29 Απρ 2024
READING

Πώς θα προσελκύσει η Adidas την επόμενη γενιά των sneakerheads

4 MIN READ

Πώς θα προσελκύσει η Adidas την επόμενη γενιά των sneakerheads

Πώς θα προσελκύσει η Adidas την επόμενη γενιά των sneakerheads

Η ανανέωση της σειράς Adidas Originals

Η Adidas Originals, μια μάρκα που καθόρισε την κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών για πάνω από πέντε δεκαετίες, αγκαλιάζει την αλλαγή αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής στο εμβληματικό παρελθόν της. Ξεκινώντας μια παγκόσμια καμπάνια που έχει απήχηση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία, η Adidas επιδιώκει να προσελκύσει μια καινούργια, νεότερη ομάδα καταναλωτών που μόλις αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο των sneakers.

Μια καμπάνια πολλαπλών διαστάσεων

Με τίτλο “We Gave the World an Original. You Gave Us a Thousand Back”, η καμπάνια είναι ένα αριστουργηματικό storytelling, με τρεις σειρές διαφημιστικών βίντεο που επικεντρώνονται γύρω από τα διαχρονικά μοντέλα της σειράς Adidas Originals – Superstar, Gazelle και Samba. Αυτές οι ταινίες αφηγούνται την εξέλιξη του κάθε μοντέλου, παρουσιάζοντας πώς μετατράπηκαν από αθλητικό εργαλείο σε πολιτιστικό είδωλο. Οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Daniel Wolfe, Will Dohrn και Justyna Obasi δίνουν τη δημιουργική τους πινελιά σε αυτές τις οπτικές αφηγήσεις.

Διαβάστε ακόμα: H Adidas λανσάρει νέα ετικέτα μετά από 50 χρόνια για χάρη της Gen Z

Στην ταινία “Superstar”, που σκηνοθέτησε ο Daniel Wolfe, οι θεατές παρακολουθούν μια λεπτομερή ιστορία, η οποία παρουσιάζει το εν λόγω μοντέλο από την προέλευσή του στο γήπεδο του μπάσκετ μέχρι την υιοθέτησή του από την κουλτούρα του Hip-Hop. Η ταινία “Gazelle” του Will Dohrn αποκαλύπτει πώς το εμβληματικό αυτό sneaker μετατράπηκε από παπούτσι για τρέξιμο σε σύμβολο της κουλτούρας του skate. Τέλος, η ταινία “Samba” της Justyna Obasi είναι ένα ταξίδι από τα γήπεδα ποδοσφαίρου στις παγκόσμιες υποκουλτούρες, αναδεικνύοντας την πανταχού παρούσα επιρροή του παπουτσιού.

Στοχεύοντας στην επόμενη γενιά

Ενώ η καμπάνια εστιάζει στο παρελθόν, είναι σχεδιασμένη για το μέλλον, με στόχο να προσελκύσει ένα νεότερο κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με το ιστορικό παρελθόν της μάρκας. Είτε πρόκειται για τον αθλητισμό, τη μουσική ή τη μόδα, η Adidas Originals έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή τόσο για τους Millennials όσο και για την Gen Z.

Δεδομένου ότι τα ρετρό στυλ συνεχίζουν να κυριαρχούν στο τοπίο των lifestyle υποδημάτων, η Adidas Originals στοχεύει να αξιοποιήσει το στοιχείο της αφήγησης για να οικοδομήσει μακροχρόνιες σχέσεις με τους καταναλωτές.

Τεχνικές λεπτομέρειες του rebranding

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός αθλητικός κολοσσός έχει κάνει σχολαστικά βήματα για τον επανασχεδιασμό των οπτικών στοιχείων που συνθέτουν την ταυτότητα της μάρκας του, πέρα από τις διαφημίσεις και τις συνεργασίες με celebrities. Μια αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η ανανεωμένη γραμματοσειρά για τη συλλογή Originals, η οποία σχεδιάστηκε για να ευθυγραμμιστεί με τη νέα στρατηγική της μάρκας.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η απόφαση της εταιρείας να εγκαταλείψει εντελώς την επιγραφή Adidas, επιτρέποντας στο εμβληματικό λογότυπο Trefoil να βρεθεί στο επίκεντρο. Αυτό δίνει έμφαση στις “τρεις ρίγες” στην ταυτότητα της μάρκας, μια κίνηση που θεωρείται ως επιβεβαίωση της κληρονομιάς της και ως ένα σχεδιαστικό στοιχείο που συνδέει το παρελθόν και το παρόν. Αυτές οι ανεπαίσθητες αλλά εντυπωσιακές αλλαγές σηματοδοτούν την πρόθεση της Adidas να καταστήσει τη σειρά Originals εύκολα αναγνωρίσιμη, συνδέοντάς την παράλληλα ισχυρά με την πλούσια ιστορία της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Adidas σχεδιάζει να ανακτήσει το θρόνο από τη Nike

Το σωστό timing

Αυτή η στρατηγική κίνηση έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή για την Adidas, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από το οικονομικό πλήγμα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που δέχτηκε μετά το “διαζύγιό” της από τον ράπερ Ye και τη σειρά Yeezy τον Οκτώβριο του 2022. Η πρόσφατη αύξηση της ζήτησης για τα αθλητικά παπούτσια Samba και Gazelle, τα οποία έχουν ξεπεράσει σε δημοτικότητα τα Dunks της Nike, προσφέρει στην Adidas μια εξαιρετική ευκαιρία να ανακτήσει τα βήματά της. Σε αυτή την άνοδο της ζήτησης έχουν συμβάλει σημαντικά οι πρόσφατες συνεργασίες με high-end brands όπως η Gucci και η Wales Bonner.

Η Adidas βάζει ένα υπολογισμένο στοίχημα για να δώσει νέα πνοή στην κλασική σειρά Originals, όχι μόνο για να ανακάμψει από τις οικονομικές αναποδιές, αλλά και για να εξασφαλίσει το μέλλον της στους τομείς του lifestyle και της μόδας. Εάν επιτύχει, αυτή η καμπάνια θα μπορούσε να αποτελέσει ένα παράδειγμα εγχειριδίου για το πώς μπορεί να διατηρηθεί μια κλασική μάρκα φρέσκια και σχετική για τις επόμενες γενιές.

Με πληροφορίες από Business Of Fashion

Photo & Video: Unsplash | Youtube Adidas

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.