01 Μάι 2024
READING

Το Skroutz έγραψε τον μεγαλύτερο τζίρο στην ιστορία του και συνεχίζει τον καλπασμό

4 MIN READ

Το Skroutz έγραψε τον μεγαλύτερο τζίρο στην ιστορία του και συνεχίζει τον καλπασμό

Το Skroutz έγραψε τον μεγαλύτερο τζίρο στην ιστορία του και συνεχίζει τον καλπασμό

Με δυσκολία ίσως θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει κάποιο αρνητικό στοιχείο στην ανάπτυξη του Skroutz τα τελευταία χρόνια, ο καλπασμός του οποίου συνεχίζεται με τους ίδιους έντονους ρυθμούς. Η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει και το 2023 και εκτιμάται ότι φέτος θα παρουσιάζει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και σε σύγκριση με το 2022. 

Το 2022 όμως κατάφερε να κάνει ένα ακόμα άλμα στο τζίρο της φτάνοντας τα 75,4 εκατομμύρια ευρώ από 57,5 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021. Ωστόσο τα κέρδη μετά από φόρους ήταν μειωμένα στα 2,45 εκατ. ευρώ από 5,02 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στις δύο χρονιές. Σε ό,τι αφορά το τζίρο αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει πετύχει έως τώρα η επιχείρηση, η οποία αποτελεί τον ηγέτη στον τομέα των διανομών στην Ελλάδα.

Τι έφερε η νέα δραστηριότητα μεταφορών και αντικαταβολών

Ιδιαίτερα αποδοτική ήταν για το Skroutz η νέα δραστηριότητα των μεταφορών και αντικαταβολών. Συγκεκριμένα εμφάνισε βελτίωση κατά 172% καθώς από τα 7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 για την εταιρεία εκτοξεύθηκαν στα 19,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η βασική δραστηριότητα της εταιρείας, που είναι οι πωλήσεις υπηρεσιών, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 55 εκατ. ευρώ από 40,5 εκατ. ευρώ το 2021.

Στον τομέα του προσωπικού η Skroutz απασχολούσε στο τέλος της περασμένης χρονιάς 1.079 άτομα προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αυξάνοντας τον αντίστοιχο αριθμό του 2021 κατά 282 άτομα.

Τον Ιούλιο του 2022 η Skroutz προχώρησε στην απόκτηση του υπολοίπου 75% των μετοχών της Everypay με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 19,38 εκατομμύρια ευρώ με χρήση ιδίων κεφαλαίων καθώς και δανεισμού, ενώ περίπου την ίδια χρονική περίοδο απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Ecommerce Logistics, με δραστηριότητα στον τομέα των 3PL Logistics με τίμημα 191,25 χιλιάδες ευρώ, αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την παρουσία της στον τομέα της διανομής και του last mile. 

Η συνεργασία με τα My market

Στο πλαίσιο διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της πρόσφατα η Skroutz προχώρησε σε στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τα My market. Η συνεργασία σηματοδοτεί το νέο εγχείρημα της εταιρείας, το grocery shopping, και το επόμενο βήμα στην παροχή αγοραστικής εμπειρίας προς τους καταναλωτές.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ στόχος είναι έως και τα μέσα Οκτωβρίου να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις που εξυπηρετεί το e-shop των My market (Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καλαμάτα). Η αποστολή των προϊόντων γίνεται αποκλειστικά από το δίκτυο διανομής της αλυσίδας, ενώ προσφέρεται και δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 59 ευρώ.

Mέρος της στρατηγικής ανάπτυξης αποτελούν και τα έξυπνα lockers, όπου ήδη το καλοκαίρι ο αριθμός των σημείων αυτόνομης παραλαβής παραγγελιών είχε φτάσει τα 1.000, ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται μέρα με την ημέρα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο ή άλλες περιφερειακές πόλεις στους στόχους που έθεσε η Skroutz είναι η επέκτασή τηςς Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Πάτρα, Έδεσσα και Καλαμάτα. Η δραστηριοποίηση της εταιρείας με τα Skroutz Points ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, έχοντας καταφέρει να εξυπηρετήσει αρκετά περισσότερες του 1 εκατομμυρίου παραγγελίες έως και σήμερα με αυτόν τον τρόπο, ποντάροντας σημαντικά στην εξέλιξη του last mile σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πεδίο της αγοράς, όπως είναι το συγκεκριμένο. 

Μέσω του skroutz.gr. διατίθενται αυτή τη στιγμή περισσότερα από 8 εκατομμύρια κωδικοί προϊόντων, που αποτελούν προϊόν τη συνεργασίας με τουλάχιστον 8.000 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης. 

Τι ψώνισαν οι καταναλωτές

Πρόσφατα στοιχεία της Skroutz που αφορούν σε αγορές μέσα από το δημοφιλές marketplace για την περίοδο των εκπτώσεων έδειξαν ότι κατά την εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώθηκε στο τέλος του Αυγούστου, η αξία του μέσου καλαθιού ανέρχεται στα 50 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 24,44% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο εκπτώσεων του 2022. Οι κατηγορίες στις οποίες οι καταναλωτές ξόδεψαν κατά μέσο όρο τα περισσότερα χρήματα ήταν η τεχνολογία, η μόδα και τα hobby-αθλητισμός.

Η μόδα σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό αγορών με έκπτωση, για να ακολουθήσουν τα παιδικά-βρεφικά είδη και η τεχνολογία. Συνολικά το μέσο ποσοστό έκπτωσης κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι – κοντά στο 10% και για τις δύο περιόδους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.