02 Μάι 2024
READING

Μπορεί η Ινδία να ενισχύσει την Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη;

4 MIN READ

Μπορεί η Ινδία να ενισχύσει την Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη;

Μπορεί η Ινδία να ενισχύσει την Ελλάδα ως πύλη προς την Ευρώπη;

Τι θα μπορούσε να φέρει συνεργασία των δύο χωρών

Σε λίγο η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο – και η Ινδία έχει μέση ηλικία σχεδόν μια δεκαετία νεότερη από την Κίνα – είναι μόλις 28 ετών. Η αύξηση του πληθυσμού της ασιατικής χώρας που σήμερα υπολογίζεται σε 1,4 τρισεκατομμύρια κατοίκους, συμβαδίζει με την ραγδαία αύξηση της οικονομίας της. Και η εξέλιξη αυτή την βάζει στο στόχαστρο και ελληνικών εταιρειών.

Πώς αναπτύσσεται η Ινδία

Με πολλές από τις μεγαλύτερες αγορές να βλέπουν με σκεπτικισμό ή επιφυλακτικοτητα τις προοπτικές ανάπτυξης τους επόμενους μήνες λόγω του πληθωρισμού, η ιστορία της Ινδίας ξεχωρίζει, ως η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, με ΑΕΠ άνω των 3,7 τρισ. δολαρίων. Ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι το γεγονός ότι η ινδική οικονομία είναι κατά 65% προσανατολισμένη προς το εσωτερικό, όπως δείχνει η έκθεση της GroupM. Και με τον τρόπο αυτό, η χώρα έχει καταφέρει να απομονωθεί από τους παγκόσμιους οικονομικούς κραδασμούς λόγω του εγχώριου καταναλωτικού δυναμικού της.

Οι παράγοντες της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως οι βελτιωμένες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό και η όλο και πιο σημαντική εξαγωγική αγορά της Ινδίας, εξηγούν εν μέρει την ισχυρή ανάπτυξή της.

Οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα

Η πρωτοπορία της Ινδίας στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και η ευρύτερη ανάπτυξή της ήταν και η αιτία για την οποία πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ινδόο ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι – η πρωτη ύστερα από 40 χρόνια. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς των φαρμάκων, της τεχνολογίας, της έρευνας, των υποδομών. του αγροδιατροφικού τομέα, του τουρισμού και της κατάρτισης.

Κάτι που τεκμηριώνει και το γιατί τον Ινδό πρωθυπουργούν συνόδευαν εκπρόσωποι των “δυνατών” κλάδων της ινδικής οικονομίας. Από τον εκτελεστικό διευθυντή της φαρμακευτικής Emcure Samit Satish Mehta, τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας GMR που είναι μέλος της κοινοπραξίας διαχείρισης του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Samit Satish Mehta, το διευθύνοντα σύμβουλο της UPL που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία τροφίμων Vikram Shroff, μέχρι τον διευθυντή του ινδικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης και των υφασμάτων Shahi Exports Harish Kumar Ahuja και τον αντιπρόεδρο της φαρμακευτικής εταιρίας Intas Binish Chudgar.

Ενώ τον Ιανουάριο είχαν προηγηθει συναντήσεις εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και από τις δύο χώρες προκειμένου να συζητήσουν για τις δυνατότητες συνεργειών σε διάφορους τομείς, με έναν εξ αυτών και στον τουρισμό.

Πώς ταξιδεύουν οι Ινδοί;

Μέχρι πρότινος τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο δυναμικο κινεζικό κοινό, που ωστόσο βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά από αλλεπάλληλες ανασχέσεις και απαγορεύσεις λόγω Covid-19. Η στροφή προς τους Ινδούς ήταν αναπόφευκτη. Προπανδημικά σχεδόν 27 εκατ. Ινδοί ταξίδεψαν στο εξωτερικό με τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ το 2024.

Η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εξερχόμενου τουρισμού μετά την Κίνα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα νησιά Ζάκυνθος, Νάξος διακρίνονται στις νέες ινδικές προτιμήσεις. Μετά την Μύκονο ή την Σαντορίνη και άλλα ελληνικά νησιά, αλλά και η Αθήνα, αναμένεται να αποτελέσουν σύντομα νέους προορισμούς των Ινδών τουριστών.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό στις επιλογές των Ινδών τουριστών, περίπου 50.000 με 75.000, ενώ παρατηρούνται σταθερά ανοδικές τάσεις των ινδικών τουριστικών ροών προς τη χώρα μας σε ετήσια βάση (+20%). Εξάλλου η αγορά του εξερχόμενου ινδικού τουρισμού αναμένεται να 15,1 δισ. δολάρια που ήταν το 2022 στα 44,7 δισ. δολάρια το 2032.

Ποιους αναζητά η Ελλάδα στον τουρισμό

Ο ταχέως αυξανόμενος πληθυσμός, η οικονομία και η ψηφιακή βελτιστοποίηση της Ινδίας ωθούν τη χώρα γρήγορα προς το μέλλον. Εξάλλου ένας στους πέντε Gen Z-ers στον κόσμο ζει στην Ινδία. Αναμενόμενο είναι επομέως οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι στόχοι της Gen Z της Ινδίας να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στο μέλλον. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι το μέλλον της ανθρωπότητας θα καθοριστεί από την ασιατική νεολαία.

Στο επίκεντρο μάλιστα βρίσκεται η μεσαία τάξη της Ινδίας, που αποτελεί βασικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί από το 31% του πληθυσμού το 2020-2021, στο 61% το 2046-47. Με ετήσιο εισόδημα από 5.500 έως 33.000 ευρώ, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 1,02 δισεκατομμύρια το 2046-47, από 715 εκατομμύρια το 2030-31 και 432 εκατομμύρια το 2020-21.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόταν η ελληνική κεντρική διοίκηση εξάλλου και προ πανδημίας. Η επαναφορά όλων των λειτουργιών στη νέα κανονικότητα, έφερε το Marketing Greece, τη συμμαχία του ιδιωτικού τομέα για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” να αναζητούν το προφίλ του Ινδού τουρίστα, μέσα από φιλοξενία tour operators από την ασιατική χώρα, προκειμένου να δουν από κοντά τους προορισμούς και τις εμπειρίες που μπορούν να προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.