02 Μάι 2024
READING

Οι ανατροπές του Μπάρμπα Στάθη στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων και γευμάτων

3 MIN READ

Οι ανατροπές του Μπάρμπα Στάθη στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων και γευμάτων

Οι ανατροπές του Μπάρμπα Στάθη στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων και γευμάτων

Τη ριζική μεταστροφή του τρόπου που αγοράζουμε λαχανικά αλλά και τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια η Μπάρμπα Στάθης, η οποία χρόνο με το χρόνο καταφέρνει να καινοτομεί, παρουσιάζοντας επιπλέον κωδικούς προϊόντων.

Ανταποκρινόμενη ακόμα πιο έντονα στους γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης καθημερινότητας, η εταιρεία έχει φέρει στην επιφάνεια εκτός από μία ευρεία γκάμα έτοιμων γευμάτων και αρκετά κατεψυγμένα λαχανικά, κομμένα και έτοιμα προς κατανάλωση, όπως για παράδειγμα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή σκόρδο. Και ίσως αρκετοί είναι αυτοί που συχνά αναρωτήθηκαν “γιατί να αγοράσω κατεψυγμένο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι;”. Και η απάντηση από την άλλη πλευρά στο συγκεκριμένο ερώτημα, βρίσκεται στο ότι πολλές φορές έχουμε ολόκληρο κρεμμύδι ή σκόρδο από το οπωροπωλείο σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας μας και συχνά το βλέπουμε να μένει για καιρό εκεί αχρησιμοποίητο και να βλαστίζει ή να χαλάει με το πέρασμα του χρόνου.

Δύο σχετικά ευτελή προϊόντα του πρωτογενή τομέα, τα οποία αποτελούν όμως το «α» και το «ω» για το σύνολο σχεδόν των συνταγών μαγειρικής. Κι έτσι, ενώ κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει μονότονο ή βαρετό να ψιλοκόβει το ξερό κρεμμύδι, ο Μπάρμπα Στάθης κατάφερε να το «σερβίρει» έτοιμο. 

Στα πρόσφατα λανσαρίσματα της εταιρείας είναι η σειρά «Επιλέγουμε», η οποία περιλαμβάνει σιτηρά και όσπρια και λαχανικά σε διαφορετικούς συνδυασμούς όπως λαχανικά, πλιγούρι με λαχανικά, φακές με λαχανικά και ρεβίθια με λαχανικά. Ωστόσο η ετιαρεία εισήλθε και στα φυτικά γεύματα με τη σειρά «360ο Plant Based meals», προσφέροντας προϊόντα όπως οι πατάτες Νάξου, οι κλασικές πατάτες, οι γλυκοπατάτες ή το ρύζι με δυνατότητα προετοιμασίας σε 10 λεπτά. Ισχυρό σημείο της γκάμας των προϊόντων είναι και η σειρά «Aς Μαγειρέψουμε», την οποία αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια με ελληνικές συνταγές λαδερών.

Η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στο χωράφι

Όμως η εταιρεία που έχει έδρα την βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι τυχαία η πρώτη δύναμη στον κλάδο των κατεψυγμένων προϊόντων στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της δυναμικής σχετίζεται με τις μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζουν οι αγρότες με τους οποίους συνεργάζεται σε όλη την Ελλάδα, εφαρμόζοντας βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή αλλά και την εγχώρια νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Προτεραιότητα όμως αποτελεί και ο σεβασμός του περιβάλλοντος με την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών. Έχοντας προχωρήσει στη δημιουργία και αξιοποίηση φωτοβολταϊκού σταθμού έρχεται, στην τριετία 2019-2022 έχει πετύχει ισοδύναμη μείωση της συνολικής κατανάλωσης  ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, της θερμικής ενέργειας κατά 37%, καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 42%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Με τζίρο στα 205,5 εκατομμύρια ευρώ και επενδύσεις τετραετίας 47 εκατ. ευρώ

Τη δύναμη που διατηρεί στην εγχώρια αγορά ο κυρίαρχος παίκτης που ονομάζεται Μπάρμπα Στάθης, δείχνουν και τα οικονομικά του αποτελέσματα. Το 2022 σε επίπεδο ομίλου κατάφερε να αυξήσει το τζίρο του κατά 20% και συγκεκριμένα κατά 34,2 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στα 205,5 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο EBITDA η μεγαλύτερη επιχείρηση κατεψυγμένων τροφίμων στην Ελλάδα άγγιξε τα 28,7 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 7,7% σε σύγκριση με το 2021 παρά τα αυξημ ένα κόστη που παρουσιάστηκαν σε επίπεδο ενέργειας, μεταφορικών αλλά και σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα.

Θα θυμίσουμε ότι εκτός από τον τομέα των κατεψυγμένων λαχανικών και γευμάτων, η Μπάρμπα Στάθης δραστηριοποιείται και στις κατεψυγμένες ζύμες με τις εταιρείες Αραμπατζής-Ελληνική Ζύμη και Χρυσή Ζύμη (Άλεσις ΑΒΕΕ). 

Την περσινή χρονιά ο όμιλος επένδυσε 7,8 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του τετραετούς επενδυτικού σχεδιασμού των ετών 2020-2024, όπου προβλέπονται συνολικές επενδυτικές δαπάνες 47 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που κατευθύνονται σε νέες γραμμής παραγωγής λαχανικών και προϊόντων ζύμης, συσκευαστικών μηχανών, αυτοματοποιημένων ψυγείων, μηχανών συλλογής και ηλιακών συλλεκτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.