29 Απρ 2024
READING

Τί είναι τα “fandoms” και πώς κάνουν τις μάρκες μεγάλες

4 MIN READ

Τί είναι τα “fandoms” και πώς κάνουν τις μάρκες μεγάλες

Τί είναι τα “fandoms” και πώς κάνουν τις μάρκες μεγάλες

Η δύναμη της κοινότητας 

Στην υπερ-συνδεδεμένη ψηφιακή εποχή, τα brands προσπαθούν σκληρά να συνδεθούν πραγματικά με τους πελάτες τους και να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα πολλά μηνύματα. Στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν ανακαλύψει έναν ισχυρό σύμμαχο: τα fandoms. Με ένα ισχυρό μείγμα αμοιβαίου πάθους και κοινών ενδιαφερόντων, τα fandoms προσφέρουν στις μάρκες τη δυνατότητα για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους και να καλλιεργήσουν μια βαθύτερη σχέση με το κοινό τους.

Τι είναι, όμως, τα fandoms; Πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που ενώνονται από τον ενθουσιασμό τους για ένα κοινό ενδιαφέρον, όπως μια τηλεοπτική σειρά, ένα μουσικό συγκρότημα, μια σειρά βιβλίων, ένα άθλημα, ένα βιντεοπαιχνίδι ή οποιαδήποτε άλλη πτυχή του πολιτισμού. Το αμοιβαίο πάθος που μοιράζονται αυτά τα άτομα αποτελεί το θεμέλιο του fandom, οδηγώντας σε συζητήσεις, δημιουργικότητα και δέσμευση γύρω από το κοινό τους ενδιαφέρον, δηλαδή τη μάρκα.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι τα fandoms;

Τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό τον ενθουσιασμό και να συνδεθούν με τις κοινότητες μέσω των κοινών τους ενδιαφερόντων, προκειμένου να ενισχύσουν τη σχέση με τους καταναλωτές και να κάνουν τη σύνδεση με τη μάρκα τους ισχυρότερη.

Παραδείγματα οικοδόμησης brand fandoms στρατηγικής

– Lush: Συμμετοχή των πελατών στην παραγωγή προϊόντων

Η βρετανική εταιρεία καλλυντικών, Lush, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης που έχει η άμεση επικοινωνία με την καταναλωτική της βάση. Χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το Reddit, η Lush δημιούργησε τρόπους για να συνεισφέρουν οι θαυμαστές της ιδέες, σχόλια, ακόμη και προτάσεις προϊόντων. Απόδειξη της αφοσίωσής της στη συμμετοχή της κοινότητας ήταν μια πρόταση προϊόντος από ένα 10χρονο παιδί, που οδήγησε στη δημιουργία του πλέον περιζήτητου bath-bomb, “Toby’s Magic Cow bath bomb”. Κάνοντας τους πελάτες αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού της μάρκας, η Lush χτίζει ακόμη πιο ισχυρή σύνδεση μαζί τους.

– Lego: Σπάζοντας το καλούπι με τη συνδημιουργία

Τίποτα δεν προμήνυε ότι η Lego θα ενέπλεκε τους πελάτες της στο σχεδιασμό προϊόντων. Ωστόσο, η δημοφιλής εταιρεία παιχνιδιών διέκρινε το πάθος των ενήλικων υποστηρικτών της (γνωστών ως AFoL – Adult Fans of Lego) και μετατοπίστηκε από την απλή κατασκευή παιχνιδιών, στη συμμετοχή της κοινότητάς της στη διαδικασία. Η πρωτοβουλία “Lego Dreams”, η οποία επέτρεψε στους υποστηρικτές της να σχεδιάσουν, ακόμη και να ζωντανέψουν τα σχέδια των δημιουργιών τους στη Δανία, υπογραμμίζει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης.

Nike: Κατακτώντας το παιχνίδι του fandom στην αθλητική ένδυση

Η δημοφιλής εταιρεία αθλητικών ειδών αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα μάρκας που αξιοποιεί αποτελεσματικά τα fandoms. Δημιουργεί μοναδικές εμπειρίες γύρω από τον αθλητισμό και το gaming, διασφαλίζοντας ότι παραμένει πολιτισμικά σχετική με τους πελάτες της. Από το application της μάρκας μέχρι τις καθηλωτικές εμπειρίες στο metaverse (όπως η Airphoria στο Fortnite) και τη χρήση της τεχνολογίας AR για την παιχνιδοποίηση της εμπειρίας αγορών, η Nike ενσωματώνει με εξαιρετικό τρόπο στοιχεία fandom για να γοητεύσει το κοινό της.

Τί μαθαίνουμε από τα success stories

  • Δημιουργία αφηγήσεων: Οι μάρκες χρειάζεται να δημιουργούν ιστορίες που προσελκύουν τους ανθρώπους και κρατούν την προσοχή τους. Και αυτές οι ιστορίες χρειάζεται να μεταφέρουν ένα συνεπές μήνυμα, ανεξάρτητα από το πού και πώς μοιράζονται.

  • Αξιοποίηση των κοινωνικών πλατφορμών: Οι επιτυχημένες μάρκες προωθούν τις συνεργατικές προσπάθειες και ενθαρρύνουν το κοινό τους να νιώσει την αίσθηση του ανήκειν. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει εξειδικευμένες κοινότητες να εξελιχθούν σε ευρέως διαδεδομένα fandoms.
  • Κοινή δημιουργία με τους θαυμαστές: Η ενσωμάτωση των οπαδών στην ανάπτυξη μιας μάρκας μπορεί να ενισχύσει την αφοσίωση, όπως έδειξαν οι επικεφαλής σχεδιαστές της Lego που ξεκίνησαν ως νεαροί λάτρεις της μάρκας.

  • Έξυπνη αφήγηση: Η δημιουργία σαγηνευτικών αφηγήσεων μάρκας δεν απαιτεί πάντα τεράστιο προϋπολογισμό. Οι μάρκες μπορούν να μεγεθύνουν τον αντίκτυπό τους αν ευθυγραμμισθούν με τις υπάρχουσες τάσεις και ιστορίες της κοινότητας, ακόμη και με μικρότερο προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει ισότητα σε influencers άνδρες και γυναίκες;

Η εποχή της μονόδρομης επικοινωνίας των εμπορικών σημάτων ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, οι καταναλωτές θέλουν να αλληλεπιδρούν και να αισθάνονται ότι κάπου ανήκουν. Όπως έδειξαν η Lush, η Lego και η Nike, οι μάρκες που συνεργάζονται με την κοινότητά τους μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές βάσεις θαυμαστών και να κερδίσουν την αφοσίωση των πελατών τους. 

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.