03 Μάι 2024
READING

Πώς γεφυρώνει η Clarks το χάσμα των γενεών στη μόδα;

3 MIN READ

Πώς γεφυρώνει η Clarks το χάσμα των γενεών στη μόδα;

Πώς γεφυρώνει η Clarks το χάσμα των γενεών στη μόδα;

Αναβιώνοντας την κληρονομιά των 90s

Σε μια αριστοτεχνική συγχώνευση του χθες και του σήμερα, η εμβληματική βρετανική μάρκα παπουτσιών, Clarks, επιστρέφει στη σύγχρονη πολιτιστική επικαιρότητα, πυροδοτώντας μια νοσταλγική σύνδεση με το ήθος της δεκαετίας του ’90. Μέσα από αυτή την αναβίωση, που προωθείται από τις πλατφόρμες των social media, η Clarks κάνει υπολογισμένα βήματα για να ανακτήσει την πάλαι ποτέ δημοτικότητά της στο νεανικό κοινό.

Η Clarks, μια μάρκα συνώνυμη με την ποιότητα και την άνεση, είναι περισσότερο γνωστή για το παπούτσι Wallabee, το οποίο συγκέντρωσε σημαντική αναγνώριση τη δεκαετία του ’90. Η κληρονομιά της μάρκας είναι πλούσια σε συσχετισμούς με διάφορες υποκουλτούρες ανά δεκαετίες. Ωστόσο, είναι η εποχή της δεκαετίας του ’90 που είδε τη συγχώνευση της Britpop και της hip-hop κουλτούρας, προωθώντας το παπούτσι Wallabee της Clarks σε σύμβολο στυλ. Γνωστά μουσικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Blur, οι Oasis και οι Wu-Tang Clan ήταν μεταξύ των αξιοσημείωτων υποστηρικτών της μάρκας, καθιστώντας την οικεία στους λάτρεις των παπουτσιών.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands κινούνται στους ρυθμούς του nostalgia marketing

Η έξαρση της κουλτούρας των sneaker

Καθώς το ρεύμα στράφηκε προς την κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών τις επόμενες δεκαετίες, η Clarks είδε την πολιτιστική της γοητεία να μειώνεται και η φήμη της να περιορίζεται στα παπούτσια που φορούσαν οι μαθητές στο σχολείο. Η έναρξη του 21ου αιώνα έφερε νέες τάσεις που επισκίασαν τη διαχρονική γοητεία των Clarks. Ωστόσο, ένα νέο κύμα νοσταλγίας των 90s άνοιξε πρόσφατα το δρόμο για την επιστροφή τους.

Torhill: Μια γέφυρα στο παρελθόν

Στο επίκεντρο αυτής της ανάκαμψης βρίσκεται η παρουσίαση του παπουτσιού Torhill, το οποίο η Clarks λάνσαρε με αξιοσημείωτη νοσταλγική θέρμη. Το εν λόγω μοντέλο, εμπνευσμένο από την αισθητική της δεκαετίας του ’90, φέρει τη χαρακτηριστική εξωτερική σόλα με πιαστράκι που συγχωνεύεται με το εικονικό σχέδιο του επάνω μέρους Wallabee. Αυτή η νέα κυκλοφορία προωθήθηκε στρατηγικά στο προσκήνιο στο TikTok από τον Jabari Banks, ο οποίος υποδύεται τον Will στην αναβίωση της κλασικής κωμικής σειράς των 90s, “Ο πρίγκιπας του Bel-Air”.

Παράλληλα με την καινοτομία των προϊόντων της, η Clarks έχει συνάψει συμμαχίες συνεργασίας με εμβληματικά brands της δεκαετίας του ’90 – όπως η Eastpak – και έχει επίσης εμπλακεί στο νέο ψηφιακό σύνορο, το TikTok, όπου έχει συγκεντρώσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια followers. Η είσοδος της μάρκας στο metaverse με ένα παιχνίδι για τη νεολαία και τα παιδιά στο Roblox αποτελεί περαιτέρω παράδειγμα της στρατηγικής της να εκσυγχρονιστεί, αναπολώντας παράλληλα την κληρονομιά της.

Στρατηγική επανατοποθέτηση μετά την εξαγορά

Η επανατοποθέτηση της Clarks έρχεται μετά την εξαγορά της από την LionRock Capital Partners το 2021, η οποία έδωσε νέο σθένος στην ανανέωση της εικόνας της μάρκας, της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου και των καταστημάτων λιανικής πώλησης. Η εστίαση στο digital και social media marketing φαίνεται να αποδίδει καλά, με αύξηση των πωλήσεων κατά 18%, 1,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2022. Την ίδια στιγμή, η μάρκα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των ατόμων κάτω των 40 ετών, ειδικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα προσελκύσει η Adidas την επόμενη γενιά των sneakerheads

Εξισορρόπηση της κληρονομιάς με την καινοτομία

Η μάρκα επιτυγχάνει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών της και της δραστηριοποίησης σε σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες και συνεργασίες. Αυτή η μελετημένη προσέγγιση αποσκοπεί στην προσέλκυση της Gen Z και των νεότερων Millennials, χωρίς να απομακρύνει την παλαιότερη πελατειακή βάση που έχει παραμείνει πιστή στην Clarks όλα αυτά τα χρόνια.

Καθώς η Clarks πραγματοποιεί αυτή την καλά σχεδιασμένη πολιτιστική επιστροφή, η ανάμειξη νοσταλγικών σχεδίων, έξυπνων συνεργασιών και ψηφιακού marketing μπορεί να είναι το σωστό μείγμα για να συνδεθεί τόσο με τους οπαδούς του vintage όσο και με τους σύγχρονους trendsetters.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo & Video: Clarks

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.