16 Μάι 2024
READING

Τι συμβαίνει με το αλάτι της Ελλάδας;

4 MIN READ

Τι συμβαίνει με το αλάτι της Ελλάδας;

Τι συμβαίνει με το αλάτι της Ελλάδας;

Ο ρόλος του Υπερταμείου και του Kalas Group

Το Υπερταμείο ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την εξαγορά του 24,81% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., που κατείχε μέχρι πρότινος η Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Κάλας Α.Ε. Πρόκειται για 1.087.063 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας, με τίμημα 3.000.000 ευρώ. Μετά την εξαγορά αυτή, το Υπερταμείο πλέον κατέχει το 80% των μετοχών και καθίσταται στρατηγικός επενδυτής σε μια εταιρεία που εκμεταλλεύεται σχεδόν το σύνολο των αλυκών της χώρας.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της σημερινής διοίκησης της Kalas Group, υπό τον βασικό μέτοχο με 74,14% Μανώλη Καλαμαράκη, να αποεπενδύσει από τις Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., την εταιρεία που από το 2018 αποτελεί θυγατρική του Υπερταμείου, ανήκοντας στο Δημόσιο, με το υπόλοιπο 20% να παραμένει σε Δήμους.

Η Ελληνικές Αλυκές

Η Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. ιδρύθηκε το 1988 ως διάδοχο σχήμα της Αλυκαί Μεσολογγίου Α.Ε., που είχε ιδρυθεί το 1978 ως θυγατρική της ΕΛΕΒΜΕ Α.Ε., με στόχο την οικονομική εξυγίανση των βιώσιμων αλυκών μέσω εκμηχάνισης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας τους. Με την προσάρτηση και άλλων μικρότερων παραγωγικών μονάδων ο συνολικός αριθμός αλυκών που υπάγονται σήμερα στην εταιρεία ανήλθε σε οκτώ, με τη συμμετοχή της στην παραγωγή πρωτογενούς άλατος να ξεπερνά το 92%.

Από το 2004 η Κάλας Α.Ε. κατείχε ποσοστό 24,81% της εταιρείας, με το 55,19% να ελέγχεται από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., γνωστή ως Υπερταμείο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κάλας μένει εκτός των μεγαλύτερων αλυκών της χώρας, ενώ η Ελληνικές Αλυκές βρίσκεται μπροστά σε μια ευκαιρία να μετασχηματιστεί αφού το Υπερταμείο φιλοδοξεί να διερευνήσει τις επιλογές και να μπορέσει να αξιοποιήσει τη δυναμική της ελληνικής αγοράς.

Τα 101 χρόνια ιστορίας της Κάλας

Ήταν το 1922 όταν ο Εμμανουήλ Καλαμαράκης δημιούργησε στο Κουκάκι την βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος, η οποία μεταπολεμικά πέρασε στον Κωνσταντίνο Καλαμαράκη, ο οποίος έκανε μια επαναστατική για εκείνα τα χρόνια επιλογή, βγάζοντας το αλάτι από τον πάγκο του μπακάλη και βάζοντάς το σε μπουκάλι.

Η νέα παραγωγική μονάδα της Κάλας στο Μεσολόγγι ολοκληρώνεται το 1970, εποχή που η εταιρεία κυκλοφορεί στην αγορά το αλάτι ΗΡΑ σε διάφανο σακουλάκι. 22 χρόνια αργότερα ακολουθεί η μονάδα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και η Κάλας αποκατά πανελλαδικό δίκτυο διανομής. Είναι η δεκαετία που ισχυροποιείται στην παγκόσμια αγορά με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ λανσάρει το ΚΑΛΑΣ Χρυσό, το αλάτι Νίκη και το Κορωνίς.

Η τρίτη γενιά της οικογένειας Καλαμαράκη επένδυσε στις αρχές της νέα χιλιετίας σε νέες κατηγορίες τροφίμων και κυκλοφορεί το ΚΑΛΑΣ Fluor, το μοναδικό αλάτι με φθόριο, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη μετεξέλιξη της επιχείρησης σε όμιλο. Το 2005 βρήκε την εταιρεία να κάνει δυναμική είσοδο στο χώρο των σαλατών, μουστάρδας και dressing αποκτώντας το brand BEM, ενώ πέντε χρόνια αργότερα εξαγόρασε την Olympus Foods στη Νέα Έφεσο Πιερίας. Παράλληλα έθεσε σε λειτουργία το νέο κέντρο διανομής της στην ΒΙ.ΠΕ. Αυλώνα και άρχισε να δραστηριοποιείται και στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό συνεργατών της.

Ο όμιλος διαθέτει σήμερα δύο συγκροτήματα παραγωγής αλατιού στο Μεσολόγγι (μονάδα μηχανικού καθαρισμού και μονάδα κρυστάλλωσης), ένα συγκρότημα παραγωγής αλατιού στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ένα συγκρότημα παραγωγής σαλατών, μουστάρδας, μαγιονέζας και dressing στη Ν. Εφεσο Πιερίας, καθώς και τέσσερα κέντρα αποθήκευσης και διανομής ξηρού και ψυχρού φορτίου στη ΒΙ.ΠΕ. Αυλώνα Αττικής, στο Μεσολόγγι, στη Σίνδο και στην Πιερία. Επίσης διατηρεί ιδιόκτητες εκτάσεις στην Καλλονή και στον Πολιχνίτο της Λέσβου.

Η επιθυμία των εταίρων Μανώλη Καλαμαράκη, Φωτεινή Καλαμαράκη (με 13,58%) και Rotaprint Ο.Ε. (με 12,28%) να αποτελέσει ο όμιλος Κάλας τον στρατηγικό επενδυτή πουθα οδηγούσε το ελληνικό αλάτι στην επόμενη ημέρα, δεν ευόδωσε με αποτέλεσμα την αποεπένδυσή του. Παρά το γεγονός ότι το 2022 υλοποιήθηκαν οι περισσότερες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις που είχαν σχεδιαστεί το 2021, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά η εξωστρέφεια της εταιρείας με αύξηση του κύκλου εργασιών, η Ελληνικές Αλυκές πέρασε στον έλεγχο του Υπερταμείου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.