01 Μάι 2024
READING

Σκλαβενίτης-ΑΒ Βασιλόπουλος: Το στοίχημα για τις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα

4 MIN READ

Σκλαβενίτης-ΑΒ Βασιλόπουλος: Το στοίχημα για τις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα

Σκλαβενίτης-ΑΒ Βασιλόπουλος: Το στοίχημα για τις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες στην Ελλάδα

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινούνται οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Από την μία πλευρά ο Σκλαβενίτης με τζίρο 4,47 δισεκατομμύρια ευρώ μοιάζει εκτός από κυρίαρχος, την ίδια στιγμή και δυσθεώρητος ως προς το οικονομικό μέγεθος που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου. 

Από την άλλη η ΑΒ Βασιλόπουλος αναζητά τον βηματισμό της με διαρκείς αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια και αποχωρήσει σημαντικών στελεχών, κάτι που έως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει πετύχει. Ο τζίρος της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας στη χώρα κινείται στα επίπεδα των 1,96 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς κινείται καθοδικά το τελευταίο διάστημα, με την επιχείρηση να χάνει διαρκώς μερίδια αγοράς και πόντους στην προτίμηση των καταναλωτών. 

Ο Σκλαβενίτης πάντως, συνεχίζει να τρέχει φέτος με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τζίρου, κάτι που θα τον φέρει πολύ κοντά στο κατώφλι των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος της φετινής χρονιάς. Εξετάζει την ενίσχυση των υποδομών στο ηλεκτρονικό εμπόριο με νέες τεχνολογίες όπου αυτό είναι απαραίτητο και επιδιώκει να μεγαλώει το 3% που είναι η συμμετοχή του συγκεκριμένου καναλιού στο συνολικό του τζίρο. Ταυτόχρονα, ποντάρει στις τιμές, ωστόσο τα περιθώρια είναι αρκετά συγκεκριμένα σε αυτό το πεδίο, δεδομένου ότι λόγω και του υψηλού του δανεισμού που αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2022, βρίσκεται υπό την στενή επίβλεψη του τραπεζικού συστήματος.

Την περασμένη χρονιά επένδυσε στην ενίσχυση του δικτύου της, μέσω του νέου Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια και της απόκτησης 9 Καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την SEP Markets Παπαδόπουλος, στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket Σκλαβενίτης, μέσω της δημιουργίας νέου darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική, στην ανακαίνιση 20 καταστημάτων, ενώ ταυτόχρονα διερευνά το ενδεχόμενο εξαγοράς στην Κύπρο για να διευρύνει το εκτόπισμά του και εκεί. 

Η ρευστότητα και η αξιοποίηση ακινήτων

Από την άλλη ο Βασιλόπουλος έχει την ρευστότητα λόγω της δύναμης που έχει η παγκοσμίου βεληνεκούς μητρική του, Ahold Delhaize, να επενδύσει σε τιμές στα προϊόντα του και με μεθοδικές και υπομονετικές κινήσεις να γυρίσει το νόμισμα. Φαίνεται παρόλ’ αυτά ότι οι μέτοχοί του δεν έχουν την απαιτούμενη υπομονή, έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια και βλέποντας ότι η αλυσίδα χάνει μέρα με τη μέρα το εκτόπισμα που κάποτε είχε στην ελληνική αγορά.

Επιδίωξή τους είναι να δουλεύουν με όσο το δυνατόν καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι οι υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον ανταγωνισμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν την δυσαρέσκεια των καταναλωτών. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενδυνάμωσής του μέσω εξαγορών, ό,τι προσπάθειες έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό δεν έχουν τελεσφορήσει, χωρίς να αποκλείεται να δούμε κάτι το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Πρόσφατα ο Βασιλόπουλος έλαβε την απόφαση να πάει σε διαδικασία sales and leaseback για 11 ακίνητα από τη Λάρισα έως και τη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να φέρει ρευστότητα στα ταμεία του. Λέγεται μάλιστα ότι η απόφαση αυτή ήρθε μετά από πίεση της μητρικής προκειμένου να αξιοποιηθούν ιδιόκτητα περιουσιακά στοιχεία και το ρευστό που θα φέρει αυτή η αξιοποίηση να διοχετευθεί κατ’ επέκταση σε επενδύσης, αποφεύγοντας την εκταμίευση κάποιου ποσού από τα ταμεία της γι’ αυτό το σκοπό. 

Το χαμηλό περιθώριο κέρδους του Σκλαβενίτη

Το γεγονός πάντως είναι ότι ο Σκλαβενίτης δουλεύει με αρκετά χαμηλό περιθώριο καθαρού κέρδους επί του τζίρου περίπου στο 1,5%, επίπεδο στο οποίο κινείται σχεδόν το σύνολο της αγοράς στην Ελλάδα. Ωστόσο βγαίνει κερδισμένος σε εικόνα και καλή έξωθεν μαρτυρία, αποτελώντας αυτή τη στιγμή και τον πρώτο παίκτη σε επίπεδο brand awareness στη χώρα μας. 

Οι αποχωρήσεις

Σε ό,τι αφορά τον ΑΒ, πρόσφατα ένα ακόμα σημαντικό στέλεχος ο Σοφοκλής Γιαννακού, με δεκαπενταετή παρουσία στην επιχείρηση αποφάσισε να αποχωρήσει. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με την ευρύτερη πορεία της εταιρείας και έρχεται μάλιστα να προστεθεί σε μία σειρά αποχωρήσεων που προηγήθηκαν, όπως αυτές του Βασίλη Σταύρου από τη θέση του brand president, του Δημήτρη Πρίντζιου πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης αγορών καθώς και αρκετών ακόμη σημαντικών στελεχών που θήτευσαν σε σημαντικές θέσεις της αλυσίδας. 

Άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ο ΑΒ λόγω της αυξημένης ρευστότητας που μπορεί να απολαμβάνει από τη μητρική του και εφόσον υπάρξει η ανάλογη διάθεση, μπορεί να μεταλλαχθεί. Προς αυτόν τον δρόμο δεν αρκεί μία εξαγορά ανταγωνιστικής επιχείρησης αλλά και πολλά βήματα σε επίπεδο κουλτούρας και προσωποκεντρικής προσέγγισης των καταναλωτών καθώς και στον τομέα της μείωσης των τιμών, όπου αυτή την περίοδο ειδικά αποτελεί το βασικό κριτήριο αγορών από πλευράς των καταναλωτών. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.