01 Μάι 2024
READING

Ακόμη και το Πανεπιστήμιο του Harvard κάνει λάθη

3 MIN READ

Ακόμη και το Πανεπιστήμιο του Harvard κάνει λάθη

Ακόμη και το Πανεπιστήμιο του Harvard κάνει λάθη

Συνεχής επαγρύπνηση, μια επιτακτική ανάγκη 

Το Πανεπιστήμιο Harvard, γνωστό για την ακαδημαϊκή του αριστεία και τους επιφανείς αποφοίτους του, σπάνια βρίσκεται σε καταστάσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τη φήμη του. Στο πρόσφατο παρελθόν ωστόσο, αντιμετώπισε μια μάλλον απροσδόκητη και ασυνήθιστη πρόκληση που έθεσε την καταξιωμένη κληρονομιά του στο στόχαστρο των μέσων ενημέρωσης. Η ακούσια συμπερίληψη  του Theodore John Kaczynski, διαβόητα γνωστού ως Unabomber, σε μια έκδοση με άρθρα αποφοίτων τόνισε την απρόβλεπτη φύση του κινδύνου στη διαχείριση της φήμης, ακόμη και για τους κολοσσούς του ακαδημαϊκού χώρου.

To background

Κάθε πανεπιστήμιο εκτιμά τις σχέσεις του με τους αποφοίτους του, επαινώντας τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα των προηγούμενων φοιτητών. Το Harvard, στην προσπάθειά του να αναγνωρίσει και να καταγράψει τα επιτεύγματα της τάξης του 1962, έκανε ένα λάθος που θα κλόνιζε την αξιοσέβαστη φήμη του. Το γραφείο αποφοίτων, εν αγνοία του, δημοσίευσε την απάντηση του Theodore Kaczynski, ενός καταδικασμένου εγχώριου τρομοκράτη, στο “Harvard and Radcliffe Classes of 1962 – Fiftieth Anniversary Report”. Αυτή η αβλεψία προκάλεσε κατακραυγή και φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε ακόμα: Η ηγεσία έχει τους δικούς της, άγραφους κανόνες

Μαθήματα από το λάθος του Harvard

Διαχείριση της φήμης, μια ασύμμετρη απειλή

Κάθε οργανισμός και κάθε επιχείρηση έχουν τα επιτεύγματα και τις αποτυχίες τους. Ωστόσο, τα αρνητικά γεγονότα συχνά ρίχνουν μεγαλύτερες σκιές από ένα πλήθος θετικών γεγονότων. Παρά τον επιφανή κατάλογο των αποφοίτων του Harvard, που περιλαμβάνει προσωπικότητες με καταλυτική συνεισφορά στον κόσμο μας, μια και μόνο σχέση με μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα προκάλεσε δυσανάλογα αρνητική προσοχή. Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει την ασύμμετρη φύση της διαχείρισης της φήμης, όπου ένα αρνητικό γεγονός μπορεί να επισκιάσει πολλά θετικά.

Τα προειδοποιητικά σημάδια που συχνά παραβλέπονται

Παλαιότερα γεγονότα που συνέδεαν τη φοίτηση του Kaczynski στο Harvard με τις μετέπειτα ενέργειές του πέρασαν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητα από το ίδρυμα. Αυτά τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια θα έπρεπε να είχαν λειτουργήσει ως κόκκινες σημαίες, προτρέποντας το ίδρυμα να είναι πιο προσεκτικό στις συναλλαγές και τις συναναστροφές του με τον Unabomber. Η έγκαιρη αναγνώριση και η ανάληψη δράσης βάσει αυτών των ενδείξεων μπορεί συχνά να προλάβει μεγαλύτερες κρίσεις.

Διαβάστε ακόμα: Είναι ξεπερασμένες οι παραδοσιακές εταιρικές κλίμακες;

Ο κίνδυνος του εφησυχασμού

Συχνά, οι επανειλημμένες επιτυχίες μπορούν να δημιουργήσουν την αίσθηση του άτρωτου. Είναι εύκολο για τους οργανισμούς να αφεθούν σε ένα μοτίβο ρουτίνας και να θεωρήσουν τα πράγματα εύκολα και δεδομένα. Το προσωπικό του Harvard είχε την ευκαιρία να εντοπίσει και να προλάβει το σφάλμα που επρόκειτο να κάνει: από τη διασταύρωση των διευθύνσεων -καθώς ο Kaczynski έστειλε τη δημοσίευσή του από τη φυλακή- μέχρι τη σχολαστική εξέταση της έκθεσης. Η αποτυχία τους να το πράξουν, υποδεικνύει ένα επικίνδυνο, υπόγειο ρεύμα εφησυχασμού.

Αν και η δημοσίευση της επιστολής του Kaczynski ήταν ένα πλήγμα στη μακρόχρονη κληρονομιά του Harvard, χρησιμεύει ως υπενθύμιση των αδυναμιών που μπορούν να έχουν ακόμη και οι κολοσσοί. Το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία του να είναι κανείς πάντα σε εγρήγορση και προληπτικός στη διαχείριση κινδύνων. Τόσο οι οργανισμοί όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να διδαχθούν από αυτή την αβλεψία. Το γεγονός αποτελεί απόδειξη ότι η διαχείριση της φήμης είναι μια συνεχής διαδικασία, όπου ακόμη και μικρές παραλείψεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες. 

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.