03 Μάι 2024
READING

Silver Beauty Economy: Πώς κάνει τις αγορές της η Gen Χ;

3 MIN READ

Silver Beauty Economy: Πώς κάνει τις αγορές της η Gen Χ;

Silver Beauty Economy: Πώς κάνει τις αγορές της η Gen Χ;

Είναι οι ώριμοι καταναλωτές ο νέος μοχλός ανάπτυξης για τη βιομηχανία ομορφιάς;

Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία ομορφιάς της Κίνας έχει ανθίσει, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους παίκτες στον τομέα της περιποίησης της επιδερμίδας και της προσωπικής φροντίδας. Ωστόσο, καθώς η ανάπτυξη του κλάδου παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, οι μάρκες αναζητούν νέες ευκαιρίες για να επαναφέρουν την ανάπτυξη στον κλάδο.

Ανάμεσα στην πληθώρα των δημογραφικών στοιχείων, μια ομάδα ξεχωρίζει ως πολλά υποσχόμενη. Πρόκειται για την αγορά των ώριμων καταναλωτών, που απευθύνεται συγκεκριμένα σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Αυτό το τμήμα του πληθυσμού προσφέρει μια αναπτυσσόμενη αγορά για τις μάρκες ομορφιάς και περιποίησης δέρματος, εγκαινιάζοντας αυτό που μπορεί να ονομαστεί ως “Silver Beauty Economy”.

Διαβάστε ακόμα: Το γκρι είναι το νέο μαύρο

Η αυξανόμενη ζήτηση μεταξύ της γενιάς X

Οι Κινέζοι Gen X-ers, που ήταν νέοι ενήλικες όταν διεθνείς κολοσσοί ομορφιάς όπως η Estée Lauder, η Shiseido και η L’Oréal εισέβαλαν στην κινεζική αγορά κατά τη δεκαετία του 1990, έχει πλέον ωριμάσει. Έχοντας εκπαιδευτεί και επηρεαστεί από τη διαφήμιση και τις προσφορές των μπουτίκ αυτών των μεγάλων εμπορικών σημάτων, διαθέτουν πλέον μια εκλεπτυσμένη κατανόηση και εκτίμηση τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς. Η οικονομική τους σταθερότητα και η προθυμία τους να επενδύσουν στην αυτοφροντίδα τους καθιστούν μια ώριμη αγορά για τις high-end εταιρείες περιποίησης δέρματος και προσωπικής φροντίδας.

Στην αγορά υπάρχει ένα κραυγαλέο κενό, καθώς πολλά beauty brands απευθύνονταν ιστορικά στις νεανικές δημογραφικές ομάδες, αφήνοντας τις ανάγκες της ώριμης επιδερμίδας σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες. Οι περιορισμένες επιλογές για τους εν λόγω καταναλωτές σηματοδοτούν μια ανεκπλήρωτη ζήτηση, μια έκκληση που οι μάρκες πρέπει να λάβουν υπόψη τους για να διαφοροποιήσουν τις σειρές προϊόντων και τις στρατηγικές marketing τους.

Κάποια brands κάνουν πρώιμα βήματα

Μερικές προνοητικές μάρκες έχουν ήδη κάνει βήματα σε αυτή την ανεκμετάλλευτη αγορά. Για παράδειγμα, το 2021, ο κινεζικός όμιλος προσωπικής φροντίδας, Liby, λάνσαρε δύο beauty brands που απευθύνονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η νοτιοκορεατική μάρκα περιποίησης, Whoo, επιχείρησε επίσης με ένα ” mom skincare set”, το οποίο απέκτησε γρήγορα δημοτικότητα στο θέμα ” mom skincare” στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού εμπορίου, Xiaohongshu. Αυτές οι πρώιμες προσπάθειες σηματοδοτούν το δυναμικό μιας προσοδοφόρας αγοράς που περιμένει εξερεύνηση και καινοτομία.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η L’Oréal επιστρατεύει influencers άνω των 40 ετών

Αξιοποίηση των διαδικτυακών υποδομών

Μια αξιοσημείωτη τάση είναι η ψηφιακή εξοικείωση μεταξύ των ώριμων καταναλωτών. Πολλές γυναίκες ηλικίας 50 ετών έχουν υιοθετήσει τις διαδικτυακές αγορές και τις live streaming πλατφόρμες – όπως το Taobao, το WeChat και το Douyin. Τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές πλατφόρμες για να ασχοληθούν, να εκπαιδεύσουν και να προωθήσουν στην αγορά αυτούς τους καταναλωτές, δημιουργώντας προσαρμοσμένες καμπάνιες που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους.

Silver Beauty

Η στροφή προς την εξυπηρέτηση του ώριμου δημογραφικού πληθυσμού απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Ξεπερνά την απλή εμπορία προϊόντων και πρόκειται για τη δημιουργία μιας εμπειρίας που συντονίζεται με τις βασικές αξίες και προτιμήσεις των ώριμων καταναλωτών. Με την προώθηση των φυσικών συστατικών και των μη επεμβατικών θεραπειών, καθώς και με την παροχή ενός φάσματος πολυτελών προσφορών που επικεντρώνονται στην ευεξία, ο στόχος είναι να καλλιεργηθεί ένα οικοσύστημα ομορφιάς που προάγει μια θετική και υποστηρικτική στάση απέναντι στη φυσική διαδικασία της γήρανσης, αντί να την αντιμετωπίζει αρνητικά ή να προσπαθεί να την καταπολεμήσει.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.