01 Μάι 2024
READING

Public και Γερμανός κερδίζουν έσοδα και πελάτες από service και second hand συσκευές

4 MIN READ

Public και Γερμανός κερδίζουν έσοδα και πελάτες από service και second hand συσκευές

Public και Γερμανός κερδίζουν έσοδα και πελάτες από service και second hand συσκευές

Διαδοχικές επενδύσεις από τους δύο μεγάλους παίκτες λιανικής, Public και Γερμανό, στον τομέα της ανακατασκευής συσκευών καθώς και στην επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών, αποτελούν τα τελευταία χρόνια μεταξύ των βασικών τομέων που τοποθετούνται.

Στην περίπτωση της Public η επένδυση με την απόκτηση μετοχικού ποσοστού στην εταιρεία επισκευής και αποκατάστασης ηλεκτρονικών συσκευών και ειδικότερα προϊόντων κινητής τηλεφωνίας, αποτελεί μία από τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ήρθαν να ενισχύσουν σημαντικά τη δραστηριότητα της επιχείρησης. Η συνύπαρξη μετοχικά με τον ιδρυτή της iRepair, Chris Humbert, με μοιρασμένα ποσοστά 50-50 στην εταιρεία, έφερε τα iRepair στα καταστήματα Public, ενδυναμώνοντας δραστικά την εξυπηρέτηση πελατών των καταστημάτων της Public. 

Περισσότεροι από 140 ειδικοί της iRepair experts, μεταξύ των οποίων εξειδικευμένοι τεχνικοί με πάνω από 16 χρόνια εμπειρίας, είναι στη διάθεση των πελατών, προσφέροντάς τους υποστήριξη και συμβουλές. Μεταξύ των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι αυτές της τεχνικής υποστήριξης και επισκευής συσκευών τεχνολογίας με επίκεντρο τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές. Στον ένα χρόνο συνεργασίας Public και iRepair που συμπληρώθηκε την περασμένη άνοιξη τα 24 κέντρα iRepair εντός των καταστημάτωνPublic, εκ των οποίων 21 στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι πραγματοποίησαν περισσότερες από 150.000 επισκευές, εκ των οποίων η μία στις δύο γίνεται εντός 24 ωρών, γεγονός που οδήγησε σε τριπλασιασμό της ικανοποίησης των πελατών. Η Public όμως δεν έμεινε μόνο στον τομέα της επισκευής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε γνωστό ότι ξεκινάει να διαθέτει ανακατασκευασμένες συσκευές iPhone και laptop τεχνολογίας «second go», που ξαναφτιάχτηκαν από τους τεχνικούς της iRepair. Πρόκειται για μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά. Το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς Refurbished Smartphones (ανακατασκευασμένα έξυπνα κινητά τηλέφωνα) εκτιμήθηκε σε 76,45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και αναμένεται να φτάσει περίπου τα 185,89 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2032, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 11,2% μεταξύ των ετών 2023 και 2032. Η δυναμική της αγοράς ανακαινισμένων smartphone επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Σημειώνεται ότι το άνοιγμα και η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων στους καταναλωτές που αγοράζουν φθηνότερα τα προϊόντα, καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να δώσουν ζωή σε μέχρι πρότινος παροπλισμένες συσκευές, ενώ συμβάλλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος με μικρότερο όγκο απορριμμάτων που προέρχονται από τα εξαρτήματα των προϊόντων αυτών και την βιομηχανία κατασκευής τους.

Ηγετική θέση για τον Γερμανό στο service συσκευών

Από την πλευρά της η αλυσίδα Γερμανός που ανήκει στον όμιλο ΟΤΕ, έχει επενδύσει σε νέο επισκευαστικό κέντρο. Από πλευράς επιδόσεων, το 2022, διατηρήθηκε η ηγετική θέση της στην αγορά των επισκευών, τόσο ως κύριος προορισμός για service κινητού, αλλά και ως κύριος προορισμός για service προϊόντων τεχνολογίας, όπου το 17% των καταναλωτών επιλέγουν την Γερμανό για το service του κινητού τους και αντίστοιχα το 14% για το service προϊόντος τεχνολογίας, σημειώνοντας αύξηση κατά 2 μονάδες. Η άμεση επισκευή και εξυπηρέτηση του πελάτη διατηρήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα μέσω της υπηρεσίας G instant repair, με το 65% των βλαβών να επισκευάζονται άμεσα εντός του καταστήματος. 

Επιπλέον, αυξήθηκαν οι προϊοντικές κατηγορίες στις οποίες υποστηρίζεται το service από 11 σε 14, με την προσθήκη τριών νέων: αξεσουάρ κινητών, αξεσουάρ laptop και desktop, καθώς και δικτυακά προϊόντα, διευρύνοντας έτσι το εύρος των κατηγοριών για τις οποίες η γνωστή αλυσίδα τεχνολογίας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες εξουσιοδοτημένου service. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν καμπάνιες όπου οι πελάτες επωφελήθηκαν με προσφορές μέσω των καταστημάτων στις υπηρεσίες του εξουσιοδοτημένου service. Αφορούσαν τόσο το service κινητού, που συνιστά βασική κατηγορία, και επιπλέον στηρίχθηκαν νέες κατηγορίες, όπως προσφορές σε επισκευές wearables για τις οποίες αναπτύχθηκε inhouse service το 2021, μέσω του νέου επισκευαστικού κέντρου G service center. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο λανσαρίστηκε η νέα υπηρεσία G Warranty Plus που αφορά στην επέκταση εγγύησης συσκευών, ακόμα μία υπηρεσία με στόχο την ενίσχυση της σχέσης με τον πελάτη Η συγκεκριμένη υπηρεσία καθώς και η G Insurance, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα καταστήματα του δικτύου Γερμανός. Επιπλέον, η Γερμανός κατάφερε να γίνει επίσημος πάροχος για επισκευή iPhone από την Apple, αποκτώντας έτσι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για επισκευή με γνήσια ανταλλακτικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.