03 Μάι 2024
READING

Ανακαλύπτοντας το δημιουργικό πνεύμα της LEGO

3 MIN READ

Ανακαλύπτοντας το δημιουργικό πνεύμα της LEGO

Ανακαλύπτοντας το δημιουργικό πνεύμα της LEGO

Οι εργαζόμενοι της LEGO μοιράζονται τα μυστικά της δημιουργικότητας

Στη γοητευτική πόλη Billund της Δανίας βρίσκεται το επίκεντρο της δημιουργικότητας: τα κεντρικά γραφεία της LEGO. Ενώ ο κόσμος παίζει και χτίζει με τουβλάκια LEGO εδώ και δεκαετίες, οι εσωτερικές λειτουργίες που τροφοδοτούν το εφευρετικό πνεύμα της μάρκας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο παρασκήνιο. Τώρα, μέσω μιας πρωτοποριακής συνεργασίας μεταξύ του αμερικανικού εκδοτικού οίκου, Chronicle Books, και της LEGO, αυτές τις πολυπόθητες δημιουργικές γνώσεις αποκαλύπτονται σε όλους.

Όταν η ομάδα της Chronicle Books πάτησε για πρώτη φορά το πόδι της στα γραφεία της LEGO στο Billund, δεν είδε απλώς μια εταιρεία – έγινε μάρτυρας μιας ζωντανής απόδειξης της δύναμης του παιχνιδιού. Σε αντίθεση με τα τυπικά εταιρικά περιβάλλοντα, οι χώροι συγκέντρωσης της LEGO διέθεταν μπολ με τούβλα, ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους να “σκέφτονται με τα χέρια τους”. Αυτή η ατμόσφαιρα συνεχούς καινοτομίας προκάλεσε ένα φλέγον ερώτημα: Πώς οι εργαζόμενοι της LEGO αξιοποιούν τις πηγές της δημιουργικότητάς τους;

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η LEGO εγκαταλείπει τα σχέδιά της για ανακυκλωμένα παιχνίδια;

Απομυθοποιώντας τη μαγεία: Η μοναδική έρευνα της Chronicle

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, η Chronicle και η LEGO ξεκίνησαν ένα μοναδικό έργο. Αντί να διεξάγει παραδοσιακές συνεντεύξεις, η Chronicle έστειλε μια τετράδα ερωτήσεων στους υπαλλήλους της LEGO, που εκτείνονται από το Billund σε κάθε παγκόσμιο προάστιο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τα προσωπικά κίνητρα, τις ευχάριστες αναμνήσεις από τη δημιουργικότητα, τα διδάγματα από την ανεμπόδιστη φαντασία των παιδιών και τις καθημερινές τελετουργίες που κρατούν τη δημιουργική τους ενέργεια σε εγρήγορση.

Ενώ οι προσδοκίες ήταν συγκρατημένες, η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική. Οι εργαζόμενοι της LEGO, ανεξάρτητα από τους ρόλους τους -είτε στις πωλήσεις, την παραγωγή είτε στην επικοινωνία- μοιράστηκαν ιδέες που έδειξαν ότι η δημιουργικότητα δεν είναι το πεδίο εφαρμογής μόνο των “δημιουργικών” ρόλων. Κάθε απάντηση επανέλαβε ότι η δημιουργικότητα είναι καθολική και μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία και την ευτυχία σε κάθε τομέα.

Μια καινοτόμος προσέγγιση

Αντί της παραδοσιακής μορφής ενός βιβλίου, η Chronicle επέλεξε να παρουσιάσει αυτόν τον πλούτο των γνώσεων σε μια τράπουλα 78 καρτών με την ονομασία “How We Create”. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην πεποίθηση ότι ενώ τα βιβλία συχνά ενθαρρύνουν το γρήγορο ξεφύλλισμα σελίδων, μια τράπουλα επιτρέπει στους ανθρώπους να ασχοληθούν με το περιεχόμενο με έναν πιο στοχαστικό και προσωπικό τρόπο.

Χωρισμένη σε πέντε προσεκτικά επιμελημένες ενότητες, κάθε κάρτα στην τράπουλα είτε αφηγείται μια ιστορία, είτε παρέχει μια προτροπή, είτε μεταδίδει μια σοφία. Είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό εργαλείο – είναι μια πρόσκληση για προβληματισμό, καθορισμό στόχων και ενίσχυση της δημιουργικότητας. Αντλώντας έμπνευση από τα σετ LEGO στις αίθουσες συνεδριάσεων του Billund, οι κάρτες περιλαμβάνουν προτάσεις κατασκευής, υπογραμμίζοντας τη συμβιωτική σχέση μεταξύ παιχνιδιού και φαντασίας.

Διαβάστε ακόμα: Το παιχνίδι των ενηλίκων με LEGO κάνει καλό στην ψυχική υγεία;

Έμπνευση για τον κόσμο

Στο αχανές τοπίο των εμβληματικών εμπορικών σημάτων, η LEGO κατέχει μια μοναδική και απαράμιλλη θέση. Αυτή η τράπουλα αποτυπώνει το πνεύμα της μάρκας που, εδώ και δεκαετίες, υπερασπίζεται τη φαντασία, την καινοτομία και την απόλυτη χαρά της δημιουργίας.

Το “How We Create” δεν είναι απλώς μια αντανάκλαση του δημιουργικού πνεύματος της LEGO, αλλά και ένας οδηγός για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν, να προωθήσουν και να επεκτείνουν τη δική τους δημιουργικότητα. Όπως τα τουβλάκια LEGO έχουν πυροδοτήσει τη φαντασία σε όλες τις γενιές, αυτή η τράπουλα υπόσχεται να εμπνεύσει τα δημιουργικά μυαλά σε όλο τον κόσμο.


Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.