01 Μάι 2024
READING

Μπορεί ο Μασούτης να “παίξει μπάλα στην Αθήνα”;

7 MIN READ

Μπορεί ο Μασούτης να “παίξει μπάλα στην Αθήνα”;

Μπορεί ο Μασούτης να “παίξει μπάλα στην Αθήνα”;

Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα συνεχίζει τις επενδύσεις και τις εξαγορές

Ξεπερνώντας κάθε στόχο που είχε θέσει για τη φετινή χρονιά, η Μασούτης εκτιμά ότι το 2023 θα ολοκληρωθεί με έναν κύκλο εργασιών κάπου 1,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ στη 47χρονη ιστορία της. Σε αυτά, δεν συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις του κρητικού ΣΥΝΚΑ, όπου η αλυσίδα κατέχει το 50% των μετοχών, με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 170 εκατ. ευρώ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφει η Μασούτης φέτος, κυμαίνεται στο 17,4%, σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη δηλαδή από το σύνολο της αγοράς που “τρέχει” με περίπου 9%, ενώ αναμένεται να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο σύνολο της χρονιάς. Το μισό αυτής της ανάπτυξης προέρχεται από υπάρχοντα σημεία και το άλλο μισό από τα νέα σημεία που προστέθηκαν πρόσφατα σε Αττική, νησιά του Αιγαίου (εξαγορά της δραστηριότητας της ΣΥΝΚΑ-πρώην Βιδάλης) και Κέρκυρα (πρώην Γαλαξίας-Δήμητρα και Mercato).

Τα μεγέθη

Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2022 διαμορφώθηκαν σε 924 εκατ. ευρώ και τα ΕΒΙΤ στα 8,5 εκατ. ευρώ, με την κερδοφορία να κινείται κάτω από το 1% επηρεασμένη από το ενεργειακό κόστος και τη συγκράτηση των τιμών. Συγκεκριμένα, το ενεργειακό κόστος που είχε η αλυσίδα πέρυσι ήταν υπερδιπλάσιο, φθάνοντας τα 33 εκατ. ευρώ, από 16 εκατ. ευρώ το 2021.

Η φετινή κερδοφορία επέστρεψε σε επίπεδα άνω του 1% του κύκλου εργασιών όμως η διοίκηση απέφυγε να πραγματοποιήσει κάποια πρόβλεψη, καθώς υπάρχει έντονη μεταβλητότητα και αστάθμητοι παράγοντες που την επηρεάζουν. Ενδεικτικά, το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει μέχρι τώρα κόστος που υπολογίζεται στα 5-6 εκατ. ευρώ, ενώ στο 1 εκατ. ευρώ εκτιμάται το κόστος των εκπτώσεων και των παροχών προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας.

Πέρυσι δε, η Μασούτης δέχτηκε ανατιμήσεις 13% από τους προμηθευτές και πέρασε το 9% στην τελική τιμή πώλησης, μειώνοντας τες κατά 4% και ενισχύοντας τις προωθητικές ενέργειες, πιέζοντας το περιθώριο κέρδους και συμπιέζοντας κατά συνέπεια την κερδοφορία.

Επενδύοντας στην οργανική ανάπτυξη

Η Μασούτης συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο με ετήσιες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό πιθανές εξαγορές που θα προκύψουν. Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο της κατάστημα στη Λαμία (Κύπρου 46), ενώ στα μέσα Νοεμβρίου, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του, το πρώτο κατάστημα Grand Mασούτης στην Aττική. Το κατάστημα θα βρίσκεται στη Γλυφάδα, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, θα διαθέτει χώρο πωλήσεων 2.000 τ.μ. σε δυο επίπεδα και πρόκειται για μία επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία και νέο κατάστημα στην Πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα, σε ιστορικό κτίριο της πόλης που ανακαινίστηκε και πρόκειται να φιλοξενεί και κατάστημα της Pepco.

Ένα μεγάλο μέρος των νέων επενδύσεων εξάλλου, αφορά την περιοχή της Αθήνας, όπου η εταιρεία θέλει να αναπτυχθεί με καταστήματα άνω των 2.000 τ.μ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δρομολογηθεί ένα ακόμη που βασίζεται στο concept που ενσωματώνει και την οικιστική χρήση και είχε υλοποιήσει η εταιρεία παλαιότερα, κατά την κατασκευή των Grand Μασούτης στη Χρυσούπολη Καβάλας και στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης – το υβριδικό project προγραμματίζεται για την περιοχή Τρεις Γέφυρες και αποτελεί επενδυτική κίνηση ύψους 17 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή καταστήματος Grand Μασούτης αλλά και δυο πολυκατοικιών με 110 συνολικά διαμερίσματα, τα οποία θα διατεθούν προς πώληση. Στόχος είναι να γίνουν οι πρώτες εκσκαφές φέτος τον Νοέμβριο και το κατάστημα να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2024.

“Ναι” στις εξαγορές

Η αλυσίδα εστιάζει το ενδιαφέρον της στις εξαγορές, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει κάποιο από τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απόκτηση της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η Μασούτης που αναπτύχθηκε και μέσα από τη συγκεκριμένη στρατηγική, σκοπεύει να προβεί σε εξαγορές που μπορεί να “σηκώσει” και οικονομικά και από άποψη διαχείρισης. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία διαψεύδει ότι τελεί υπό καθεστώς πώλησης, κάνοντας ευθεία αναφορά στα σενάρια περί διαπραγματεύσεων με την CVC.

Η σημασία της ιδιωτικής ετικέτας

Η αλυσίδα διατηρεί πλέον μερίδιο αγοράς της τάξης του 10% και κερδίζει συνεχώς επιπλέον μερίδια, χάρη στις κινήσεις ανάπτυξης που πραγματοποιεί, το κωδικολόγιο της που ανταποκρίνεται στις τάσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών και τις χαμηλές τιμές που προσφέρει, χάρη στις σημαντικές επενδύσεις της σε προωθητικές ενέργειες που έχουν αυξηθεί κατά 30%, αλλά και την πορεία των προϊόντων PL της.

Η Μασούτης διαθέτει δυο σειρές ιδιωτικής ετικέτας (“Mr. Grand” και “Aπό τον τόπο μας”), που καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης και η συνεισφορά τους στον τζίρο της αλυσίδας είναι μεγαλύτερη από εκείνη του μέσου όρου της αγοράς σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, πλέον προσφέρουν το 16% περίπου του τζίρου της Μασούτης, όταν το 2021 το ποσοστό αυτό κυμαινόταν περί του 14%. Οι δυο σειρές περιλαμβάνουν πάνω από 1100 προϊόντα, εκ των οποίων περισσότερα από το 85 % παράγονται στην Ελλάδα.

Μπορεί ο Μασούτης να “παίξει μπάλα στην Αθήνα”;

Το μεγάλο στοίχημα για τον Μασούτη πλέον, είναι η αγορά της Νότιας Ελλάδας, δηλαδή κυρίως η Αττική. Ουσιαστικά η εταιρεία έχει και “δεν έχει” παρουσία στην Αθήνα, μέχρι τώρα. Το κατάστημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης θα είναι επί της ουσίας, το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα όπου η εταιρεία θα μπορεί να παρουσιάσει το brand Μασούτης, το οποίο στη Θεσσαλονίκη είναι πλήρες και πολύ ποιοτικό, σε σχέση με τα μικρά καταστήματα που έχει μέχρι τώρα στην Αθήνα.

Ο Μασούτης μέχρι στιγμής στην Αθήνα ήταν με μια παρουσία “αμυντική”, κυρίως δηλαδή μικρά καταστήματα που δεν μπορούσαν να χτίσουν τη μάρκα, αλλά του έδιναν το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει παρουσία. Στη Θεσσαλονίκη είναι κυρίαρχος, αλλά με παρέα τον Σκλαβενίτη που έχει αντίστοιχη κυριαρχική θέση πλέον στην πόλη. Η στρατηγική κίνηση λοιπόν του Μασούτη, βάζει το παιχνίδι σε άλλο γήπεδο, σε αρχικό στάδιο βέβαια, με ένα κατάστημα αυτού του μεγέθους και “πατάει” πόδι στην Αθήνα με σοβαρό και “επιθετικό” τρόπο.

Και φαίνεται η συγκυρία να είναι καλή, γιατί η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει δυσκολίες, το My Market διατηρεί μια σταθερή θέση και ο Σκλαβενίτης κυριαρχεί. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή στην αγορά των σούπερ μάρκετ, εκτός από τον Σκλαβενίτη που είναι μια κατηγορία μόνος του, είναι να “πειστεί” το κοινό ότι μια μάρκα μπορεί να έχει ποιότητα χωρίς να είναι ακριβή. Το πρόβλημα δηλαδή που έχει η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία δεν μπορεί να κερδίσει μερίδια αφού η αντίληψη για αυτή είναι ότι είναι ακριβή. Σε αυτό το πεδίο λοιπόν, θα μπορούσε ο Μασούτης να κερδίσει μερίδια στην Αττική, παρουσιάζοντας ένα ποιοτικό concept καταστήματος που δεν θα “φωνάζει” ακριβό. Αυτή την διπολική διάσταση την έχει πετύχει ο Μασούτης στην Θεσσαλονίκη και τώρα έχει την ευκαιρία να δείξει ποιος είναι και στην Αθήνα.

Δεν θα είναι εύκολο γιατί θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη του δικτύου και δημιουργία νέου logistics center στην Αττική, όταν μεγαλώσουν οι ανάγκες για ταχύτερη και μεγαλύτερη αναπλήρωση προϊόντων στα καταστήματα. Για τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, μόνο η εταιρεία και συγκεκριμένα ο Γ.Μασούτης μπορεί να απαντήσει, πόσα χρήματα θα χρειαστούν και από που θα προέλθουν για να επενδυθούν, από τραπεζική χρηματοδότηση ή ίδια κεφάλαια.

Στο ερώτημα που τίθεται λοιπόν πλέον, εάν μπορεί ο Μασούτης να “παίξει μπάλα στην Αθήνα”, η απάντηση είναι ναι. Γιατί ο Μασούτης, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, έχει “παίξει καλή μπάλα στην έδρα του”, έχει καλό και ποιοτικό concept, καλό προπονητή και καλή ομάδα. Δεν μπορεί να πάρει πρωτάθλημα αλλά μπορεί να διεκδικήσει θέση στην πρώτη τετράδα. Εκείνοι που χρειάζεται να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στη σοβαρή και με πλήρες concept είσοδο του Μασούτη στην Αθήνα, είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος και το My Market. Οι λόγοι είναι αρκετοί, αλλά θα τους αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Κλείνοντας λοιπόν, μετά το Νοέμβριο και το άνοιγμα του Μασούτη στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα, πιθανά ξεκινά ένας νέος κύκλος “αγώνων” που προοδευτικά μπορούν να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις στη βαθμολογία από τις θέσεις 3-5. Κι αυτό, γιατί ο Σκλαβενίτης είναι μακράν πρώτος και πλέον είναι αδύνατο να διεκδικηθεί η πρώτη θέση από κάποιον άλλο, το Lidl είναι δεύτερο ή οριακά τρίτο και ο μόνος hard discounter. Συνεπώς τα “play offs” αφορούν ΑΒ Βασιλόπουλο, My Market και Μασούτη. Και σε αυτά, ο Μασούτης μάλλον δεν έχει να χάσει κάτι, παρά μόνο να κερδίσει.

Καλό νέο πρωτάθλημα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.