηνο του ’23 για τη Nova

Με εντατικούς ρυθμούς κινείται από πλευράς ανάπτυξης η Nova στην Ελλάδα μετά τη συγχώνευσή της σε κοινό σχήμα με τη Wind και αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Τα στοιχεία που έδωσε σε δημοσιογράφους ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Nova, δείχνουν ότι η επιχείρηση κινείται ιδιαίτερα θετικά σε επίπεδο ανάπτυξης, καθώς αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο παίκτη στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης. Τα στοιχεία της Nova έδειξαν εκτός των άλλων ότι το σύνολο της αγοράς της κινητής μεγάλωσε κατά 76.600 συνδέσεις (καθαρές – market net adds) και το σύνολο αυτών είναι οι νέες συνδέσεις της Nova. Το μερίδιο της εταιρείας με βάση τους συνδρομητές στην κινητή έχει διαμορφωθεί στο 21,6% με 3,2 εκατ. συνδέσεις (14,8 εκατ. η συνολική συνδρομητική βάση).

Ανατρέποντας τα δεδομένα

H Νova μετά την εξαγορά της επιδίωξε να ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά, κάτι που εν μέρει πέτυχε με την απορρόφηση της Wind, καθώς κατέστη δεύτερος παίκτης στην ελληνική αγορά. Κυρίαρχο σημείο ανταγωνισμού και προσέλκυσης πελατών αποτελεί η πολιτική των τιμών. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε και τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα της Rewheel, η οποία εξετάζει τις τιμές των προγραμμάτων κινητής 4G και 5G για smartphone σε νέα συμβόλαια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για το 2023. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία νέων συνδέσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2023

Στη συνδρομητική τηλεόραση, βάσει ανακοινωμένων στοιχείων των παρόχων, οι καθαρές νέες συνδέσεις το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν 63 χιλ. και από αυτές το 60% κατευθύνθηκε στη Nova (38 χιλ.).

Το Nova 5G τηλέφωνο υλοποιείται σε συνεργασία με την κινέζικη εταιρεία ZΤΕ, θα πωλείται με τίμημα 165 ευρώ και θα παρέχεται δωρεάν με νέα σύνδεση συγκεκριμένου προγράμματος, ενώ θα έχει τρία χρόνια εγγύηση. Σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία το μερίδιο της Nova έχει διαμορφωθεί στο 26% με βάση τον αριθμό των συνδρομητών (1,2 εκατ. πελάτες). Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Γεωργιόπουλου βαρύτητα δίνεται στο ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών της εταιρείας. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί περί τις 190 χιλ. γραμμές, θα φτάσουν τις 250 χιλ. στο τέλος του έτους και τις 500 χιλ. στο τέλος του 2024.

Στον τομέα των προϊόντων η Nova θα προβεί στο λανσάρισμα του νέου Nova 5G smartphone τηλεφώνου, μία αποκλειστική συνεργασία με τη ΖΤΕ.

Επενδύσεις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Όπως προβλέπεται από το επενδυτικό πρόγραμμα της Nova είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ και από αυτά έχουν υλοποιηθεί έως και αυτή την ώρα τα 400 εκατ. ευρώ, στο περιεχόμενο τα δίκτυα και στο δίκτυο λιανικής. Το επενδυτικό της πλάνο της Nova, το οποίο σε βάθος πενταετίας έως το 2027 αντιστοιχεί σε κεφάλαια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, στόχο έχει να την καταστήσει παρούσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Οι επενδύσεις αυτές προσανατολίζονται κατά βάση στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών αλλά και του 5G.

Το συνολικό επενδυτικό της πρόγραμμα επικεντρώνεται σε δίκτυα, περιεχόμενο και εξυπηρέτηση των συνδρομητών της Nova. Eπιδίωξη είναι να προσφέρει ταχύτητες 1 Gbps στο 70% των περιφερειών της χώρας, αναπτύσσοντας 22.000 χλμ. οπτικής ίνας.

Η επένδυση στο 5G συνεχίζεται απρόσκοπτα, καλύπτοντας ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκτός όμως από τις επενδύσεις σε υποδομές, ο εμπλουτισμός του τηλεοπτικού περιεχομένου παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες. Από τον σχεδιασμό δεν λείπει η ανάπτυξη της αλυσίδας των καταστημάτων, μέσω των οποίων διατηρεί παρουσία στο σύνολο της επικράτειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.