29 Απρ 2024
READING

Τι θέλουν οι Gen Z-ers από το e-commerce;

4 MIN READ

Τι θέλουν οι Gen Z-ers από το e-commerce;

Τι θέλουν οι Gen Z-ers από το e-commerce;

Το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου

Καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να κυριαρχεί στο τοπίο του retail, η κατανόηση των προτιμήσεων των καταναλωτών αποκτά πρωταρχική σημασία. Και με την Gen Z να ξεχωρίζει ως η μεγαλύτερη, πιο ποικιλόμορφη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη ομάδα καταναλωτών, δεν είναι περίεργο που οι περισσότερες έρευνες σήμερα αφορούν στην κατάκτηση της αφοσίωσής της.

Άλλη μία τέτοια έρευνα διεξήγαγε πρόσφατα η Harris Poll, με σκοπό να φωτίζει τις αγοραστικές συνήθειες και προτιμήσεις των καταναλωτών αυτής της πολυπόθητης γενιάς. Τα αποτελέσματα της έρευνας -στην οποία συμμετείχαν περίπου 6.000 καταναλωτές ηλικίας 18-78 ετών σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία και Ιαπωνία- μπορούν να βοηθήσουν τους e-retailers να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους ώστε να ικανοποιήσουν τους διαρκώς απαιτητικούς καταναλωτές της Gen Z.

Διαβάστε ακόμα: Ποια brands έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη “δύσκολη” Gen Z

Gen Z και τεχνητή νοημοσύνη

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η Gen Z έχει θετική άποψη για το ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της εμπειρίας των ηλεκτρονικών αγορών. Το 88% των Gen Z-ers πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να βελτιώσει τις ηλεκτρονικές αγορές. Επιπλέον, το 55% των καταναλωτών της Gen Z εξέφρασαν ενδιαφέρον για έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που απλοποιεί την ανακάλυψη προϊόντων και προβλέπει τις ανάγκες τους. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την προθυμία να αγκαλιάσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ιδίως εκείνες που προσφέρουν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία αγορών.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα επισήμαναν διάφορα βασικά οφέλη που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εμπειρία των ηλεκτρονικών αγορών τους. Μεταξύ αυτών, το 47% θεωρεί τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών ως το πιο πολύτιμο, ακολουθούμενο από την εύρεση προσφορών σε ποσοστό 45%. Η λήψη σχετικών προσφορών και προτάσεων προϊόντων είναι σημαντική για το 41% των καταναλωτών, ενώ το 37% ανυπομονεί για εξατομικευμένη βοήθεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των αγορών του. Τέλος, το 28% εκτιμά τη λήψη αξιολογήσεων που θα καθοδηγούσαν τις αγοραστικές του αποφάσεις.

Η δύναμη των Influencers

Οι influencers εξακολουθούν να ασκούν σημαντική δύναμη στη διαμόρφωση των αγοραστικών αποφάσεων, ιδίως μεταξύ των νέων καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% εκτιμά τις επιμελημένες προσφορές από τους αγαπημένους τους influencers και δημιουργούς περιεχομένου. Οι μάρκες που επιδιώκουν να προσελκύσουν την προσοχή των Gen Z-ers θα μπορούσαν να εξετάσουν συνεργασίες με influencers που έχουν απήχηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Ο πληθωρισμός οδηγεί την αναζήτηση ευκαιριών

Οι οικονομικοί προβληματισμοί δεν περνούν απαρατήρητοι από την Gen Z, με το 63% από αυτούς να δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός τους έχει οδηγήσει στο να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση χαμηλότερων τιμών και σχετικών προσφορών στο διαδίκτυο. Η αυξανόμενη τάση για αγορές με γνώμονα το κόστος θα πρέπει να παρακινήσει τις μάρκες να παρέχουν ανταγωνιστικές τιμές και καλά συγχρονισμένες προσφορές προώθησης.

Η σημασία της εξατομίκευσης

Η έρευνα δείχνει, ακόμα, ότι η έλλειψη εξατομίκευσης θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για τη διατήρηση των πελατών. Όταν η εμπειρία αγορών δεν φαίνεται προσαρμοσμένη, το 20%-29% των καταναλωτών της Gen Z δήλωσαν ότι θα εγκαταλείψουν το καλάθι αγορών τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την μάρκα συνολικά.

AR και VR: Είναι το μέλλον των αγορών;

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και η εικονική πραγματικότητα (VR) φαίνεται να βρίσκονται στον ορίζοντα για την υιοθέτηση της κύριας χρήσης στις ηλεκτρονικές αγορές. Σχεδόν οι μισοί (51%) καταναλωτές της γενιάς Z εκφράζουν ενδιαφέρον για εμπειρίες αγορών AR και VR, προσφέροντας στις μάρκες την ευκαιρία να πρωτοπορήσουν σε νέες τεχνολογίες για να βελτιώσουν την αλληλεπίδραση με τους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Gen Z, Gen X, Millennials και Boomers: Πώς ψωνίζει κάθε γενιά

Προβλήματα στο ταμείο

Η πλοήγηση στη διαδικασία πληρωμής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα. Το 73% των καταναλωτών, μάλιστα, ανέφεραν ότι βιώνουν απογοήτευση στο ταμείο λόγω των πολλών διαφημίσεων (34%), της υποχρεωτικής δημιουργίας λογαριασμού (33%) και των άσχετων συστάσεων προϊόντων (33%). Αυτοί οι ενοχλητικοί παράγοντες οδήγησαν σε εγκατάλειψη του καλαθιού, επανεξέταση των αγορών, ακόμη και σε μειωμένη άποψη για τη μάρκα.

Ευκαιρίες και αντιμετώπιση των προκλήσεων

Η κατανόηση των μοναδικών απαιτήσεων και προσδοκιών της Gen Z είναι ζωτικής σημασίας για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που στοχεύουν να παραμείνουν μπροστά στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο του e-commerce. Με την αντιμετώπιση των προβληματικών σημείων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που περιγράφονται στην παρούσα έρευνα, οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητές τους να κερδίσουν την αφοσίωση των καταναλωτών της γενιάς Z.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.