02 Μάι 2024
READING

Το Smart Park στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή

3 MIN READ

Το Smart Park στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή

Το Smart Park στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή

Το Smart Park αλλάζει χέρια και περνά στην ιδιοκτησία της Trade Estates του ομίλου Φουρλή μετά την την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την Reds (θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ), για την αγορά του 100% των μετοχών της «Γυαλού Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορικών Τουριστικών Δραστηριοτήτων & Εκμετάλλευσης Ακίνητων» (η «Γυαλού Μ.Α.Ε.») ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας του Smart Park

Η συγκεκριμένη επένδυση της Trade Estates εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας στον τομέα των εμπορικών πάρκων και κέντρων Logistics συνεχίζοντας μια σειρά από προηγούμενες επενδύσεις. Είναι μια τάση σε παγκόσμιο επίπεδο η οποία έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα με μικρότερες επενδύσεις σε εμπορικά πάρκα με ένα μείγμα μερικών μεγάλων καταστημάτων, σούπερ μάρκετ , καταστημάτων μόδας και ειδών σπιτιού.

Η εξαγορά του Smart Park βάζει την Trade Estates ακόμη πιο δυνατά σε αυτή την αγορά και της δίνει την δυνατότητα να μεγαλώσει το portfolio των επενδυσεών της. Το Smart Park βρίσκεται στη θέση Γυαλού, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα-Γυαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος», στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος και εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης. Οι εμπορικές του επιφάνειες είναι κατά 100% μισθωμένες σε μεγάλες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα.

Η Trade Estates, ο βραχίονας real estate του ομίλου Fourlis, ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 185 εκατ. ευρώ, το οποίο στο τέλος του 2021 είχε διαμορφωθεί στα 215 εκατ. ευρώ. Το 2022 έκλεισε στα 300 εκατ. ευρώ με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα. Και πριν κλείσει το εφτάμηνο της φετινής χρονιάς, η εταιρεία απέκτησε τρία νέα ακίνητα εμπλουτίζοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της, ανεβάζοντας την αξία σε 330 εκατ. ευρώ.

Η δημιουργία των εμπορικών κέντρων που δημιουργεί η Trade Estates βασίζεται στη λογική του value retailing, δηλαδή την τοποθέτηση ενός καταστήματος λιανικής ως ένα σημείο στο οποίο οι καταναλωτές λαμβάνουν μεγαλύτερα συνολικά οφέλη σε σχέση με το κόστος από ό,τι στα καταστήματα των ανταγωνιστών. Η Trade Estates επιλέγει να δημιουργεί συνέργειες τέτοιες, οι οποίες ευνοούν την διενέργεια προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα των επιχειρήσεων που μισθώνουν τους χώρους στα εμπορικά της πάρκα. Στις μάρκες που βρίσκονται στους χώρους που μισθώνει, περιλαμβάνονται brands συχνά πολυεθνικού χαρακτήρα με αναγνωρίσιμο και προσιτό προϊόν.

Πριν λίγες εβδομάδες ο Όμιλος Fourlis και το Latsco Family Office ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας για τη συμμετοχή της Latsco Hellenic Holdings Sarl στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμένα, η Latsco Hellenic Holdings Sarl απέκτησε το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, απο την εταιρεία TRADE LOGISTICS ABEE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Fourlis έναντι ποσού €8.000.000.Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκει κατά 83,9% στον Όμιλο Fourlis και κατά 11,9% στην Autohellas του Ομίλου Βασιλάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Trade Estates ΑΕΕΑΠ είναι στη διαδικασία εισόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς, διαδικασία που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Η αγορά των εμπορικών ακινήτων έχει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα αφού ελληνικοί άλλα και Πολυεθνικοί όμιλοι επενδύουν τα τελευταία χρόνια με ένταση βασιζόμενοι στις χαμηλές αποτιμήσεις που υπήρχαν αλλά κυρίως στις υπεραξίες που θα δημιουργηθούν με την ωρίμανση αυτής της αγοράς. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ο όμιλος Φουρλή θα συνεχίσει την πορεία του στην αγορά των εμπορικών ακινήτων και πως οι υπόλοιποι “παίκτες” θα αντιδράσουν στην γρήγορη και μελετημένη ανάπτυξη του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.