03 Μάι 2024
READING

Έρχεται το “πράσινο” υδρογόνο της Motor Oil

5 MIN READ

Έρχεται το “πράσινο” υδρογόνο της Motor Oil

Έρχεται το “πράσινο” υδρογόνο της Motor Oil

Ο όμιλος σχεδιάζει νέα μονάδα επενδυτικού κόστους 24,4 εκατ. ευρώ

Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil ήδη προχωρά δυναμικά στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές της προτεραιότητες και συνολικά αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πλάνο που αντανακλά τη δέσμευση για υπεύθυνη δράση, την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, την επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επένδυση σε νέες βιώσιμες τεχνολογίες.

Συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της, η Motor Oil ενισχύει αδιάλλειπτα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα μέσα από επενδύσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2000 έως το 2021, οι αμιγώς περιβαλλοντικού χαρακτήρα επενδύσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού επενδυτικού προγράμματός της.

Η στροφή στις ΑΠΕ

Η Μotor Oil μπήκε στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το 2019 μέσω της θυγατρικής Teforto Holding Ltd, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητα 9,4 MW, όπως και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW με έδρα τη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, με πολλαπλές αδειοδοτήσεις αιολικών, την εξαγορά του 75% εταιρείας με άδεια αιολικού πάρκου δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας.

Τον Απρίλιο του 2021 εξαγόρασε έναντι 123,5 εκατ. ευρώ συνολικά έξι εταιρείες, που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο 11 αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν, επίσης, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα βρίσκονται στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Κεφαλονιά).

Ενώ πέρυσι η Motor Oil εξαγόρασε το 75% του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ από την Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

Και πρόσφατα απέκτησε το 75% της εταιρείας Unagi η οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και στην Κεντρική Ελλάδα. Το 49% αυτών των εταιρειών έχει περάσει από πέρυσι στον έλεγχο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων περνάει πλέον από κοινού στις θυγατρικές της ΔΕΗ και της Motor Oil, οι οποίες με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα έχουν συστήσει την κοινή εταιρεία Hellenic Hydrogen, με σκοπό την από κοινού ανάπτυξη έργων υδρογόνου.

Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο, που στοχεύει να φτάσει στο 1 GW έως το 2030. Αιχμή του δόρατος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί, πλέον ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των ΑΠΕ και καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένας από τους σημαντικότερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επενδύσεις και στην κυκλική οικονομία

Ομοίως, πέρυσι πραγματοποίησε την εξαγορά της εταιρείας VERD, ανοίγοντας το δρόμο στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον. Η VERD διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντήζελ στον Βόλο με παραγωγική ικανότητα 80.000 τόνων βιοντήζελ ετησίως, ενώ ηγείται στον κλάδο της συλλογής απόβλητων βρώσιμων ελαίων στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Πράσινο Λάδι ΑΕΒΕ.

Ανάλογα, προχώρησε και στην εξαγορά του 100% της Thalis E.S., η οποία προσφέρει ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων βιώσιμων λύσεων στην διαχείριση στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Τώρα προωθεί ένα καινοτόμο σύστημα παραγωγής “πράσινου” υδρογόνου που θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας και άλλες βιομηχανικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Το EPHYRA

Με επενδυτικό κόστος που θα φτάσει και τα 24,4 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 18 εκατ. θα προέλθουν από κοινοτική χρηματοδότηση (Clean Hydrogen Partnership), το έργο ΕPHYRA φιλοδοξεί να συμβάλει στην κλιμάκωση της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην επιτάχυνση της ανάπτυξής του, “πρασινίζοντας” τις διαδικασίες διύλισης.

Πρόκειται για μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 30 MW που προβλέπεται να παράγει 4.500 τον. υδρογόνου ετησίως, ποσότητα που είναι μεν υψηλή για τα δεδομένα της νεοσύστατης δραστηριότητας στη χώρα μας αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 5% της σημερινής παραγωγής υδρογόνου από το διυλιστήριο, με συμβατικά καύσιμα. Η “πράσινη” μονάδα υδρογόνου θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας που απαιτείται για την ηλεκτρόλυση του νερού, από την οποία παράγεται το υδρογόνο (και οξυγόνο). Επίσης θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ανάκτησης και αξιοποίησης απορριπτόμενης θερμότητας καθώς και τεχνικές αξιοποίησης του παραγόμενου οξυγόνου στις τρέχουσες λειτουργίες του διυλιστηρίου.

Έτσι προβλέπεται η τροφοδοσία με ανανεώσιμο υδρογόνο τρεχουσών διεργασιών του διυλιστηρίου, καθώς και άλλων βιομηχανικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, ενώ ένα μέρος της παραγωγής θα κατευθυνθεί προς την παραγωγή καυσίμων μηδενικών εκπομπών.

Το ΕPHYRA θα υλοποιηθεί από σύμπραξη φορέων με συντονιστή την Motor Oil. Μετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής (DLR), η Γαλλική εταιρεία ENERTIME, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Aragón (ITAINNOVA), η ολλανδική εταιρεία New Energy Coalition(NEC), η ολλανδική εταιρεία SoluForce, η ιταλική RINA Consulting, η ελληνική εταιρεία Envirometrics και η Siemens ProcessSystems Engineering ως συνεργαζόμενος εταίρος από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το 2024 και η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.