30 Απρ 2024
READING

Γιατί πέτυχε η πιλοτική εφαρμογή της Sklavenitis Express

4 MIN READ

Γιατί πέτυχε η πιλοτική εφαρμογή της Sklavenitis Express

Γιατί πέτυχε η πιλοτική εφαρμογή της Sklavenitis Express

Ο κορυφαίος retailer της χώρας επενδύει στο q-commerce

Αφού είχε εξαγγείλει το λανσάρισμα της νέας επενδυτικής του κίνησης στο q-commerce τον Ιούλιο, ο Σκλαβενίτης επεκτείνει τώρα την πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας Sklavenitis Express και τη συνεργασία του με το efood, εστιάζοντας στην άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών του στην περιοχή της Αττικής και μέσω του e-shop του.

Το e-shop

Η αλυσίδα είχε εξαγοράσει τον Ιανουάριο του 2020 το caremarket.gr κάνοντας την είσοδό της στο ηλεκτρονικό εμπόριο και μετατρέποντας τη σελίδα σε sklavenitis.gr που τελούσε σε καθεστώς “υπό κατασκευή” για μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2020 έδωσε την θέση της στο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας Σκλαβενίτη, καθώς η ανησυχία για τη πανδημία και το νέο lockdown που επιβλήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε εκείνη τη χρονιά, έστρεψε όλο και περισσότερους καταναλωτές στις online αγορές ακόμη και για είδη σούπερ μάρκετ.

Sklavenitis Express: Η επένδυση στο q-commerce

Η ταχύτητα των παραδόσεων και η δυνατότητα προσέγγισης ενός μεγαλύτερου καταναλωτικού κοινού, οδήγησε τον Σκλαβενίτη να συνεργαστεί πρώτος με την πλατφόρμα της efood σε μια σύμπραξη που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα, αφού η αλυσίδα βρίσκεται στην πλατφόρμα ήδη τρία χρόνια χωρίς ανταγωνιστή, διαθέτοντας χιλιάδες κωδικούς προϊόντων.

Θέλοντας ωστόσο να εστιάσει κι άλλο στη μείωση των χρόνων παράδοσης, η ηγετική αλυσίδα σούπερ μάρκετ επένδυσε συνειδητά στη δημιουργία μιας νεάς, ξεχωριστής υπηρεσίας γρήγορης παράδοσης. Στόχος, να κερδίσει το δικό της μερίδιο από όσους επιλέγουν την ταχύτητα ως βασικό παράγοντα επιλογής ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ.

Τα στοιχεία έρευνας της Exceed Consulting επισήμαναν ότι το 42% των καταναλωτών που ψωνίζει από ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, κάνει τις παραγγελίες του μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες. Ειδικότερα, το 5,80% πάντοτε και το 36,30% πολύ συχνά. Βασικός λόγος που επιλέγουν το κανάλι αυτό αντί να ψωνίσουν απευθείας από το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ είναι ο γρήγορος χρόνος παράδοσης των προϊόντων, χρόνος που συνήθως είναι λιγότερος από 1 ώρα.

Τι αφορά η νέα υπηρεσία

Η Sklavenitis Express δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν ανάμεσα από 2.400 κωδικούς και να παραλάβουν την παραγγελία τους σε 40 λεπτά έως 60 λεπτά. Οι παραδόσεις θα εκτελούνται μέσω της υπηρεσίας “delivered by efood” από τους οδηγούς της efood. Οι ώρες λειτουργίας θα είναι απο Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από 09.00 έως 20.00 και το Σάββατο από 09.00 έως 19.00.

Μετά την επιτυχημένη λειτουργία της σε πιλοτικό επίπεδο, η υπηρεσία συνεχίζει να εξυπηρετεί ολοκληρωμένα τα βορειοανατολικά προάστια της Αττικής, σε περιοχές δηλαδή που βρίσκονται πολύ κοντά στο hub του Γέρακα, ενώ αναμένεται η σταδιακή επέκταση και σε άλλες περιοχές του νομού. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 10 ευρώ και η χρέωση ανά παραγγελία έχει οριστεί στα 2,5 ευρώ, ενώ οι τιμές των προϊόντων είναι ακριβώς ίδιες με τις κανονικές ηλεκτρονικές παραγγελίες.

Πώς ο Σκλαβενίτης θα ενισχύσει περαιτέρω το e-commerce

Η περσινή χρονιά έκλεισε με άνοδο 5% στην αξία των online πωλήσεων συνολικά των σούπερ μάρκετ, με τις συνολικές αγορές να φτάνουν τα 266 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους με 18% αύξηση πωλήσεων και στο τέταρτο τρίμηνο με 10% αύξηση πωλήσεων συγκριτικά με το 2021.

Με τον τζίρο των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ ωστόσο να σημειώνει αύξηση κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 -σε ποσοστό 15% και 153 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ- όπως και στις πωλήσεις κατά 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Convert Group, ο Σκλαβενίτης μένει σταθερός στον στρατηγικό σχεδιασμό του για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού του καταστήματος, που περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων e-hubs για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πελατών του, αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωση του eMarket. Η αλυσίδα μετρά ήδη 4 κέντρα διανομής παραγγελιών eMarket, ενώ μέσα στη χρονιά εγκαινίασε ένα νέο darkstore στην Κηφισιά.

Ο Σκλαβενίτης ξεκίνησε τελευταίος το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά κάλυψε γρήγορα το “χαμένο έδαφος” και οι αποφασιστικές κινήσεις που έκανε παράλληλα με την κυριαρχία που έχει ως ηγέτης στην αγορά του δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Έτσι και αλλιώς το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μικρό μέγεθος ακόμη σε σχέση με τον τζίρο στα φυσικά καταστήματα, δεν είναι κερδοφόρα δραστηριότητα αλλά είναι απαραίτητη ως διαθέσιμη επιλογή για τον πελάτη. Γιατί αυτή την στιγμή το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται μόνο για να κρατηθεί ο πελάτης στην μάρκα και για να “χτίσει” κάθε εταιρεία για το μέλλον.

Και ακριβώς αυτό είναι που έκανε την υπηρεσία να πετύχει, ότι ο Σκλαβενίτης σκέφτηκε τον πελάτη και όχι την κερδοφορία του, επένδυσε στον χρόνο εξυπηρέτησης που είναι μια μεγάλη πρόκληση και υπόσχεση προς τον πελάτη. Και δεν δίστασε να δώσει αυτή την υπόσχεση γιατί είχε αποφασίσει ότι θα την υλοποιήσει ακόμη και εάν το κόστος είναι μεγάλο να παραδίδεις σε 40-60 λεπτά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.