03 Μάι 2024
READING

Τα ιδιωτικά clubs κατεβαίνουν στο παραλιακό μέτωπο

3 MIN READ

Τα ιδιωτικά clubs κατεβαίνουν στο παραλιακό μέτωπο

Τα ιδιωτικά clubs κατεβαίνουν στο παραλιακό μέτωπο
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Την τάση μετατόπισης μέρους της επιχειρηματικής και κοσμικής ζωής από τα βόρεια στα νότια προάστια ακολουθεί η δημιουργία ιδιωτικών club στο παραλιακό μέτωπο, και μάλιστα όχι από «παραδοσιακούς παίκτες» αυτής της αγοράς.

Μέσω επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ιδιωτικές λέσχες με εστιατόρια, γήπεδα «ευγενών αθλημάτων» και πολυτελείς εγκαταστάσεις συστήνονται σε κατοίκους και επισκέπτες των νοτίων προαστίων, μπαίνοντας σφήνα στα κτήματα των βορείων προαστίων της πρωτεύουσας.

Το «μονοπώλιο» των βορείων σπάει πρώτη η Grivalia Hospitality, που θα λειτουργήσει το πρώτο private club στην αθηναϊκή ριβιέρα. Το «91 Riviera», όπως θα λέγεται η ανάπτυξη που θα συνοδεύεται και από πολυτελείς σκηνές camping, θα δεχτεί τα πρώτα του μέλη την άνοιξη του 2024. H εταιρεία θα αναγεννήσει την έκταση της εγκαταλελειμμένης για δύο δεκαετίες και πλέον κατασκήνωσης του ΕΟΤ στη Βούλα, μέσω συνολικής επένδυσης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις εγκαταστάσεις του club θα περιλαμβάνονται 8 μεγάλα γήπεδα τένις, καθώς και δύο μικρότερα για τους λάτρεις του αθλήματος. Παράλληλα, ο χώρος θα περιλαμβάνει εσωτερικό κι εξωτερικό γυμναστήριο με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, καθώς και γήπεδο για beach volley. Οι συντελεστές του εγχειρήματος κάνουν, μάλιστα, λόγο, για «μία σύγχρονη όαση» με την παροχή μίας ολιστικής προσέγγισης ευεξίας, χαλάρωσης και εκγύμνασης.

Private club στο Ελληνικό

Ανακοινώθηκε νωρίτερα αλλά θα λειτουργήσει τουλάχιστον δύο χρόνια αργότερα από την ιδιωτική λέσχη της Βούλας. Ο λόγος για το private club του Ελληνικού, ο σχεδιασμός του οποίου θα φέρει την υπογραφή του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma. Πρόκειται για μία επένδυση της Orilina Properties, εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (που οδεύει προς το Χρηματιστήριο Αθηνών), συμφερόντων του αμερικανικού fund Brevan Howard, συνιδρυτής του οποίου είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας Τρύφων Νάτσης. Το συνολικό έργο, που περιλαμβάνει και 20 παραθαλάσσιες κατοικίες, θα κοστίσει στην επενδυτική ακινήτων 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δικαίωμα επί τμημάτων γης απέκτησε η Orilina Properties από τη Lamda Development.

Τα μέλη της λέσχης θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης, spa και αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες, γήπεδα τέννις και padel και χώρους εκδηλώσεων, ενώ αυτό που θα ξεχωρίσει είναι, όπως λένε οι ιθύνοντες, η πολυτελής κάβα, ένα κατάστημα λιανικής κρασιών και οινοπνευματωδών υψηλών προδιαγραφών καθώς και ένα μπαρ δίπλα στη μαρίνα. Γνωστό επίσης έχει γίνει ότι οι ιδιοκτήτες των επώνυμων διαμερισμάτων της ανάπτυξης Marina Residences by Kengo Kuma θα αποκτούν αυτόματα κάρτα μέλους του club. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τελευταία εξέλιξη ήταν η κατάθεση του φακέλου έκδοσης οικοδομικής άδειας για το project στο Πολεοδομικό Γραφείο Ελληνικού, την προηγούμενη Παρασκευή.

«Σφήνα» στις business Γιάννη Μυτιληναίου & Μαριάννας Λάτση

«Πρωταγωνιστές» στο πεδίο των ιδιωτικών club είναι μέχρι σήμερα ο εφοπλιστής Γιάννης Μυτιληναίος, αδερφός του Ευάγγελου Μυτιληναίου, και ιδιοκτήτης του Tatoi Club, που ίδρυσε πριν από περίπου μία δεκαετία. Εκτός από τα γήπεδα τένις, τα μέλη της λέσχης έχουν στη διάθεση τους ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, με αερόβια και ολιστικά προγράμματα, ενώ απαριθμεί αυστηρά 400 μέλη που καταβάλλουν ετήσια συνδρομή της τάξης των 15.000 ευρώ.

Το πρώτο country club στην Ελλάδα είναι το Ecali Club, σε μία έκταση που ρυμοτομήθηκε το 1924 με αρχικό ιδιοκτήτη την Εθνική Τράπεζα. Μετά τον εμφύλιο, ο χώρος λειτούργησε ως στρατόπεδο έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπου και γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός τόπου κοινωνικής συνύπαρξης των λιγοστών κατοίκων της μικρής τότε κοινότητας της Εκάλης, από την οικογένεια Λάτση, η οποία κατοικούσε στην περιοχή. Το 1971, ιδρύθηκε το Ecali Club, μια αυστηρά ιδιωτική λέσχη, που έγινε πόλος έλξης για τα μέλη του, με δύο γήπεδα τένις, πισίνα, γυμναστήριο, εστιατόριο αλλά και παιδικό σταθμό. Το 1978 το Ecali Club πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Λάτση και διοικείται από τη Μαριάννα Λάτση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.