15 Μάι 2024
READING

Από την ευγένεια στο σαμποτάζ, μια συγγνώμη δρόμος

3 MIN READ

Από την ευγένεια στο σαμποτάζ, μια συγγνώμη δρόμος

Από την ευγένεια στο σαμποτάζ, μια συγγνώμη δρόμος

Η δύναμη της στοχαστικής απολογίας

Οι ηγέτες εμπνέουν, ενδυναμώνουν και οικοδομούν ισχυρούς δεσμούς με τις ομάδες τους. Έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης που τους αναλογεί, συχνά υποκύπτουν στον εξής πειρασμό: απολογούνται για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων που δεν ελέγχονται από τους ίδιους. Έτσι, ενώ η απολογία είναι απαραίτητο συστατικό για την αναγνώριση του λάθους και την επίδειξη υπευθυνότητας, η υπερβολική χρήση της μπορεί να υπονομεύσει την ηγετική αξιοπιστία και να αμβλύνει τον αντίκτυπο της.

Η συνεχής χρήση του “συγγνώμη”, ακόμα και για ασήμαντα θέματα ή καταστάσεις που είναι πέρα από τις αρμοδιότητές τους, μπορεί να αποδυναμώσει το ηγετικό προφίλ. Μπορεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις αποφάσεις τους ή ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για πράγματα για τα οποία δεν ευθύνονται, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό τη θέση τους.

Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει την ηγεσία αποτελεσματική;

Η συγγνώμη ως ένδειξη αστικής ευγένειας

Είναι σημαντικό για τους ηγέτες να αναλογιστούν τις καταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιούν τη λέξη “συγγνώμη” και να αξιολογήσουν αντικειμενικά αν πραγματικά χρειάζεται ή έχει απλώς γίνει μια αυτόματη αντίδραση. Συχνά, οι κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές που έχει ο καθένας τον οδηγούν στην απολογία, αυτόματα, ως ένδειξη ευγένειας και καλοσύνης.

Η δύναμη της αυτοπεποίθησης

Η έκφραση ευγνωμοσύνης και η αναγνώριση μίας κατάστασης είναι δυνατές επιλογές, χωρίς την ανάγκη απολογίας. Στους ηγέτες παρουσιάζονται πολυάριθμες ευκαιρίες και προτάσεις. Το να μάθουν να λένε “όχι” όταν χρειάζεται είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της εστίασης και την ιεράρχηση των εργασιών. Αντί να απολογούνται για την άρνηση, πρέπει να επικοινωνούν την απόφασή τους με αυτοπεποίθηση, δείχνοντας παράλληλα την εκτίμησή τους για την ευκαιρία.

Η αξία της συγγνώμης 

Οι γνήσιες απολογίες θα πρέπει να επιφυλάσσονται για καταστάσεις στις οποίες έχουν πραγματικά συμβεί λάθη ή έχει προκληθεί ζημιά. Μια συγγνώμη που εκφράζεται με ειλικρίνεια έχει σημαντική αξία και αποδεικνύει το κατά πόσο ένας ηγέτης είναι δεσμευμένος στην προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση.

Διαβάστε ακόμα: Η δύναμη της “ευαίσθητης ηγεσίας”

Αγκαλιάζοντας την τρωτότητα και την ανάπτυξη

Η αποτελεσματική ηγεσία αγκαλιάζει την ευαλωτότητα ως δύναμη, αναγνωρίζοντας ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Δίνει έμφαση στη συνεχή ανάπτυξη και μάθηση μέσω των εμπειριών. Οι ηγέτες που αγκαλιάζουν την ευαλωτότητα αναγνωρίζουν τα λάθη τους ως πολύτιμες ευκαιρίες μάθησης και αναζητούν ενεργά ανατροφοδότηση για να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τις ηγετικές τους ικανότητες.

Οι προσεκτικές συγγνώμες αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των ισχυρών ηγετών που κατανοούν την ισορροπία μεταξύ ταπεινότητας και αυτοπεποίθησης. Αποφεύγοντας την παγίδα των συνεχών απολογιών και υιοθετώντας στοχαστικές εκφράσεις, οι ηγέτες μπορούν να ενισχύσουν το ηγετικό τους πρόσωπο και να καλλιεργήσουν ισχυρότερους δεσμούς με την ομάδα τους. Εξάλλου, το να είναι κανείς ισχυρός ηγέτης δεν σημαίνει ότι δεν κάνει ποτέ λάθη, αλλά ότι τα χειρίζεται με χάρη και ακεραιότητα.

 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.