30 Απρ 2024
READING

Πώς η ΤΙΤΑΝ θα επιτύχει τους στόχους της για την “πράσινη” ανάπτυξη

4 MIN READ

Πώς η ΤΙΤΑΝ θα επιτύχει τους στόχους της για την “πράσινη” ανάπτυξη

Πώς η ΤΙΤΑΝ θα επιτύχει τους στόχους της για την “πράσινη” ανάπτυξη

Ο όμιλος βάζει στρατηγικές προτεραιότητες βιωσιμότητας

Με βάση τα πρόσφατα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ θέτει τις στρατηγικές προτεραιότητες για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δεσμευόμενος να εξελιχθεί σε έναν κορυφαίο προμηθευτή δομικών υλικών στις περιοχές που δραστηριοποιείται, παρέχοντας μακροπρόθεσμη αξία.

Ως μια διεθνής εταιρεία στον κλάδο των δομικών υλικών για κατασκευές και υποδομές, η ΤΙΤΑΝ δραστηριοποιείται ως επί το πλείστον στις Η.Π.Α., απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε πάνω από 25 χώρες, με ηγετική θέση στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με 120 χρόνια ιστορίας, ο όμιλος διατηρεί μια οικογενειακή κουλτούρα που προάγει το επιχειρηματικό πνεύμα, ενώ εργάζεται μεθοδικά με τους πελάτες του για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη με υπευθυνότητα και ακεραιότητα.  Για το λόγο αυτό έχει θέσει στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, οι οποίοι έχουν επικυρωθεί επιστημονικά από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi).

Ξεπερνώντας τα μεγέθη της προηγούμενης διετίας

Τα εξαμηνιαία κέρδη της ΤΙΤΑΝ όχι μόνο ξεπέρασαν κατά πολύ την αντίστοιχη περσινή επίδοση από τα 45,2 στα 110,9 εκατ. ευρώ, αλλά επιπλέον υπερέβησαν την κερδοφορία ολόκληρου του 2022 που κυμάνθηκε στα 109,7 εκατ. ευρώ, όπως και ολόκληρου του 2021 με 91,9 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις ύψους 117 εκατ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει το ίδιο διάστημα – κυρίως στις ΗΠΑ με στόχο την ανάπτυξη και τη μείωση κόστους, αλλά και στην Ελλάδα – ο όμιλος εστιάζει στις προοπτικές του δεύτερου φετινού εξαμήνου: στον αυξημένο όγκο παραγγελιών σε όλες τις αγορές με τιμές που δεν προβλέπεται να πέσουν, είτε λόγω της πολύ ισχυρής ζήτησης στις ΗΠΑ είτε λόγω του μεγάλου κόστους ρύπων στην Ευρώπη. Οι δε επενδυτικές κινήσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο

Αναδεικνύοντας τη δέσμευση του ομίλου στη βιωσιμότητα, τη στρατηγική ανάπτυξη και την καινοτομία, η ΤΙΤΑΝ προχώρησε τον Ιούνιο στην ολοκλήρωση της “πράσινης” επένδυσης ύψους 26 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο τσιμέντου στο Καμάρι Βοιωτίας, που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα των δράσεών του για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η επένδυση αφορούσε στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, μέσω της χρήσης νέας τεχνολογίας αιχμής, και την επιτυχή έναρξη λειτουργίας προασβεστοποιητή (pre-calciner).

Η ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας επιτρέπει στον όμιλο να διευρύνει περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα γκάμα προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά. Ταυτόχρονα, βελτιώνει την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου στο Καμάρι, αφού είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη δέσμευση του ομίλου για μείωση των εκπομπών CO2, καθώς αναμένει να επιτύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο του για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Το venture capital

Λίγες ημέρες αργότερα, ο όμιλος ανακοίνωσε τη venture capital πρωτοβουλία του, που αποσκοπεί στην προώθηση της καινοτομίας στο οικοσύστημα των κατασκευών. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, στοχεύει να επενδύσει έως 40 εκατ. δολάρια μεσοπρόθεσμα και να συνάψει συνεργασίες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής του στρατηγικής.

Έτσι προχώρησε σε επένδυση στη Zacua Ventures, ένα παγκόσμιο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων που επικεντρώνεται σε αρχικού σταδίου νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τη βιώσιμη κατασκευή και το οικιστικό περιβάλλον. Ενώ αύξησε την υπάρχουσα επένδυσή του στη Rondo Energy, μια νεοφυή επιχείρηση με έδρα τις ΗΠΑ, που πρωτοπορεί στις βιομηχανικές λύσεις θερμότητας με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Νέες στρατηγικές προτεραιότητες

Η ΤΙΤΑΝ βασίζει το λειτουργικό της μοντέλο σύμφωνα με αξιολόγηση επιδόσεων σε τοπικό επίπεδο και την γρήγορη υλοποίηση αποφάσεων. Ως εκ τούτου, έθεσε μια σειρά από στρατηγικές προτεραιότητες για την επίτευξη “πράσινης” ανάπτυξης κατά την περίοδο 2023-2026.

Ειδικότερα, την ενδυνάμωση του ομίλου μέσω ενίσχυσης της ισχυρής του θέσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέσω της βελτιστοποίησης της απόδοσης υποδομών και συστημάτων logistics, της διεύρυνσης των πωλήσεων και της ενίσχυσης των λειτουργικών μοντέλων σκυροδέματος και αδρανών υλικών σε όλες τις αγορές.

Επίσης, θα επιταχύνει τη διάθεση στην αγορά νέων “πράσινων” προϊόντων και άλλων τσιμεντοειδών υλικών, αναπτύσσοντας συνεργασίες και δυνατότητες για να επιτευχθή ηγετική θέση σε νέα υλικά και προϊόντα με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, επενδύοντας σε δραστηριότητες προμήθειας και εμπορίας τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και παρεμφερών προϊόντων.

Ενώ στους στόχους μέχρι το 2026, η ΤΙΤΑΝ περιλαμβάνει τη χρήση ψηφιακών και νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και την ανάπτυξη ενός λειτουργικού μοντέλου επόμενης γενιάς για τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πελατών, της αποδοτικότητας των πόρων και της παραγωγικότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.