02 Μάι 2024
READING

Τα food trends του 2024

7 MIN READ

Τα food trends του 2024

Τα food trends του 2024

Μια ματιά στο τοπίο των τροφίμων και των ποτών

Το γαστρονομικό τοπίο εξελίσσεται διαρκώς. Με τους σεφ να διευρύνουν τα όρια και τους καταναλωτές να δοκιμάζουν νέα πράγματα, οι τάσεις στα τρόφιμα αποτυπώνουν ένα αρμονικό μείγμα νοσταλγίας και καινοτομίας. Από τα κορυφαία εστιατόρια μέχρι τις κουζίνες των σπιτιών μας, οι τάσεις στο φαγητό εστιάζουν τώρα στο να είναι υγιεινό, φιλικό προς το περιβάλλον και εμπνευσμένο από παγκόσμιες γεύσεις.

Η άνοδος της αστικής γεωργίας

Οι αστικές περιοχές, που κάποτε ήταν γεμάτες μπετόν και κτίρια, τώρα γεμίζουν με καταπράσινους βρώσιμους κήπους. Οι άνθρωποι καλλιεργούν τρόφιμα παντού, από άδεια οικόπεδα μέχρι μπαλκόνια διαμερισμάτων. Αυτή η αλλαγή όχι μόνο καταπολεμά την έλλειψη τροφίμων στις πόλεις, αλλά και υποστηρίζει την τοπική και φιλική προς την κοινότητα καλλιέργεια.

Κουζίνα με συνείδηση του κλίματος

Η βιωσιμότητα στην εστίαση δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το 2024 θα δούμε τη βαθύτερη ενσωμάτωσή της στα καθημερινά γεύματα. Από τα συστατικά που καλλιεργούνται με υπευθυνότητα μέχρι τις plant-based επιλογές και την αύξηση των πηγών πρωτεΐνης που δεν προέρχονται από κρέας, η έμφαση δίνεται στο να τρώμε καλά και να φροντίζουμε ταυτόχρονα τον πλανήτη.

Επιστροφή στην ηθική εκτροφή των ζώων

Καθώς οι εργοστασιακές φάρμες αντιμετωπίζουν επικρίσεις, παρατηρείται μια αξιοσημείωτη στροφή προς το κρέας και τα αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους. Αυτά τα ηθικά εκτρεφόμενα ζώα υπόσχονται όχι μόνο υψηλότερη ποιότητα τροφής, αλλά και μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι τρώνε λιγότερο κρέας, είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για καλύτερη ποιότητα σε μικρότερες ποσότητες.

Ένα τροπικό γαστρονομικό ταξίδι

Το 2024 είναι η χρονιά των τροπικών γεύσεων, αναμειγνύοντας τα καθημερινά πιάτα με μια πινελιά εξωτικού. Πιάτα όπως τα μακαρόνια με κάρυ καρύδας και το ριζότο με ανανά έγιναν πολύ δημοφιλή, φέρνοντας στο τραπέζι ένα άρωμα θάλασσας και καλοκαιρινών διακοπών.

Διαβάστε ακόμα: Έρχεται το τέλος του plant-based meat;

Reducetarian Eating

Απομακρυνόμενο από τις ακραίες δίαιτες, το 2024 υιοθετεί το κίνημα της μειωτικής διατροφής (reducetarian). Δεν πρόκειται για την πλήρη εγκατάλειψη του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά μάλλον για την κατανάλωσή τους με μέτρο. Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα, απολαμβάνοντας παράλληλα μια ποικίλη διατροφή.

Η απλότητα του “Girl Dinner”

Γεννημένο από τους ψηφιακούς χώρους του TikTok, το “κοριτσίστικο δείπνο” είναι ένα διατροφικό στυλ που βασίζεται στη χαμηλή προσπάθεια και την υψηλή ικανοποίηση. Είναι για εκείνες τις φορές που το μαγείρεμα μοιάζει με αγγαρεία, προσφέροντας αντί γι’ αυτό έναν μίνι μπουφέ από αγαπημένα μας φαγητά.

Το βούτυρο έχει την τιμητική του

Το 2024 δεν αντιμετωπίζει το βούτυρο ως ένα απλό άλειμμα, αλλά σαν καμβά μαγειρικής τέχνης. Εμπνευσμένοι από μια viral τάση του TikTok, οι πίνακες από βούτυρο (Butter Boards) έχουν αναδειχθεί ως ένας ελκυστικός τρόπος διασκέδασης. Πρόκειται για ξύλινες σανίδες που αλείφονται με βούτυρο και στολίζονται με μια σειρά από γαρνιτούρες, από φρέσκα μούρα με ξύσμα εσπεριδοειδών, βρώσιμα λουλούδια και μέλι, μέχρι τραγανό μπέικον και ψητό σκόρδο.

Αναβαθμίζοντας τις κονσέρβες θαλασσινών

Το ταπεινό ψάρι σε κονσέρβα αποκτά φέτος μια γκουρμέ μεταμόρφωση. Αντλώντας έμπνευση από τις ισπανικές κονσέρβες -που φημίζονται για την κορυφαία ποιότητά τους-, η αγορά κατακλύζεται από επιλογές θαλασσινών σε κονσέρβες υψηλής ποιότητας. Είτε πρόκειται για μύδια εμπλουτισμένα με βότανα είτε για καπνιστό χταπόδι, σίγουρα δεν είναι τα συνηθισμένα βασικά προϊόντα του ντουλαπιού μας. Πέρα από τη γεύση, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας μια υγιεινή για την καρδιά εναλλακτική λύση για σνακ.

Πιπεριές και καυτερές γεύσεις

Το 2023 παρατηρείται αύξηση της δημοτικότητας των πικάντικων φαγητών και αυτό θα συνεχιστεί και το 2024. Η αγορά εισάγει πολλές εξωτικές πιπεριές από διάφορα μέρη του κόσμου. Τόσο τα σνακ όσο και τα κύρια πιάτα γίνονται πιο πικάντικα, ενώ ακόμη και τα εστιατόρια fast food ενισχύουν την τάση.

Vegan αυγά; Κι όμως!

Η plant-based διατροφή αποκτά ένα νέο μέλος στο δυναμικό της – τα vegan αυγά. Αντικατοπτρίζοντας την υφή και τη γεύση των παραδοσιακών αυγών, αυτές οι εναλλακτικές λύσεις κάνουν θραύση στο χώρο της αρτοποιίας και της μαγειρικής. Ευθυγραμμίζονται, μάλιστα, απόλυτα με το βιώσιμο και φιλικό προς τα ζώα ήθος που κερδίζει έδαφος παγκοσμίως.

Το κομψό makeover της σοκολάτας

Τώρα η σοκολάτα αποκτά μια κομψή ανανέωση με την εισαγωγή των παραλλαγών με χρυσό και ρουμπίνι. Αυτές οι γεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την αγαπημένη μας σοκολάτα γάλακτος, μαύρη ή λευκή σοκολάτα. Η ρουμπινί σοκολάτα έχει γεύση μούρων, ενώ η χρυσή καραμέλας. Και οι δύο υπόσχονται μια πολυτελή και πρωτότυπη εμπειρία σοκολάτας.

Ο κουρκουμάς σε πρώτο πλάνο

Ο κουρκουμάς κερδίζει παγκόσμια αναγνώριση. Τα οφέλη του για την υγεία, ιδίως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τον καθιστούν περιζήτητο συστατικό σε ποικίλα πιάτα, βρίσκοντας τον δρόμο του ακόμη και σε ροφήματα όπως οι καφέδες.

Plant-Based κοτόπουλο

Συνεχίζοντας την τάση της φυτικής πρωτεΐνης, το 2024 το φυτικό κοτόπουλο θα γίνει γαστρονομικός πρωταγωνιστής. Με προσφορές που κυμαίνονται από nuggets μέχρι ψεύτικες φτερούγες, αυτή η τάση αναδιαμορφώνει το τοπίο των εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης.

Το παγκόσμιο πάθος για ζυμαρικά

Τα διαχρονικά ζυμαρικά αποκτούν μια παγκόσμια ανανέωση. Δεν είναι μόνο τα ιταλικά ζυμαρικά που κάνουν θραύση φέτος. Από τις βορειοαφρικανικές εμπνεύσεις μέχρι τις ανατολικοευρωπαϊκές γεύσεις, τα ζυμαρικά ξεπερνούν τα σύνορα. Επιπλέον, η εστίαση στην υγεία έχει οδηγήσει στη δημιουργία ζυμαρικών από εναλλακτικά συστατικά όπως ρεβίθια, φακές και λιναρόσπορο.

Τα αναψυκτικά το 2024

Το 2024 θα είναι μια ανατρεπτική χρονιά και για τη βιομηχανία των αναψυκτικών. Καθώς οι καταναλωτές προσανατολίζονται σε πιο υγιεινές, βιώσιμες και αυθεντικές επιλογές, οι τάσεις των αναψυκτικών θα ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο.

Τα βότανα

Τα καθημερινά ροφήματα διαθέτουν τώρα νότες από άνθη πικροδάφνης και λεβάντας, που συνήθως συνδέονται με ποτά πολυτελείας. Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο τη γεύση – είναι επίσης μια λύση για τους καταναλωτές που επιθυμούν λιγότερα τεχνητά γλυκαντικά.

Τολμηρές γεύσεις

Σε έναν πολύπλοκο κόσμο, μερικές φορές η απλότητα είναι η πιο αναζωογονητική επιλογή. Το 2024 αναμένεται μια απολαυστική επιστροφή σε απλές, αλλά τολμηρές γεύσεις. Γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια και από απλές απολαύσεις. Αυτή η τάση είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να βρίσκουν παρηγοριά στο οικείο κατά τη διάρκεια αγχωτικών σύγχρονων εποχών.

Διαβάστε ακόμα: Τα coffee trends του 2023

Το ανθρακούχο επιστρέφει

Τα ανθρακούχα νερά και τα ανθρακούχα ποτά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το 2024 αναβαθμίζονται. Έχουν πλέον συστατικά ευεξίας, όπως τζίντζερ και εσπεριδοειδή. Τα αναψυκτικά μειώνουν τη ζάχαρη και προσθέτουν θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η Kombucha παραμένει δημοφιλής για τα οφέλη της για την υγεία και την ξεχωριστή γεύση της.

Το κίνημα της “καθαρής” ετικέτας

Η διαφάνεια δεν είναι πλέον μια απαίτηση των καταναλωτών. Η βιομηχανία ποτών του 2024 θα υιοθετήσει τις καθαρές ετικέτες, που διαθέτουν λιγότερα συστατικά και εγκαταλείπουν τα τεχνητά πρόσθετα. Αυτή η τάση, που επιταχύνεται από τη συνειδητοποίηση της υγείας λόγω της πανδημίας, σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να πίνουν με σιγουριά, γνωρίζοντας ακριβώς τι υπάρχει στο ποτήρι τους.

Γάλα από πατάτα πλέον

Αμύγδαλο, σόγια, βρώμη – και τώρα, πατάτα. Το γάλα πατάτας θεωρείται το πιο φιλικό προς το περιβάλλον, μη γαλακτοκομικό εναλλακτικό γάλα. Με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χαμηλά λιπαρά και ιδιαίτερη γεύση, αυτή είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και πολύ νόστιμο.

Άνευ

Φέτος, υπάρχει μια αύξηση στα ποτά χωρίς αλκοόλ (zero-proof spirits) και το 2024 θα απογειωθεί.Προσφέρουν τη γεύση των αλκοολούχων ποτών, αλλά χωρίς το αλκοόλ. Ιδανικά για όσους αναζητούν το μέτρο, τα ποτά αυτά επιτρέπουν στους καταναλωτές να απολαμβάνουν κοινωνικές στιγμές χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση.

Αναμφισβήτητα, το 2024 είναι μια μεγάλη χρονιά για τα τρόφιμα, αλλά και τα ποτά. Με νέες γεύσεις και έμφαση στην υγεία και το περιβάλλον, υπάρχει κάτι νόστιμο και απολαυστικό για όλους.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.