02 Μάι 2024
READING

Ποιες είναι οι τάσεις των φετινών εορταστικών αγορών;

4 MIN READ

Ποιες είναι οι τάσεις των φετινών εορταστικών αγορών;

Ποιες είναι οι τάσεις των φετινών εορταστικών αγορών;

Influencers, προσφορές και πρώιμες αγορές καθορίζουν τη σεζόν

Η εορταστική περίοδος πλησιάζει και οι retailers, οι influencers και οι καταναλωτές ετοιμάζονται για αυτό που προβλέπεται να είναι ένας συναρπαστικός μαραθώνιος αγορών. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης, Ziff Davis, αποκαλύπτει τις κορυφαίες τάσεις που θα διαμορφώσουν το τοπίο των εορταστικών αγορών.

Αναζητώντας έμπνευση

Οι holiday shoppers, όπως ονομάζονται στην Αμερική, αναζητούν τα τέλεια δώρα από νωρίς φέτος, με το 96% αυτών να αναζητούν έμπνευση ήδη από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Πού αναζητούν αυτή την έμπνευση;

Διαβάστε ακόμα: Επιστρέφουν οι καταναλωτές στα εμπορικά κέντρα;

Η πλειοψηφία, το 55%, στηρίζεται στις δοκιμασμένες συμβουλές των φίλων και της οικογένειας, εκτιμώντας τις προσωπικές τους συστάσεις. Ωστόσο, η γοητεία των καταστημάτων δεν έχει ξεθωριάσει εντελώς, με το 46% των καταναλωτών να εξακολουθούν να γοητεύονται από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Παράλληλα, η ψηφιακή εποχή εξασφαλίζει ότι το 45% στρέφεται σε ιστότοπους και retail apps για τις αγορές του.

Σε αυτό το αλληλένδετο τοπίο του προσωπικού και του ψηφιακού, η επιρροή των διαδικτυακών προσωπικοτήτων στέκεται ψηλά. Το εντυπωσιακό ήμισυ των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναγνώρισε την επιρροή των influencers στις αγοραστικές τους επιλογές. Επιπλέον, σχεδόν το 44% πρόκειται να δράσει βάσει αυτής της επιρροής, προετοιμάζοντας την αγορά προϊόντων που έχουν λάβει τη σφραγίδα έγκρισης των influencers αυτή την εορταστική περίοδο.

Το ακαταμάχητο δέλεαρ των προσφορών

Οι ιστότοποι προσφορών έχουν γίνει η σύγχρονη σειρήνα για τους καταναλωτές. Το συντριπτικό 85% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέες μάρκες ή προϊόντα αν εντοπίσουν μια “ακαταμάχητη” προσφορά.

Το 69% των καταναλωτών είναι πιο πρόθυμοι να ολοκληρώσουν μια αγορά όταν δελεάζονται από μια προσφορά επιστροφής χρημάτων, γεγονός που αποδεικνύει τη μαγνητική έλξη της άμεσης εξοικονόμησης. Αλλά η αναζήτηση μιας ευκαιρίας δεν σταματά εκεί. Ένα σημαντικό 82% αναζητά ενεργά στην αγορά πιθανές ευκαιρίες εξοικονόμησης πριν δεσμευτεί για οποιαδήποτε αγορά. Αυτή η λιτότητα αντανακλάται περαιτέρω από το 67% των holiday shoppers που συγκρίνουν σχολαστικά τις τιμές σε τουλάχιστον δύο καταστήματα λιανικής πώλησης, διασφαλίζοντας ότι παίρνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα χρήματά τους.

Και όταν αυτοί οι έμπειροι καταναλωτές εντοπίζουν μια καλή ευκαιρία, ενεργούν γρήγορα. Πράγματι, τα δύο τρίτα προχωρούν αμέσως σε αγορά αφού εντοπίσουν μια ευνοϊκή προσφορά.

Early Birds Catch the Deals

Η αναβλητικότητα είναι ντεμοντέ αυτή την περίοδο των διακοπών. Ένα σημαντικό ποσοστό 83% σχεδιάζει να ξεκινήσει τις αγορές του πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Μάλιστα, ένα άκρως προληπτικό 15% ξεκινάει τις αγορές του τον Αύγουστο ή και νωρίτερα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η δυναμική αυξάνεται με το 20% να κάνει τις επιλογές του για τις γιορτές. Ο ρυθμός εντείνεται τον Οκτώβριο, τραβώντας την προσοχή του 29% των καταναλωτών. Καθώς μπαίνει ο Νοέμβριος, λίγο πριν τις γιορτές των Ευχαριστιών, το 19% γεμίζει ενεργά τα καλάθια του. Ωστόσο, η γοητεία των προσφορών μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και η επικείμενη εορταστική βιασύνη δεν περνούν απαρατήρητες, προσελκύοντας επιπλέον 18% των καταναλωτών.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν τους καταναλωτές σε πρόωρες αγορές; Ένα σημαντικό 60% επιλέγει αυτή την προσέγγιση για να κατανείμει στρατηγικά τον προϋπολογισμό του, επιλέγοντας αγορές σε χρονικά διαστήματα για να ανακουφίσει την οικονομική πίεση. Επιπλέον, το 51% δίνει προτεραιότητα στις έγκαιρες παραγγελίες για να εγγυηθεί ότι τα προϊόντα του θα φτάσουν εγκαίρως.

Διαβάστε ακόμα: Gen Z, Gen X, Millennials και Boomers: Πώς ψωνίζει κάθε γενιά

Στρεσογόνοι παράγοντες αγορών για το 2023

Όσο μαγευτική κι αν είναι η εορταστική περίοδος, δεν στερείται των προκλήσεών της. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το άγχος της αύξησης των τιμών, που απασχολεί το 52% των καταναλωτών. Όχι πολύ πιο πίσω, το 48% φοβάται την αναπόφευκτη φασαρία του πλήθους στα καταστήματα, ενώ το 46% παλεύει με το να χωρέσει τις επιθυμίες του στα όρια του προϋπολογισμού. Το ενδεχόμενο έλλειψης αποθεμάτων είναι επίσης μεγάλο, καθώς ανησυχεί το 41% των πρόθυμων καταναλωτών.

Τι μάθαμε από την έρευνα

Με λίγα λόγια, η περίοδος εορταστικών αγορών του 2023 θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους influencers, θα οδηγηθεί από τις προσφορές και θα χαρακτηρίζεται από πρώιμη έναρξη. Οι έμποροι λιανικής πώλησης καλά θα κάνουν να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις τάσεις για να κατακτήσουν το μέγιστο μερίδιο αγοράς.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.